Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η άνοδος των διεθνών τιμών του πετρελαίου έφερε κέρδη στα ΕΛΠΕ συμβάλλοντας αποφασιστικά στη βελτίωση των οικονομικών μεγεθών του πρώτου τριμήνου του  2022 , αφού βελτίωση τα περιθώρια  κέρδους.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της  εταιρείας τα περιθώρια διύλισης ντίζελ ανέκαμψαν σημαντικά, οδηγώντας σε βελτιωμένα διεθνή περιθώρια αναφοράς Hydrocracking και FCC, στα $6,7/βαρέλι και $3,6/βαρέλι αντίστοιχα.

Ωστόσο τα ΕΛΠΕ πιέζονται από την πτώση  του ευρώ έναντι  του δολαρίου σε σχέση με πέρυσι. Το δολάριο ενισχύθηκε έναντι του ευρώ, λόγω της νομισματικής πολιτικής των Κεντρικών Τραπεζών και διαμορφώθηκε κατά μέσο όρο στο 1,12 το A’ Τρίμηνο του 2022, έναντι 1,21 την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Παράδειγμα  όταν η τιμή του πετρελαίου στη διεθνή αγορά είναι στα 100 δολάρια  το βαρέλι με ισοτιμία του ευρώ 1,20 προς  το δολάριο η αξία  του βαρελιού  υποχωρεί στα 80 δολάρια. Η ενίσχυση του δολαρίου έναντι του ευρώ αναμένεται να  ενισχύει  τις λιανικές  τιμές των καυσίμων ακόμη και όταν   οι διεθνείς τιμές παραμένουν  σταθερές  ή υποχωρούν.

Ο όγκος  των πωλήσεων  διύλισης σε μετρικούς  τόνους μειώθηκαν 3% σε 3,2 δισ ευρώ. Όμως η αύξηση των τιμών ανέβασε την αξία των πωλήσεων  ανήλθε σε 2,8 δισ ευρώ από  1,7 δις  ευρώ πέρυσι , ενισχυμένα κατά 63%.

Να σημειωθεί ότι  πέρυσι υπήρχαν περιοριστικά μέτρα  για την αντιμετώπιση του COVID 19.

Τα λειτουργικά κέρδη ανέβηκαν στα 501 εκατ. ευρώ  αυξημένα κατά  94%  από  251 εκατ. ευρώ του  πρώτου τριμήνου του 2021

Τα καθαρά κέρδη εκτοξεύθηκαν στα 347 εκατ.  ευρώ από 153 εκατ, ευρώ.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ Συμμετοχών Α.Ε.Ανδρέας Σιάμισιης, επεσήμανε: «Η κατάσταση στην ενεργειακή αγορά επιδεινώθηκε κατά το Α’ Τρίμηνο του 2022, με αυξημένες τιμές προς καταναλωτές και βιομηχανία σε φυσικό αέριο και ηλεκτρική ενέργεια. Στην αγορά καυσίμων, η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, οδήγησε σε αλλαγή πολλών δεδομένων, ειδικά για τη περιοχή μας, καθώς τα αργά και προϊόντα αργού από τη Ρωσία αποτελούν μια σημαντική πηγή εφοδιασμού. Σαν ΕΛΠΕ προχωρήσαμε άμεσα στη διασφάλιση εναλλακτικών πηγών προμήθειας, χωρίς να επηρεαστεί η λειτουργία μας και ο εφοδιασμός της αγοράς, αξιοποιώντας την ευελιξία των διυλιστηρίων μας, αλλά και τη καλή συνεργασία με άλλες χώρες- παραγωγούς.

Σε ό,τι αφορά τα οικονομικά αποτελέσματα, η ενίσχυση των διεθνών περιθωρίων διύλισης, σε συνδυασμό με την ανάκαμψη της ζήτησης στην εγχώρια αγορά, οδήγησαν σε ανάκαμψη της λειτουργικής κερδοφορίας σε όλες τις δραστηριότητες και ειδικά σε εξαγωγικές ή διεθνείς αγορές όπου δραστηριοποιούμαστε.

Στον κλάδο των ΑΠΕ, ολοκληρώθηκε σε σύντομο χρόνο και ξεκίνησε λειτουργία το φωτοβολταϊκό πάρκο 204 MW στην Κοζάνη, που αποτελεί το μεγαλύτερο έργο ΑΠΕ σε λειτουργία στη χώρα μας μέχρι σήμερα. Είμαστε σε διαδικασία επέκτασης του χαρτοφυλακίου μας, ώστε να έχουμε μια σημαντική επιπρόσθετη δραστηριότητα για

τον Όμιλο.»

