Η αναβάθμιση της αποθηκευτικής ικανότητας της Ρεβυθούσας όπως και οι αγωγοί μεταφοράς φυσικού αερίου Ελλάδας – Βουλγαρίας , ο αγωγός IGB και οι δύο νέοι τερματικοί σταθμοί υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Κόρινθο και την Αλεξανδρούπολη αλλά και οι ηλεκτρικές διασυνδέσεις με γειτονικές χώρες, όπως η Αίγυπτος, είναι τα βασικά εργαλεία για την επάρκεια της χώρας σε ενέργεια στην περίπτωση που διακοπή η ροή φυσικού αερίου από την Ρωσία.

Ο σχετικός σχεδιασμός προσδιορίστηκε από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα μετά από σύντομή δήλωση του στη Ρεβυθούσα παρουσία της Επιτρόπου Ενέργειας της Ε.Ε. Kadmi Simson στον τερματικό σταθμό LNG στη Ρεβυθούσα.

Την Επίτροπο συνόδευσε ο Έλληνας Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, η Γενική Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, Αλεξάνδρα Σδούκου, καθώς και η CEO του ΔΕΣΦΑ, Maria Rita Gall, η Επίτροπος πραγματοποιεί περιοδεία σε όλες της χώρες για να διαπιστώσει τόσο τις εναλλακτικές υποδομές του φυσικού αερίου.

Στο επίκεντρο βρέθηκε ο σχεδιασμός για την ενίσχυση της ασφάλειας εφοδιασμού και την περαιτέρω διαφοροποίηση των πηγών προμήθειας της Ελλάδας με αέριο, ενώ αναφορά έγινε και στη στρατηγική του ΔΕΣΦΑ για την προώθηση βιώσιμων εναλλακτικών λύσεων ενέργειας, σε εφαρμογή του REPowerEU και των προσφάτων σχετικών αποφάσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η Επίτροπος της Ε.Ε. για την Ενέργεια, Kadri Simson, δήλωσε: «Μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η ενεργειακή πολιτική της ΕΕ είναι αντιμέτωπη με μια τριπλή πρόκληση: να εξασφαλίσει ασφαλή, βιώσιμη και οικονομικά προσιτή ενέργεια εν μέσω της ολοένα και πιο δύσκολης κατάστασης της αγοράς. Η Επιτροπή συνεργάζεται στενά με τα κράτη μέλη για την αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων κι αυτή την εβδομάδα επισκέπτομαι την Ελλάδα για να συζητήσω τον καλύτερο δρόμο για το μέλλον. Η Ελλάδα, με τις υπάρχουσες και τις προγραμματισμένες υποδομές της, παίζει καίριο ρόλο στην ασφάλεια του εφοδιασμού της ΕΕ με φυσικό αέριο. Αξίζει να αναγνωριστούν οι προσπάθειες της Ελλάδας να εξασφαλίσει μια δίκαιη μετάβαση, πραγματοποιώντας παράλληλα σημαντικές μεταρρυθμίσεις της αγοράς και επιταχύνοντας τις αναγκαίες επενδύσεις».

 

Από την πλευρά του, ο Έλληνας Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, ανέφερε: «Με μεγάλη χαρά υποδεχθήκαμε την Επίτροπο Ενέργειας στις εγκαταστάσεις του ΔΕΣΦΑ στη Ρεβυθούσα. Ενημέρωσα την κα Simson για το ολοκληρωμένο σχέδιο της ελληνικής Κυβέρνησης για τον ενεργειακό εφοδιασμό της χώρας μας σε περίπτωση διακοπής της τροφοδοσίας με φυσικό αέριο από τη Ρωσία.

Τα έργα θα συμβάλλουν στη μετατροπή της χώρας μας σε σημαντικό ενεργειακό κόμβο για την ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και στην απεξάρτηση από τις εισαγωγές ρωσικών ορυκτών καυσίμων.

Παράλληλα, επιταχύνουμε τις επενδύσεις σε ΑΠΕ καθώς η αύξηση της παραγωγής πράσινης ενέργειας θα θωρακίσει τη χώρα από εισαγόμενες κρίσεις και αποτελεί τη μοναδική ρεαλιστική επιλογή για τη μείωση του κόστους σε σταθερή βάση για νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Τέλος, τόνισα στην Επίτροπο την πάγια θέση της ελληνικής Κυβέρνησης ότι αυτή η πρωτόγνωρη κρίση μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο με την ανάληψη συντονισμένης δράσης σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Σε αυτό αποσκοπεί η πρόταση του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, που αντιμετωπίζει την αιτία της κρίσης στη βάση της, για την αποκατάσταση της ομαλής λειτουργίας των ευρωπαϊκών αγορών και την κοινή προμήθεια φυσικού αερίου από τα κράτη – μέλη.

Οφείλουμε να δράσουμε αποφασιστικά και συλλογικά για την προστασία της κοινωνίας, ιδίως των πιο ευάλωτων νοικοκυριών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που βλέπουν τους κόπους τους να υπονομεύονται και τους προϋπολογισμούς τους να απειλούνται από τις εκρηκτικές ανατιμήσεις».

Η CEO του ΔΕΣΦΑ, Maria Rita Galli, δήλωσε: «Είχαμε την τιμή να φιλοξενήσουμε σήμερα την Ευρωπαία Επίτροπο Ενέργειας, Kadri Simson, στις εγκαταστάσεις του ΔΕΣΦΑ στη Ρεβυθούσα. Η σημερινή επίσκεψη της Κας Simson, την οποία ευχαριστούμε θερμά, έρχεται να επιβεβαιώσει, εν μέσω δύσκολων συνθηκών, τον ρόλο του ΔΕΣΦΑ και των υποδομών του ως πυλώνα σταθερότητας και ενίσχυσης της ασφάλειας εφοδιασμού στην Ελλάδα και την ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Στην κατεύθυνση αυτή, η προσθήκη μιας πλωτής δεξαμενής αποθήκευσης (FSU) στον Τερματικό Σταθμό LNG της Ρεβυθούσας, σε συνδυασμό με τις υπόλοιπες υποδομές που σχεδιάζονται, θα ενισχύσει την ευελιξία του συστήματος, επιτρέποντας την περαιτέρω διαφοροποίηση την πηγών προμήθειας και την ενίσχυση της ασφάλειας εφοδιασμού της Ελλάδας και της ευρύτερης περιοχής. Όλα αυτά βρίσκονται σε πλήρη συμφωνία με το σχέδιο REPowerEU και τη νέα ενεργειακή στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης».