Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Συνάντηση εργασίας πραγματοποιήθηκε μεταξύ του υπουργού του ΥΠΕΝ, Κώστα Σκρέκα και του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων.

Παρακαλούμε αποδεχτείτε τα cookies από το YouTube για την αναπαραγωγή αυτού του video. Με την αποδοχή θα έχετε πρόσβαση σε περιεχόμενο στο YouTube, μία υπηρεσία που παρέχεται από τρίτους.

Πολιτική Απορρήτου YouTube

Με την αποδοχή αυτής της ενημέρωσης, οι ρυθμίσεις σας θα αποθηκευθούν και η σελίδα θα ανανεωθεί.

 

Κυρ. Μητσοτάκης για φυσικό αέριο: Η αναζήτηση ορυκτών λύσεων που θα εγγυηθούν επάρκεια και καλύτερες τιμές μονόδρομος για την πατρίδα μας

«Ανακοινώνουμε σήμερα την επιτάχυνση των ερευνών για την εξόρυξη φυσικού αερίου που γνωρίζουμε ότι η χώρα μας είναι πιθανό -το τονίζω, δεν είμαστε βέβαιοι- είναι πιθανό να διαθέτει σε σημαντικές ποσότητες με βάση τις προκαταρκτικές μελέτες, τόσο στον ηπειρωτικό όσο και στον θαλάσσιο χώρο», δήλωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη σύσκεψη στην οποία προήδρευσε το πρωί στην έδρα της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ).

«Είμαι, λοιπόν, πολύ χαρούμενος που μας δίνεται η δυνατότητα σήμερα να μπορέσουμε να κάνουμε μία νέα αρχή σε αυτήν τη διαδικασία. Και θέλω να επαναλάβω ακόμα μία φορά ότι όταν μιλάμε για έρευνες στον τομέα του φυσικού αερίου, των υδρογονανθράκων, κανείς δεν μπορεί ποτέ να είναι βέβαιος για το αποτέλεσμα. Έχουμε ενδείξεις -θα το ξαναπώ- ενδείξεις που μας κάνουν συγκρατημένα αισιόδοξους. Οφείλουμε όμως ως χώρα να γνωρίζουμε με βεβαιότητα εάν υπάρχουν αποθέματα φυσικού αερίου, τα οποία είναι οικονομικά εκμεταλλεύσιμα», πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης.

Το ενδιαφέρον, όπως συζητήθηκε κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, εστιάζεται σε έξι περιοχές. «Η μία βρίσκεται στην ηπειρωτική Ελλάδα, στην Περιφέρεια Ηπείρου, σε σημείο -θα τονίσω- όπου θα υπάρξει η μέγιστη δυνατή περιβαλλοντική προστασία. Πέντε σε θαλάσσιες περιοχές, στο Ιόνιο οι δύο, στον Κυπαρισσιακό, δύο δυτικά-νότια της Κρήτης», σημείωσε ο πρωθυπουργός. Αναφερόμενος στα πρώτα στάδια του χρονοδιαγράμματος, ο τόνισε «πρέπει μέχρι το τέλος του 2023 να γνωρίζουμε εάν έχουμε εκμεταλλεύσιμες ποσότητες φυσικού αερίου, ώστε να μπορέσουμε να προχωρήσουμε στη συνέχεια στην εκμετάλλευσή τους».

«Από πλευράς ελληνικού Δημοσίου, από πλευράς υπουργείου, δεσμευόμαστε ότι θα αναβαθμίσουμε όλα τα σχετικά έργα σε έργα εθνικής σημασίας προκειμένου να μην επαναληφθούν αναίτιες καθυστερήσεις. Και θα αναβαθμίσουμε την ΕΔΕΥ, την ελληνική κρατική εταιρεία, η οποία συντονίζει και αδειοδοτεί όλη αυτήν την διαδικασία, ώστε -εφόσον χρειαστεί- και αυτή να συνδράμει σε προσπάθειες εξερεύνησης», συμπλήρωσε.

Ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε πως η σημερινή συγκυρία και η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει αναδείξει «δομικές ενεργειακές αδυναμίες» της Ευρώπης, με συνέπειες για όλους τους Ευρωπαίους πολίτες, όμως, παράλληλα, έχει αλλάξει τα δεδομένα στην αγορά του φυσικού αερίου και στο σκέλος της παραγωγής.

