Χρήστος Σταϊκούρας
Χρήστος Σταϊκούρας
Χρήστος Σταϊκούρας
Χρήστος Σταϊκούρας
Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η ελληνική κυβέρνηση δίνει περισσότερα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο για την αντιμετώπιση της κρίσης λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, επισήμανε στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας. Σε παρέμβασή, κατά την πρώτη συνεδρίαση της αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής, που επεξεργάζεται το νομοσχέδιο που ενσωματώνει σειρά ευρωπαϊκών οδηγιών, ο κ. Σταϊκούρας είπε ότι κατά τις πρόσφατες συναντήσεις του ΕκοΦιν και της Ευρωομάδας, και από τα σχετικά στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τα δημοσιονομικά μέτρα που ελήφθησαν σε ευρωπαϊκό επίπεδο, είναι στο 0,6% του (ευρωπαϊκού) ΑΕΠ, και ότι «εάν κάνετε αναγωγή στο ΑΕΠ της χώρας μας, η ελληνική κυβέρνηση έχει δώσει περισσότερα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο (=0,8%)».

Ο κ. Σταϊκούρας επανέλαβε ότι απαιτείται συντονισμένη, άμεση, και τολμηρή ευρωπαϊκή δράση και αντίδραση, ώστε να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά και με αλληλεγγύη οι συνέπειές της κρίσης, και, κυρίως η κρίση, διότι εάν δεν αντιμετωπιστεί, «η εισβολή και οι φρενήρεις αυξήσεις στις τιμές, που ενέχουν στοιχεία κερδοσκοπικών πιέσεων, το χάσμα μεταξύ συνεπειών κρίσης και μέτρων που θα παίρνει κάθε κυβέρνηση πανευρωπαϊκά, θα διευρύνονται, και ο λογαριασμός θα αυξάνει πανευρωπαϊκά».

Απαντώντας στην κριτική βουλευτών της αντιπολίτευσης για την ανάγκη αναθεώρησης του προϋπολογισμού, είπε ότι την επόμενη βδομάδα θα καταθέσει διάταξη με την οποία «ενισχύουμε τον προϋπολογισμό κατά 2 δισ. ευρώ και τις επόμενες εβδομάδες θα καταθέσουμε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τις τελευταίες εκτιμήσεις, που θα έχουμε για την πορεία του προϋπολογισμού και τις προβλέψεις για το μέλλον».

Όπως είπε, απευθυνόμενος στα μέλη της επιτροπής, «θα δείτε ότι η κρίση, με τα σημερινά δεδομένα, θα πλήξει και την ελληνική οικονομία αλλά δεν θα τη εκτρέψει. […] Θολώνει τα επιτεύγματα και τις ευοίωνες προοπτικές της χώρας, αλλά δεν καταστρέφει την διεθνώς καλή εικόνα της» υπογράμμισε ο κ. Σταϊκούρας.