Ικανοποίηση για τις παρεμβάσεις του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών για την αντιμετώπιση των συνεπειών της αύξησης του κόστους των υλικών στην υλοποίηση έργων σε όλους τους δήμους της χώρας, εκφράζει η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), διά του προέδρου της, δημάρχου Τρικκαίων Δ. Παπαστεργίου.

Σε ανακοίνωσή του ο κ. Παπαστεργίου σημειώνει ότι η χθεσινή παρέμβαση του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών Κώστα Αχ. Καραμανλή και του υφυπουργού Γιώργου Καραγιάννη «κρίνεται από την Αυτοδιοίκηση Α’ Βαθμού ιδιαίτερα χρήσιμη και σημαντική, για να αντιμετωπιστεί η δύσκολη κατάσταση την οποία όλοι μας αντιμετωπίζουμε.

Τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν θα συμβάλλουν στην αντιμετώπιση των προβλημάτων οικονομικής φύσης των αναδόχων των έργων για το επόμενο κρίσιμο διάστημα και δημιουργούν ένα ασφαλέστερο πλαίσιο λειτουργίας της συγκεκριμένης αγοράς».

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, τη λήψη άμεσων μέτρων ζητούσε η ΚΕΔΕ με επιστολή της στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υποδομών προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα που δημιουργούσε στην ομαλή εκτέλεση των έργων που υλοποιούνται σε όλους τους δήμους της χώρας, η σημαντική αύξηση του κόστους των υλικών.

«Η μεγάλη πλειοψηφία των υπό κατασκευή έργων γίνεται με ευρωπαϊκή χρηματοδότηση και με δεδομένο πως το ΕΣΠΑ 2014 – 2020 ολοκληρώνεται οριστικά στις 31 Δεκεμβρίου 2023, ο χρόνος που απομένει για να απορροφήσουμε τα χρήματα είναι ελάχιστος. Κάθε μέρα που χανόταν λόγω των μεγάλων αυξήσεων και της δήλωσης αδυναμίας από τους εργολήπτες να ανταποκριθούν στις συμβάσεις που είχαν υπογράψει, αύξανε τις πιθανότητες να χαθούν χρήματα και έργα που έχει ανάγκη τόσο η χώρα και η εθνική οικονομία, όσο και οι τοπικές μας κοινωνίες», σημειώνει ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ.

Υπενθυμίζεται ότι οι τέσσερεις θεσμικές παρεμβάσεις, στις οποίες προχώρησε η ηγεσία του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, είναι:
– Έκδοση συντελεστών αναθεώρησης για το Δ’ τρίμηνο του 2021 εντός Μαΐου
– Τιμολόγηση ασφάλτου, PVC και πολυαιθυλενίου με απολογιστικό τρόπο
– Θέσπιση πριμ ολοκλήρωσης έργων
– Ενεργοποίηση επιτροπής διαπίστωσης τιμών Δημοσίων έργων.

Επίσης, επιμηκύνεται η προθεσμία εκτέλεσης των έργων έως 6 μήνες. Με τις κινήσεις αυτές, το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, κινητροδοτεί τους αναδόχους να συνεχίσουν και να ολοκληρώσουν τα έργα, αφού το πριμ θα δίνεται μόνο σε ολοκληρωμένα και χωρίς καθυστερήσεις έργα. Παράλληλα, με τις πέντε παρεμβάσεις, παρέχεται η αναγκαία ανάσα στην αγορά με την επιμήκυνση των έργων χωρίς τον κίνδυνο δικαστικών εμπλοκών.