Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

«Η Κοζάνη κατά κάποιο τρόπο είναι ένα εργαστήρι που θα μας δείξει τις δυσκολίες αλλά και τις ευκαιρίες που έχουμε μπροστά μας στην διαδικασία της απολιγνιτοποίησης», δήλωσε ο Δρ. Ερνστ Ράιχελ Πρέσβης της Γερμανίας στην Αθήνα αμέσως μετά την συνάντηση του με τον δήμαρχο Κοζάνης Λάζαρο Μαλούτα στο δημαρχείο της πόλης, αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ. Ο Δρ. Ερνστ Ράιχελ υπενθύμισε ότι σε διαδικασία μετάβασης βρίσκεται και η χώρα του, τονίζοντας ότι «η απεξάρτηση από τον λιγνίτη είναι κάτι που κάνουμε και εμείς στην Γερμανία και δεν είναι εύκολο και για εμάς».

Ανέφερε ότι «η πόλη της Κοζάνης αλλά και η Δυτική Μακεδονία βρίσκεται στο επίκεντρο της μετάβασης προς εναλλακτικές μορφές ενέργειας κάτι που όλοι μας πρέπει να ακολουθήσουμε» συμπληρώνοντας ότι «πρέπει να εκμεταλλευόμαστε τις ευκαιρίες για αλλαγή προς τα εμπρός». Πρόσθεσε ότι «η Ελλάδα διαθέτει ιδανικές συνθήκες για την παραγωγή ΑΠΕ και εξέφρασε την πεποίθηση του πως «όλοι στην Ευρώπη είμαστε στο πλευρό της Ελλάδας σε αυτή την κατεύθυνση».

Στο ερώτημα εάν υπάρχει ενδιαφέρον για τις Γερμανικές εταιρίες να επενδύσουν στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας φάνηκε θετικός υπογραμμίζοντας ότι «υπάρχουν και άλλες εταιρείες και επιχειρήσεις σαν και την Juwi που στο μέλλον θα παίξουν καθοριστικό ρόλο στην επιχειρηματικότητα της περιοχής και της χώρας».

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Κοζάνης Λάζαρος Μαλούτας τόνισε ότι «έχουμε μόνιμη συνεργασία με την Γερμανία και το Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο στην προσπάθεια μας να προσελκύσουμε παραγωγικές επενδύσεις» ενώ εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι με την έναρξη υποβολής προτάσεων στον Αναπτυξιακό νόμο «θα υπάρξουν επενδυτικά σχέδια που θα δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας στην περιοχή».

Ο Γερμανός Πρέσβης επισκέφθηκε το Φωτοβολταϊκό πάρκο των ΕΛΠΕ στα Λιβερά Κοζάνης που εγκαινιάστηκε προσφάτως από τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη έργο που σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε από την εταιρία Γερμανική εταιρία Juwi.

O κ. Ράιχελ συνοδευόμενος από τον Διευθυντή του Εμπορικού Τμήματος της Πρεσβείας Μίχαελ Ντόρν πραγματοποίησε συνάντηση με τον Περιφερειάρχη Γιώργο Κασαπίδη όπου συζήτησαν θέματα που σχετίζονται με την παραγωγή πράσινου υδρογόνου και τις πρωτοβουλίες που έχει λάβει ο τελευταίος με τον πρότζεκτ του «White Dragon» που αναμένεται η έγκρισή του από την ΕΕ. Όπως ανέφερε ο κ. Γιώργος Κασαπίδης συζητήθηκε και το θέμα της αποστολής που προγραμματίζεται από την Περιφέρεια στο κρατίδιο της Ρηνανίας- Βεστφαλίας «για να δούμε την γερμανική εμπειρία στα ζητήματα ανάπτυξης των επιχειρηματικών πάρκων, την οποία όπως μας ανέφερε ο πρέσβης θα υποστηρίξει».