«Δίνουμε τη δυνατότητα σε εξειδικευμένους και έμπειρους οικονομικούς ελεγκτές να εξετάζουν γρήγορα τις επενδύσεις», δήλωσε ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Θοδωρής Λιβάνιος, αναφερόμενος στις διατάξεις τροπολογίας για τη διαδικασία αξιολόγησης υπαγωγής στο καθεστώς ενίσχυσης επενδυτικών σχεδίων για την παραγωγή οπτικοακουστικών έργων.

Στη διαδικασία ταχείας εξέτασης των επενδυτικών σχεδίων θα μετέχουν πιστοποιημένοι ορκωτοί ελεγκτές που θα μπορούν να ελέγχουν γρήγορα τις επενδύσεις, είπε ο Θοδωρής Λιβάνιος και σχολιάζοντας ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ, σε σχέση με τις συγκεκριμένες ρυθμίσεις, παρατήρησε: «Κατηγορούμαστε ότι είναι μνημείο αδιαφάνειας οι ορκωτοί ελεγκτές που θα ελέγχουν τα επενδυτικά σχέδια. Οι ορκωτοί ελεγκτές που ελέγχουν τους ισολογισμούς όλων των εταιρειών της χώρας. Οι ορκωτοί ελεγκτές που είναι πιστοποιημένοι και έχουν βαθιά γνώση να εξετάζουν πραγματικά. Αυτό ακριβώς γίνεται με την τροπολογία. Δίνουμε τη δυνατότητα σε εξειδικευμένους και έμπειρους οικονομικούς ελεγκτές να εξετάζουν γρήγορα τις επενδύσεις».

Αυτό, είπε ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, γίνεται για τον απλό λόγο ότι αυξήθηκε ο αριθμός των ιδιωτικών παραγωγών που εντάσσονται στο δικαίωμα χρηματοδότησης του ΕΚΟΜΕ. Μάλιστα ο κ. Λιβάνιος δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι ήταν μια πολύ θετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και του Λευτέρη Κρέτσου η σύλληψη της ιδέας του ΕΚΟΜΕ και «πάνω σε αυτή την ιδέα, η σημερινή κυβέρνηση πάτησε και έχτισε και συνεχίζει και εμπλουτίζει».

«Δεν υπάρχει αδιαφάνεια. Αυτό που κάνουμε είναι ότι βάζουμε ορκωτούς, διότι το προσωπικό του ΕΚΟΜΕ δεν μπορεί να ανταπεξέλθει στο σύνολο των αιτημάτων δεδομένου ότι ο όγκος είναι μεγάλος», είπε ο κ. Λιβάνιος και πρόσθεσε πως είναι σημαντικό που διεθνείς παραγωγές «έρχονται πλέον και γυρίζονται στην Ελλάδα» και αξιοποιούνται τα ελληνικά τοπία, σε διεθνείς παραγωγές, διότι είναι και μια δωρεάν τουριστική προβολή της χώρας.

Ο υφυπουργός είπε επίσης ότι με την τροπολογία του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, δίνεται στους δήμους η δυνατότητα να χρηματοδοτούν την προμήθεια, εγκατάσταση, λειτουργία και συντήρηση Σταθμών Συμπληρωματικής Κάλυψης, προκειμένου να μπορούν να εγκαθιστούν με μια εύκολη διαδικασία τοπικούς αναμεταδότες, με σκοπό την εξυπηρέτηση αναγκών τηλεοπτικής κάλυψης του τοπικού πληθυσμού. Υπεύθυνος για την εν λόγω εγκατάσταση είναι ο πάροχος δικτύου επίγειας ψηφιακής ευρυεκπομπής. Οι δήμοι που έχουν πραγματική ανάγκη, θα επιδοτηθούν, προς τον σκοπό αυτό, από το πρόγραμμα των λευκών περιοχών.