Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τη διεύρυνση του προγράμματος «Μητροπολιτική Θεσσαλονίκη», που υλοποιείται αυτή τη στιγμή σε οκτώ δήμους της Θεσσαλονίκης, ώστε στη συνέχεια να ενταχθούν σε αυτό τα αστικά τμήματα όλων των δήμων του πολεοδομικού συγκροτήματος, προανήγγειλε ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, στη διάρκεια πρόσφατης συνέντευξης Τύπου για την παρουσίαση του σχεδίου που εφαρμόζεται στο πλαίσιο της Στρατηγικής Βιώσιμης Ανάπτυξης της Περιφέρειας.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «αυτό το καλό παράδειγμα της Μητροπολιτικής Διοίκησης που βλέπουμε στην πράξη ότι πετυχαίνει, είμαστε πια έτοιμοι να το διευρύνουμε, στη νέα προγραμματική περίοδο, στο νέο ΕΣΠΑ, εντάσσοντας στην περιοχή εφαρμογής το σύνολο των αστικών τμημάτων όλων των δήμων του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης, εκείνων ιδιαίτερα που δεν ήταν στην παρούσα προγραμματική περίοδο».

Ειδικότερα, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Περιφερειάρχης τόνισε ότι στο ξεκίνημα του προγράμματος, πριν από χρόνια, διασφαλίστηκαν οι διπλάσιοι από το σύνολο των πόρων για τους οποίους υπήρχε η υποχρέωση να κατευθυνθούν στη συγκεκριμένη δράση, ενώ υπογράμμισε ότι υλοποιούνται έργα μικρά, μεσαία και μεγαλύτερα που αλλάζουν την καθημερινότητα των πολιτών. Παράλληλα, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας αποτελεί πια περιφέρεια πρότυπο στη συνεργασία πρώτου και δεύτερου βαθμού αυτοδιοίκησης, η οποία, όπως είπε, υπήρξε άριστη.

126 έργα σε οκτώ δήμους

Από την πλευρά της, η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου τόνισε ότι «για πρώτη φορά εφαρμόζεται τόσο αποτελεσματικά το καινοτόμο μοντέλο της Μητροπολιτικής διοίκησης», ενώ επισήμανε ότι υλοποιούνται 126 έργα σε οκτώ δήμους. Σε αυτά περιλαμβάνονται αναπλάσεις πάρκων και πλατειών, διαμορφώσεις χώρων πρασίνου, βιοκλιματικές σχολικές αυλές και φυτεμένα δώματα, φεστιβάλ ανακύκλωσης, έργα αναβάθμισης δεξιοτήτων νέων επιστημόνων, έργα πρόνοιας, δράσεις αναβάθμισης δομών σε σχολεία και ΚΑΠΗ, εκσυγχρονισμοί του δημοτικού φωτισμού κ.ά.

Εμβληματικά έργα που ξεχωρίζουν είναι η δημιουργία του Μητροπολιτικού Πάρκου Παύλου Μελά, για το οποίο εξασφαλίστηκαν κονδύλια ύψους 20 εκατ. ευρώ, οι αναπλάσεις στην περιοχή του Ιπποκρατείου νοσοκομείου και κατά μήκος των βυζαντινών τειχών και η βιοκλιματική ανάπλαση Βότση – Κηφισιάς.

Η κ. Πατουλίδου αναφέρθηκε, επίσης, στο παρατηρητήριο βιώσιμης αστικής ανάπτυξης, το ευφυές σύστημα της ολοκληρωμένης διαχείρισης της κυκλοφορίας και την προμήθεια ηλεκτροκίνητων οχημάτων και σταθμών φόρτισης. Ο προϋπολογισμός του προγράμματος ξεπερνάει τα 100 εκατ. ευρώ.

Στο πρόγραμμα συμμετέχουν, αυτή τη στιγμή, οι Δήμοι Θεσσαλονίκης, Παύλου Μελά, Δέλτα, Νεάπολης – Συκεών, Κορδελιού – Ευόσμου, Αμπελοκήπων – Μενεμένης, Καλαμαριάς και Πυλαίας – Χορτιάτη, ενώ οι δήμαρχοι των παραπάνω δήμων συμμετείχαν στη συνέντευξη Τύπου παρουσιάζοντας τα έργα που γίνονται σε κάθε περιοχή.

Στην αναβάθμιση και επέκταση του δικτύου σταθμών μέτρησης αερίων ρύπων και την αποκατάσταση του δυτικού παράκτιου μετώπου, αναφέρθηκε ο αντιπεριφειάρχης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κώστας Γιουτίκας.

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας επισήμανε, εξάλλου, ότι η Θεσσαλονίκη έχει επιτέλους μια ατζέντα πόλης που περιλαμβάνει τα μεγάλα έργα και τις μεγάλες υποδομές (όπως το μετρό, το fly over, το λιμάνι), έργα όπως το θαλάσσιο αστικό μέτωπο, η ανάπλαση της ΔΕΘ και πολλά ακόμη καθώς και τα μικρά και μεσαία έργα βιώσιμης κινητικότητας και ελεύθερου χώρου.