«Θέλω να τονίσω ότι ως τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία η εμπορική εκμετάλλευση νέων κοιτασμάτων φυσικού αερίου συχνά δεν αποτελούσε μία οικονομικά ελκυστική ευκαιρία για νέες χώρες οι οποίες μπαίνουν σε αυτό το παιχνίδι, όπως η Ελλάδα, λόγω των πολύ χαμηλών τιμών του φυσικού αερίου. Αυτό, όμως, είναι μία πραγματικότητα η οποία έχει αλλάξει και η πορεία των τιμών φυσικού αερίου διεθνώς, τα σχέδια απεξάρτησης από το ρωσικό αέριο, αλλά και η σημασία που γνωρίζουμε ότι θα παίζει το φυσικό αέριο για τα επόμενα χρόνια, για τις επόμενες δεκαετίες ως καύσιμο μετάβασης, ουσιαστικά μάς υποχρεώνει να επαναπροσδιορίσουμε τη στρατηγική μας», εξήγησε.

Ο πρωθυπουργός αποσαφήνισε, όμως, ότι η επιτάχυνση των ερευνών για κοιτάσματα υδρογονανθράκων δεν θα επηρεάσει την ομαλή υλοποίηση των στόχων που έχει θέσει η χώρα για τον πράσινο μετασχηματισμό της οικονομίας.

«Η εντολή μου για την επιτάχυνση των ερευνών για φυσικό αέριο δεν υπονομεύει σε καμία περίπτωση τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης να ηγηθεί της πράσινης μετάβασης. Ο σκοπός μας είναι πολύ απλός: Εφόσον έχουμε αξιοποιήσιμες ποσότητες φυσικού αερίου να υποκαταστήσουμε τις εισαγωγές φυσικού αερίου από εθνικό πλούτο», υπογράμμισε.

«Ο νέος αυτός δρόμος σε καμία περίπτωση δεν μας απομακρύνει από τους μακροπρόθεσμους στόχους μείωσης των ρύπων του διοξειδίου του άνθρακα. Είναι απλά μία εναλλακτική διαδρομή για να καταλήξουμε στον ίδιο στόχο και είναι μία εναλλακτική διαδρομή, την οποία επιβάλλει ο πολιτικός ρεαλισμός. Θα μας οδηγήσει με ασφάλεια, με χαμηλότερο κόστος και χωρίς καθυστερήσεις έως το 2030 στον στόχο της επίτευξης της μείωσης των εκπομπών κατά 55%, όπως έχουμε συμφωνήσει σε ευρωπαϊκό επίπεδο», πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης.

Στις τρεις ενέργειες, στις οποίες θα προβεί άμεσα το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αναφέρθηκε ο αρμόδιος υπουργός, Κώστας Σκρέκας.

«Για να υπηρετήσουμε τον νέο εθνικό στόχο, έτσι όπως τον περιέγραψε ο πρωθυπουργός, στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα κάνουμε τρία πράγματα: Πρώτον, θα ζητήσουμε μία νέα task force, η οποία θα παρακολουθεί από κοντά την εξέλιξη των ερευνών για την ανεύρεση πιθανών εκμεταλλεύσεων κοιτασμάτων αέριων υδρογονανθράκων. Δεύτερον, θα προχωρήσουμε σε απαραίτητες νομοθετικές παρεμβάσεις για να γίνει σύντμηση στους χρόνους και να διευκολύνουμε τις έρευνες. Και τρίτον, θα σταλεί μία επιστολή στους παραχωρησιούχους από τη ΕΔΕΥ, που θα τους ανακοινώνει τις αποφάσεις της κυβέρνησής μας και τη νέα στρατηγική για επιτάχυνση της έρευνας και θα ζητάει να καταθέσουν τις προθέσεις τους άμεσα», σημείωσε ο κ. Σκρέκας.

«Είμαι πολύ χαρούμενος γιατί τα κομμάτια ενός δύσκολου παζλ αρχίζουν να ενώνονται. Από όταν αναλάβαμε τη διοίκηση της ΕΔΕΥ, το καλοκαίρι του 2020, εργαστήκαμε σιωπηλά και συστηματικά με την πεποίθηση ότι αυτά τα οποία συζητάμε σήμερα μπορεί να είναι χρήσιμα, αλλά και μπορούμε να επιτύχουμε. Η επίσκεψη του πρωθυπουργού σήμερα μας γεμίζει με ευθύνη και την υποχρέωση να εντατικοποιήσουμε την προσπάθειά μας για να μπορέσουμε να παραδώσουμε αποτελέσματα», δήλωσε, από την πλευρά του, ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΔΕΥ, Αριστοφάνης Στεφάτος.

«Η βούληση η οποία δηλώνεται σήμερα και η στρατηγική να εκμεταλλευτούμε τους υδρογονάνθρακες και ιδιαίτερα το φυσικό αέριο το οποίο πιθανόν να υπάρχει στην Ελλάδα, μόνο σωστή μπορεί να είναι και δεν αλλάζει σε καμία περίπτωση τη στρατηγική όσον αφορά το θέμα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και της ενεργειακής μετάβασης», επεσήμανε ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΠΕ, Ανδρέας Σιάμισιης.

«Θα ήθελα να τονίσω ότι πρόσφατα ολοκληρώσαμε τις σεισμικές δισδιάστατες έρευνες σε δύο περιοχές στο Ιόνιο -στο Ιόνιο και στον Κυπαρισσιακό- με απόλυτη επιτυχία και με το υψηλότερο επίπεδο περιβαλλοντικής προστασίας που θα μπορούσε να έχει μια τέτοια διαδικασία», συμπλήρωσε ο κ. Σιάμισιης.

«Είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε ότι προχωράμε στην πρώτη γεώτρηση η οποία θα γίνει στην Ελλάδα μετά από 22 χρόνια. Στη γεώτρηση στην περιοχή της Ηπείρου, σε μία περιοχή η οποία -όπως είπε και ο κ. πρωθυπουργός- είναι μακριά από τις ιδιαίτερα περιβαλλοντικά ευαίσθητες περιοχές», υπογράμμισε ο διευθύνων σύμβουλος της Energean, Μαθιός Ρήγας.

«Και θα ήθελα να στείλω ένα μήνυμα σε όλες τις τοπικές κοινωνίες, οι οποίες μπορεί να ανησυχούν, οι οποίες μπορεί να φοβούνται, να δουν το παράδειγμα του Πρίνου, όπου 41 χρόνια τώρα παράγεται πετρέλαιο και φυσικό αέριο χωρίς την παραμικρή επιβάρυνση της περιοχής, με απόλυτη αρμονία με την τοπική τουριστική βιομηχανία, την αλιεία αλλά και τις τοπικές κοινωνίες», πρόσθεσε ο κ. Ρήγας.

Στη σύσκεψη έλαβε μέρος, επίσης η Γενική Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, Αλεξάνδρα Σδούκου.

Τροπολογία ΥΠΕΝ για αποθήκευση διοξειδίου του άνθρακα

Η Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ) αναλαμβάνει τη χορήγηση αδειών εξερεύνησης και αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα (CO2) καθώς και τη συνολική διαχείριση των δικαιωμάτων του Δημοσίου για την αποθήκευση CO2 ή άλλων αερίων και υγρών στοιχείων, η οποία συμβάλλει στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Αυτό προβλέπει τροπολογία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας που κατατέθηκε χθες σε νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών.

Όπως επισημαίνεται από το ΥΠΕΝ, ο ορισμός φορέα που θα αναλάβει τη χορήγηση αδειών για έργα εξερεύνησης και αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα είναι επιβεβλημένη, δεδομένου ότι στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας έχει ενταχθεί έργο για την ανάπτυξη μιας μονάδας αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα στη Ν. Καβάλα. Ως ορόσημο έχει τεθεί η πλήρης αδειοδότηση του σταθμού ως το τέλος του Α εξαμήνου του 2024.