Υλοποίηση Στρατηγικής – Vision 2025

Εντός του Α’ Τριμήνου 2022 ολοκληρώθηκε η κατασκευή του φωτοβολταϊκού πάρκου 204 MW στην Κοζάνη, του μεγαλύτερου με πλαίσια διπλής όψης στην Ευρώπη, του οποίου η εμπορική λειτουργία ξεκίνησε αμέσως μετά, στο Β’ Τρίμηνο. Ο Όμιλος προχώρησε σε αναβάθμιση του μεσοπρόθεσμου στόχου για λειτουργική ισχύ 1 GW μέχρι το τέλος του 2026 και άνω των 2 GW έως το 2030.

Η πώληση της ΔΕΠΑ Υποδομών (65% ΤΑΙΠΕΔ – 35% ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ Συμμετοχών) στην Italgas έναντι €733 εκατ., που αντιστοιχεί σε €256 εκατ. για τη συμμετοχή της ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ Συμμετοχών, αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του Β’ Τριμήνου, μετά από σχετικές εποπτικές εγκρίσεις.

Στον κλάδο έρευνας και παραγωγής υδρογονανθράκων, ο Όμιλος ολοκλήρωσε στις 3 Μαρτίου 2022 την εκτέλεση 1.600 χλμ. δισδιάστατων σεισμικών καταγραφών στη θαλάσσια περιοχή «Ιόνιο», όπου κατέχει δικαιώματα (100%) για περιοχή 6.700 τετραγωνικών χλμ.

Ανάκαμψη των τιμών του αργού πετρελαίου στα υψηλότερα επίπεδα από το 2014, ενίσχυση των διεθνών περιθωρίων διύλισης

Οι διεθνείς τιμές του αργού πετρελαίου αυξήθηκαν το A’ Τρίμηνο του 2022 σε σύγκριση με το αντίστοιχο Τρίμηνο του 2021, λόγω της ανάκαμψης των οικονομικών δραστηριοτήτων, της χαλάρωσης των περιορισμών κινητικότητας και της μείωσης της προσφοράς αργού πετρελαίου μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Σαν αποτέλεσμα, οι τιμές του Brent το A’ Τρίμηνο του 2022 διαμορφώθηκαν κατά μέσο όρο στα $97/βαρέλι, υψηλό οχτώ ετών, σε σύγκριση με $61/βαρέλι το A’ Τρίμηνο του 2021.

Το δολάριο ενισχύθηκε έναντι του ευρώ, λόγω της νομισματικής πολιτικής των Κεντρικών Τραπεζών και διαμορφώθηκε κατά μέσο όρο στο 1,12 το A’ Τρίμηνο του 2022, έναντι 1,21 την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Στο A’ Τρίμηνο του 2022, τα περιθώρια διύλισης ντίζελ ανέκαμψαν σημαντικά, οδηγώντας σε βελτιωμένα διεθνή περιθώρια αναφοράς Hydrocracking και FCC, στα $6,7/βαρέλι και $3,6/βαρέλι αντίστοιχα.

Αυξημένη ζήτηση στην εγχώρια αγορά καυσίμων

Η συνολική ζήτηση στην εγχώρια αγορά για επίγεια καύσιμα ήταν 16% υψηλότερη, φτάνοντας στους 1,7 εκατ. τόνους, ενώ η κατανάλωση καυσίμων κίνησης αυξήθηκε κατά 17% σε ετήσια βάση το Α’ τρίμηνο του 2022, ως αποτέλεσμα της άρσης των περιορισμών λόγω της πανδημίας COVID-19 και της αυξημένης οικονομικής δραστηριότητας. Η ζήτηση πετρελαίου θέρμανσης αυξήθηκε επίσης κατά 15% σε ετήσια βάση, λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών. Η κατανάλωση αεροπορικών καυσίμων κατέγραψε σημαντική άνοδο κατά 160% λόγω αυξημένης πτητικής δραστηριότητας και επιβατικής κίνησης, ενώ η κατανάλωση ναυτιλιακών καυσίμων αυξήθηκε κατά 4%.

