Πηγή Εικόνας: Photo by Aleksandar Pasaric from Pexels

Ακριβότερες θα είναι φετινές διακοπές για τους Έλληνες αφού αποφασίζουν τους ταξιδιωτικούς τους προορισμούς την τελευταία στιγμή ενώ οι ξένοι που τις προγραμματίζουν ένα χρόνο νωρίτερα «κλείδωσαν» πακέτα σε καλύτερες τιμές που έχουν ως βάση το 2021.

Ο Πρόεδρος του ΣΕΤΕ, κ. Γιάννης Ρέτσος, μετά από δύο χρόνια έδωσε δια ζώσης συνέντευξη προς τους δημοσιογράφους για την πορεία του ελληνικού τουρισμού ανοίγοντας όλα τα «καυτά» θέματα.

Πάντως είναι αισιόδοξος για την πορεία του ελληνικού τουρισμού παρότι ξέσπασε πόλεμος στην Ευρώπη, επισημαίνοντας ότι δεν υπάρχουν ακυρώσεις των κρατήσεων αλλά διαπιστώνει «πάγωμα» λόγω της παράτασης του πολέμου στην Ουκρανία.

Τόνισε στο ενδεχόμενο να τερματιστεί ο πόλεμος θα επανέλθει η ομαλότητα στην τουριστική αγορά. Ωστόσο κατεβάζει τον πήχη της ανάπτυξης του ΑΕΠ από τα επίπεδα του 5% σε πιο χαμηλότερα επίπεδα ενώ δεν ήταν σε θέση να προσδιορίσει τους ρυθμούς του τουριστικού προϊόντος.

Διευκρίνισε ότι οι ξενοδόχοι για τη σεζόν του 2023 θα ζητήσουν υψηλότερες τιμές σε σχέση με αυτές του 2022 διότι στην παρούσα φάση δεν μπορούν να αναθεωρήσουν τα τρέχοντα συμβόλαια.

Ο κ. Ρέτσος αναφέρθηκε εκτενώς στο Ουκρανικό, τόσο ως προς τις μείζονες ανθρωπιστικές επιπτώσεις που έχει επιφέρει η εισβολή, αλλά και ως τις επιπτώσεις στη τουριστική ζήτηση, τα λειτουργικά κόστη των επιχειρήσεων και το ενεργειακό κόστος και σχολίασε ότι «ο ελληνικός τουρισμός, έχει γνώση, ωριμότητα και ψυχραιμία να αντιμετωπίσει με αποτελεσματικό τρόπο και αυτή τη μεγάλη κρίση που προέκυψε».

Τονίζοντας την ανάγκη ύπαρξης και υλοποίησης μακρόπνοου στρατηγικού σχεδιασμού για τον ελληνικό τουριστικό τομέα, με έμφαση στις συνέργειες και τη συνεργασία με τις Περιφέρειες, ο Πρόεδρος του ΣΕΤΕ ανήγγειλε την παρουσίαση του Εθνικού Σχεδίου 2030 για τον Τουρισμό, στο πλαίσιο του Delphi Economic Forum VIII, το Σάββατο, 9 Απριλίου 2022, δηλώνοντας ότι «Το Εθνικό Σχέδιο 2030 μας ανοίγει τον δρόμο για την επόμενη μέρα του ελληνικού τουρισμού».

Η ακρίβεια δυσκολεύει τις επιχειρήσεις

Έθεσε το ζήτημα της ακρίβειας, όπως εμφανίζεται μέσα από τον υψηλό πληθωρισμό , την αύξηση του κατώτατου μισθού περίπου 5% επισημαίνοντας ότι οι αμοιβές των εργαζόμενων στον τουρισμό κινούνται σε πιο ψηλά επίπεδα καθώς υλοποιείται η Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Το ενεργειακό όπως και η άνοδος των τιμών στη διατροφική αλυσίδα θα επιβαρύνουν τις επιχειρήσεις όπως και επερχόμενη άνοδος των επιτοκίων θα συντελέσει στην αύξηση του λειτουργικού κόστους των ξενοδοχειακών μονάδων.

Ψάχνουν 52000 άτομα προσωπικό

Ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ ανέφερε ότι ο ξενοδοχειακός κλάδος έχει σημαντικές ελλείψεις σε προσωπικό καθώς το 23% των οργανικών θέσεων δεν μπορούν να καλυφθούν διότι το έλλειμμα σε ανθρώπινο δυναμικό υπολογίζεται σε 52.000. Τόνισε ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα ξεκινήσει καμπάνια προσέλκυσης προσωπικού το οποίο όμως πρέπει να έχει εξειδικευμένες γνώσεις.

Επιβεβαίωσε ότι έχουν παγώσει επενδυτικά σχέδια ανέγερσης μονάδων διότι οι κατασκευαστικές εταιρίες δυσκολεύονται να δώσουν τιμές κόστους καθώς μεταβάλλονται και διευκρίνισε ότι προς το παρόν υπάρχει μία στασιμότητα στην υλοποίηση νέων επενδύσεων.