Με άλλες διατάξεις της τροπολογίας, οι Διαχειριστές Δικτύων Διανομής Φυσικού Αερίου (ΔΕΔΑ, ΕΔΑ Αττικής, ΕΔΑ ΘΕΣΣ) υποχρεούνται να καταβάλουν στην αρμόδια Δημόσια Οικονομική Υπηρεσία, ειδικό τέλος 14% των καθαρών κερδών τους, του έτους 2021, προκειμένου να αποδοθεί στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α’ βαθμού, οι οποίοι βρίσκονται στα γεωγραφικά όρια δραστηριότητας των διαχειριστών του έργου. Η διαδικασία απόδοσης του ειδικού τέλους στους δικαιούχους Ο.Τ.Α. θα καθοριστεί με υπουργική απόφαση ενώ η κατανομή του γίνεται ανάλογα με τη συμμετοχή κάθε Ο.Τ.Α. στην κατανάλωση φυσικού αερίου για το έτος 2021.

Επίσης η τροπολογία προβλέπει τη συγκρότηση του νέου λογαριασμού ανανεώσιμων πηγών ενέργειας ο οποίος μετονομάζεται σε «Ειδικός Λογαριασμός ΑΠΕ και Αποθήκευσης» και αποκτά δύο νέους υπολογαριασμούς: ο πρώτος αφορά τις νέες μονάδες ΑΠΕ που τίθενται σε λειτουργία από 1.1.2021 και μετά (είναι οι μονάδες με τις χαμηλότερες τιμές αποζημίωσης οι οποίες απομειώνουν το κόστος ηλεκτροδότησης) και ο δεύτερος τις μονάδες αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας που εντάσσονται σε καθεστώς λειτουργικής στήριξης.

Οι περιοχές όπου επιταχύνονται οι έρευνες για υδρογονάνθρακες

Σε πέντε θαλάσσιες και μια χερσαία περιοχή που είχαν παραχωρηθεί στο παρελθόν για έρευνες υδρογονανθράκων θα προχωρήσουν με ταχύτερο ρυθμό οι διεργασίες για τη διερεύνηση της ύπαρξης κοιτασμάτων, προκύπτει από την σημερινή σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη που πραγματοποιήθηκε στην Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων.

Πρόκειται για τις περιοχές βορειοδυτικά της Κέρκυρας, Ιόνιο, Κυπαρισσιακός κόλπος, θαλάσσιες περιοχές Δυτικά και Νοτιοδυτικά της Κρήτης, καθώς και τα Ιωάννινα.

Στις περιοχές της Κρήτης η ερευνητική κοινοπραξία αποτελείται από τις εταιρίες Total, ExxonMobil και Ελληνικά Πετρέλαια ενώ στην Κέρκυρα δραστηριοποιείται η κοινοπραξία Energean – ΕΛΠΕ, στο Ιόνιο και τον Κυπαρισσιακό τα ΕΛΠΕ και στα Ιωάννινα η Energean.

Οι λοιπές χερσαίες περιοχές στη Δυτική Ελλάδα που είχαν παραχωρηθεί για έρευνα (Αιτωλοακαρνανία, ‘Αρτα – Πρέβεζα και ΒΔ Πελοπόννησος) επεστράφησαν στο ελληνικό Δημόσιο ενώ στην ίδια κατεύθυνση προσανατολίζονται οι εξελίξεις και για την θαλάσσια περιοχή του δυτικού Πατραϊκού κόλπου όπου οι ενδείξεις από τις έρευνες που προηγήθηκαν οδηγούν στο συμπέρασμα για ύπαρξη πετρελαίου και όχι φυσικού αερίου.

Στις περιοχές Ιόνιο και Κυπαρισσιακός κόλπος,τα ΕΛΠΕ ολοκλήρωσαν πρόσφατα δισδιάστατες σεισμικές έρευνες και ακολουθεί τώρα η ερμηνεία των δεδομένων προκειμένου να προσδιοριστούν τα σημεία όπου θα γίνουν τρισδιάστατες έρευνες μεγαλύτερης ευκρίνειας. Στις θαλάσσιες περιοχές της Κρήτης υπάρχει δικαστική εκκρεμότητα ύστερα από προσφυγές, ενώ στα Ιωάννινα η Energean προγραμματίζει την πραγματοποίηση γεώτρησης.