 

Ισολογισμός και επενδυτικές δαπάνες

Το καθαρό χρηματοοικονομικό κόστος κατέγραψε νέα μείωση της τάξης του 1% στο Α’ Τρίμηνο 2022, έναντι του αντίστοιχου περσινού, στα €24 εκατ.. Ο Καθαρός Δανεισμός ανήλθε σε €2,3 δισ., αυξημένος σε σχέση με το προηγούμενο Τρίμηνο, καθώς η κλιμάκωση των διεθνών τιμών λόγω της Ουκρανικής κρίσης, οδήγησε σε αύξηση των αναγκών κεφαλαίου κίνησης. Ο Όμιλος διαθέτει ισχυρό ισολογισμό και επαρκείς πιστωτικές γραμμές για τη χρηματοδότηση των επιπλέον αναγκών.

Οι επενδυτικές δαπάνες ανήλθαν σε €84 εκατ., αυξημένες σε σχέση με το Α΄ Τρίμηνο 2021, λόγω του full turnaround του διυλιστηρίου Ελευσίνας, καθώς και της νέας εξαγοράς Φ/Β έργων ισχύος 16 MW στη Βοιωτία.

ΔΙΥΛΙΣΗ, ΕΦΟΔΙΑΣΜΟΣ & ΕΜΠΟΡΙΑ

Το Α’ Τρίμηνο 2022, τα Συγκρίσιμα Κέρδη EBITDA του κλάδου Διύλισης, Εφοδιασμού και Εμπορίας ανήλθαν στα €44 εκατ. έναντι €9 εκατ. το Α’ Τρίμηνο του 2021.

Το περιθώριο του συστήματος διυλιστηρίων του Ομίλου διαμορφώθηκε στα $9,0/βαρέλι, με σημαντική υπεραπόδοση έναντι των ενδεικτικών περιθωρίων, αλλά και συγκριτικά με τα $6,8/βαρέλι στο Α’ Τρίμηνο 2021.

 

ΠΕΤΡΟΧΗΜΙΚΑ

Τα Συγκρίσιμα Κέρδη EBITDA του κλάδου Πετροχημικών διαμορφώθηκαν στα €28 εκατ., καθώς η εξομάλυνση στην παγκόσμια αγορά πολυπροπυλενίου έναντι του ελλείμματος που παρατηρήθηκε κατά το Α’ τρίμηνο του 2021, οδήγησε σε χαμηλότερα διεθνή περιθώρια πολυπροπυλενίου.

 

ΕΜΠΟΡΙΑ

Ο κλάδος της Εγχώριας Εμπορίας σημείωσε βελτιωμένα αποτελέσματα, κυρίως λόγω υψηλότερου όγκου πωλήσεων (+20% σε ετήσια βάση), καθώς η ζήτηση ανέκαμψε. Τα Συγκρίσιμα Κέρδη EBITDA διαμορφώθηκαν στα €18 εκατ..

Αντίστοιχα, στη Διεθνή Εμπορία, η ανάκαμψη της ζήτησης σε όλες τις χώρες και ο υψηλότερος αριθμός πρατηρίων οδήγησαν σε αυξημένους όγκους πωλήσεων (+32% έναντι Α’ Τριμήνου 2021) και βελτιωμένη κερδοφορία, με τα Συγκρίσιμα Κέρδη EBITDA να ανέρχονται στα €13 εκατ..

 

ΑΠΕ

Η υψηλότερη εγκατεστημένη ισχύς ΑΠΕ, λόγω συνεισφοράς των αιολικών πάρκων στη Ν. Εύβοια, οδήγησε σε αυξημένη παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας (43 GWh έναντι 10 GWh το Α’ Τρίμηνο 2021), με τα Συγκρίσιμα Κέρδη EBITDA να αυξάνονται σε €3 εκατ. έναντι €1 εκατ. του Α’ Τριμήνου 2021.

Μετά την ολοκλήρωση του Φ/Β έργου στην Κοζάνη ισχύος 204 MW στις αρχές του Β’ Τριμήνου 2022, η συνολική εγκατεστημένη ισχύς ανέρχεται σήμερα στα 285 MW.

 

ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ

Η συνεισφορά του Ομίλου της ΔΕΠΑ στα ενοποιημένα Καθαρά Κέρδη του Ομίλου για το Α’ Τρίμηνο 2022, ανήλθε στα €5 εκατ..

Το EBITDA της Elpedison αυξήθηκε στα €46 εκατ. κατά το Α’ Τρίμηνο 2022, λόγω ανοδικής πορείας της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας και, αντίστοιχα, της παραγωγής των εργοστασίων της Elpedison.