Θετικές εκτιμήσεις ότι οι επιπτώσεις από τον πόλεμο στην Ουκρανία δεν θα οδηγήσουν σε αύξηση των «κόκκινων» δανείων εξέφρασαν στο πάνελ του Moneyreview Banking Summit οι διευθύνοντες σύμβουλοι των τεσσάρων συστημικών τραπεζών. Σε κάθε περίπτωση, όπως επισήμαναν οι τράπεζες παρακολουθούν τις εξελίξεις και τις επιπτώσεις που θα έχει στην εξυπηρέτηση των δανείων η αύξηση του πληθωρισμού.

Εθνική Τράπεζα

Ο Παύλος Μυλωνάς, διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, ανέφερε ότι οι συνθήκες που επικρατούν ως απόρροια των πληθωριστικών πιέσεων, αλλά και του πολέμου στην Ουκρανία, μειώνουν τις προσδοκίες της ανάπτυξης κατά το τρέχον έτος, από το 4% που ήταν μέχρι πρότινος, σε 2,5%-3% με βάση τα τρέχοντα δεδομένα. Εκτίμησε πως η επίτευξη βαθμού ανάπτυξης της τάξεως του 8% το 2021, σε συνδυασμό με την ενίσχυση του συνόλου των δεικτών, τις ισχυρές εξαγωγές, αλλά και την πτώση της ανεργίας, θα συμβάλουν ώστε την διετία 2023-2024 να ανακτηθεί ένα σημαντικό τμήμα της μέχρι πρόσφτα προσδοκώμενης ανάπτυξης.

Αναφορικά με τα «κόκκινα» δάνεια είπε ότι συνολικά δεν θα δούμε αύξησή τους και προσέθεσε ότι οι τράπεζες θα παίξουν σημαντικό ρόλο στην εξυγίανση των κόκκινων δανείων που έχουν πάει σε funds.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας ανέφερε ότι τα τελευταία χρόνια υπήρχε μεγάλη πιστωτική επέκταση, όμως αυτό δεν αποτυπώθηκε στις επενδύσεις. Η ερώτηση είναι γιατί δεν υπάρχουν περισσότερες επενδύσεις. Η χρηματοδότηση υπάρχει, ανέφερε, απαντώντας ότι «οι μικρές επιχειρήσεις είναι το ένα θέμα, οι μεταρρυθμίσεις είναι το δεύτερο. Εδώ χρειάζεται προσπάθεια», εκτίμησε.

Eurobank

Επιβράδυνση της οικονομίας, αλλά διαχειρίσιμη, προέβλεψε ο Φωκίων Καραβίας, διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, επισημαίνοντας ότι οι εξελίξεις υπονομεύουν σε ευρωπαϊκό επίπεδο το θετικό αφήγημα που είχαμε μέχρι σήμερα. Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Eurobank, αναφορικά με την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας από τη χώρα, πρέπει να πολλαπλασιαστεί η προσπάθεια. Πρέπει να κάνουμε συντονισμένες προσπάθειες να επανακτήσουμε την επενδυτική βαθμίδα», σημείωσε. Μάλιστα, εκτίμησε πως η προ ημερών αναβάθμιση της χώρας μας από μέρους της DBRS αποτελεί μια θετική είδηση-ένδειξη προς το μέλλον.

Στο μέτωπο των «κόκκινων» δανείων, ανέφερε ότι έχει ολοκληρωθεί το πρώτο στάδιο, ίσως το πιο σημαντικό, για την αντιμετώπιση του προβλήματος, ενώ το επόμενο στάδιο σχετίζεται με την ταχεία αναδιάρθρωση των δανείων που είναι βιώσιμα. Το τρίτο στάδιο για πλήρη λύση του προβλήματος των «κόκκινων» δανείων είναι τα δάνεια που γίνονται βιώσιμα να επιστρέψουν στους τραπεζικούς ισολογισμούς.

Αναφορικά με το ενδεχόμενο δημιουργίας νέων «κόκκινων» δανείων, ο κ. Καραβίας εκτίμησε ότι οι οικογενειακοί προϋπολογισμοί πιέζονται ιδιαίτερα από το υψηλό κόστος της ενέργειας και του πληθωρισμού και οι τράπεζες πρέπει να παρακολουθήσουν στενά αν αυτό θα έχει επίπτωση στην εξυπηρέτηση των δανείων. Επανέλαβε για μια ακόμη φορά ότι οι τράπεζες έχουν τους πόρους να στηρίξουν την πραγματική οικονομία. Θα βρεθούν τα επενδυτικά σχέδια; Τα μηνύματα είναι θετικά. Είμαστε εδώ ως τράπεζες να υποστηρίξουμε αυτή την προσπάθεια, τόνισε.

Τράπεζα Πειραιώς

Από την πλευρά του ο Χρήστος Μεγάλου, διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς σημείωσε πως η ελληνική οικονομία είναι μια οικονομία που θα αναπτυχθεί πιο γρήγορα και περισσότερο από την Ευρωζώνη. Μπορεί οι αρχικές εκτιμήσεις να έκαναν λόγο για την επίτευξη ανάπτυξης κάτι παραπάνω από το 5% και με τα ανανεωμένα στοιχεία να διαμορφώνεται γύρω στο 3%-4%, παρ’ όλα αυτά η ελληνική οικονομία κινείται κατά 1,5%-2% πιο πάνω από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης. «Αν κάνουμε σωστά τα άλλα πράγματα, θα μπορέσουμε να πετύχουμε τους στόχους», εκτίμησε, αναγνωρίζοντας ωστόσο ότι έχουμε να αντιμετωπίσουμε το μεγάλο χρέος προς το ΑΕΠ.

Αναφορικά με τα «κόκκινα» δάνεια ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς επεσήμανε ότι το 2021 ήταν πολύ σημαντική χρονιά καθώς δόθηκε η δυνατότητα με γρήγορες κινήσεις να γίνει ένα από τα μεγαλύτερα ξεκαθαρίσματα ισολογισμών στην Ευρώπη, λέγοντας ότι αυτό έγινε εφικτό χρησιμοποιώντας κυρίως τον «Ηρακλή», αλλά και χάρη σε άλλες ενέργειες. Ο κ. Μεγάλου μίλησε για το σχέδιο της τράπεζας να φτάσει σε μονοψήφιο ποσοστό «κόκκινων» δανείων εντός του 2022 και εκτίμησε ότι παρά την αβεβαιότητα λόγω της συγκυρίας, οι ενδείξεις για νέα «κόκκινα» δάνεια είναι μάλλον θετικές.

Αναφορικά με τη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων, επισήμανε ότι οι τράπεζες έχουν γίνει και σύμβουλοι επιχειρήσεων, καθώς αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες και με διαδικτυακές ενημερώσεις. Για τις χρηματοδοτήσεις προς τις επιχειρήσεις, η Τράπεζα Πειραιώς είχε θέσει πέρυσι τον στόχο στα 5,7 δισεκατομμύρια ευρώ, ωστόσο κατάφερε να εκταμιεύσει δανειοδοτήσεις που υπερβαίνουν τα 6,5 δισεκατομμύρια ευρώ. Φέτος δε, υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία για την πραγματοποίηση ακόμη καλύτερης πορείας.

Alpha Bank

Την εκτίμηση ότι οι κραδασμοί στην οικονομία θα απορροφηθούν εξέφρασε ο Βασίλης Ψάλτης, διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank, προβλέποντας ότι η οικονομική δραστηριότητα θα στηριχθεί από μία καλή χρονιά στον τουρισμό, από τις πολύ σημαντικές σωρευμένες καταθέσεις που δίνουν ώθηση στην κατανάλωση και από τις εκταμιεύσεις του Ταμείου Ανάκαμψης. Εκτίμησε το μέγεθος και τη διάρκεια της ενεργειακής κρίσης, επισημαίνοντας ότι δεν είναι ελληνικό φαινόμενο. Για την Ελλάδα, σημείωσε ότι δεν πρέπει να απομακρυνθεί από τον στόχο της επενδυτικής βαθμίδας.

Μπαίνουμε στην κρίση με πιο δυνατούς ισολογισμούς σε σύγκριση με δύο χρόνια πριν, ανέφερε ο CEO της Alpha Bank, τονίζοντας ότι το 2020 και το 2021 έγιναν άλματα στο ζήτημα των «κόκκινων» δανείων, με την αρωγή και του κράτους. Εκτιμώντας ότι η δημοσιονομική χαλάρωση κατά πάσα πιθανότητα θα συνεχιστεί, ίσως όχι με την ίδια ένταση, εξέφρασε την άποψη ότι είναι μάλλον περιορισμένος ο κίνδυνος για νέα «κόκκινα» δάνεια. Θα είμαστε σε μονοψήφιο ποσοστό «κόκκινων» δανείων στο τέλος του πρώτου εξαμήνου, ανέφερε.

Αναφορικά με τις χορηγήσεις ο κ. Ψάλτης επισήμανε ότι «ο ρόλος μας είναι να χρηματοδοτούμε υγιείς επιχειρήσεις». «Το Ταμείο Ανάκαμψης συνιστά μαζί με τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά ταμεία μια μοναδική ευκαιρία ώστε να καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό που μας κληροδότησε η κρίση». Σε ό,τι αφορά τη στρατηγική της Alpha Bank, αυτή έχει δύο σκέλη: Μεγάλες επενδύσεις στην τεχνολογία και συνεργασία με fintechs που μπορούν να δώσουν εξειδικευμένες λύσεις, ανέφερε.