Περαιτέρω στήριξη των δήμων για την αντιμετώπιση του αυξημένου ενεργειακού κόστους, «γενναίες» λύσεις στο πρόβλημα υποστελέχωσης των ΟΤΑ, παρεμβάσεις το επόμενο δίμηνο στο θέμα της ανακατανομής αρμοδιοτήτων και λύσεις σε επιμέρους ζητήματα που απασχολούν την Αυτοδιοίκηση, προανήγγειλε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας μιλώντας στην Έκτακτη Συνάντηση Δημάρχων που συγκάλεσε η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) για τα νέα δεδομένα που διαμορφώνονται από την ενεργειακή κρίση.

«Το κεντρικό κράτος θα χρειαστεί να στηρίξει την Αυτοδιοίκηση και αυτό θα κάνει, αλλά λελογισμένα και με σύνεση», επισήμανε ο κ. Πέτσας και διαβεβαίωσε ότι μέχρι τον Μάιο θα υπάρξει νέα ένεση ρευστότητας προς τους δήμους πέραν της έκτακτης ενίσχυσης 114 εκατ. ευρώ ως πρόσθετη ΚΑΠ και 14 εκατ. ευρώ για τις δαπάνες των σχολείων που ανακοινώθηκαν την Πέμπτη.

Για το θέμα των αρμοδιοτήτων, είπε ότι έως το τέλος Μαΐου θα υπάρξει νομοθετική παρέμβαση για την ανακατανομή τους από τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις προς τα υπουργεία και την Αυτοδιοίκηση, ενώ το υπόλοιπο σκέλος (μεταξύ κεντρικής διοίκησης και ΟΤΑ) αναμένεται να έχει ρυθμιστεί έως το φθινόπωρο.

Προανήγγειλε διπλή παρέμβαση στο θέμα των δανείων που χορηγεί το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων με επιμήκυνση έως και 20 έτη της διάρκειας αποπληρωμής και με ένα «πιο λελογισμένο» επιτόκιο δανεισμού.

Για την ενίσχυση των οφειλών τρίτων προς τους δήμους, οι οποίες -όπως είπε- είναι πάνω από 3 δισ. ενώ εισπράττονται κάθε χρόνιο μόλις 146 εκατ. ευρώ, ανέφερε ότι γίνεται επεξεργασία διαφόρων λύσεων με πιο πιθανή τη δημιουργία ενός μόνιμου μηχανισμού τιτλοποίησης των εσόδων.

Σχετικά με το τέλος παρεπιδημούντων σημείωσε ότι επεκτείνεται η περσινή ρύθμιση σε πιο μόνιμη βάση ώστε να υπολογίζεται το τέλος επί των δηλώσεων του ΦΠΑ με βάση το τι «κόβει» το κάθε κατάστημα, ενώ προανήγγειλε ότι από το β’ εξάμηνο του 2022 θα μπορέσει να είναι αυτόματης απόδοσης μέσω μιας πλατφόρμας προς τους δήμους.

Αναφορικά με το τέλος ταφής απορριμμάτων, ο κ. Πέτσας είπε ότι δεν μπορεί να καταργηθεί καθώς είναι ευρωπαϊκή υποχρέωση και έχει συνδεθεί με το Ταμείο Ανάκαμψης, αλλά διαβεβαίωσε ότι θα υπάρξουν συνεννοήσεις με τον υπουργό Περιβάλλοντος, Κώστα Σκρέκα, στην κατεύθυνση της κλιμακωτής και πιο ήπιας χρέωσης.

Διαβεβαίωσε για «σοβαρή και όχι διακοσμητική» αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης μέσω των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων από το 2023 και υποσχέθηκε παρεμβάσεις το β’ εξάμηνο του 2022 για την κάλυψη των κενών των δήμων με υπαλλήλους σε συγκεκριμένες ειδικότητες «όχι μόνο μηχανικούς και χειριστές μηχανημάτων αλλά και το διοικητικό και οικονομικό προσωπικό».

Τέλος, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο χρηματοδοτικό πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», εκτιμώντας ότι η απορρόφηση των κονδυλίων θα φτάσει τα 4,1 δισ. ευρώ χάρη στην αύξηση της υπερδέσμευσης στα 3,5 δισ. ευρώ και τις μεταφορές έργων στο Ταμείο Ανάκαμψης και στο ΕΣΠΑ. Έως το τέλος του μήνα -προσέθεσε- αναμένεται να εκδοθεί η πρόσκληση για την οδοποιία με έμφαση στην οδική ασφάλεια, ύψους 225 εκατ. ευρώ που μαζί με την υπερδέσμευση θα φτάσει τα 315 εκατ. ευρώ.

Ειδικό πρόγραμμα στήριξης των δήμων ζήτησε ο Δ. Παπαστεργίου

Η ενότητα της Αυτοδιοίκησης αλλά και η αποφασιστικότητά της ότι θα συνεχίσει να στηρίζει «την κάθε εθνική προσπάθεια που γίνεται με συνέπεια και υπευθυνότητα», είναι τα «ξεκάθαρα μηνύματα», της Έκτακτης Συνάντησης των Δημάρχων, τόνισε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Δημήτρης Παπαστεργίου, στην ομιλία του.

Η Σύνοδος όλων των δημάρχων της χώρας πραγματοποιήθηκε σε ξενοδοχείο της Βουλιαγμένης και σ’ αυτήν συζητήθηκαν τα κρίσιμα ζητήματα που αφορούν στην οικονομική βιωσιμότητα και την αποτελεσματική λειτουργία των δήμων -υπό το πρίσμα, των νέων δεδομένων που διαμορφώνονται από την εκτίναξη του ενεργειακού κόστους αλλά και τις συνέπειες που προκαλεί η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, και επηρεάζουν και τη λειτουργία της Αυτοδιοίκησης στη χώρα μας.

Ο κ. Παπαστεργίου τόνισε ότι και η Αυτοδιοίκηση ζητά από το κράτος «συνέπεια και υπευθυνότητα. Να διαισθανθεί τη θέση στην οποία βρίσκεται σήμερα». Στην ομιλία του, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ ανέφερε ότι σε κάποια από τα θέματα που απασχολούν τους δήμους έχουν δοθεί λύσεις, «σε άλλα όμως όχι και γίνονται πιο πιεστικά και έντονα». Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, εξέφρασε την ικανοποίησή του για τα μέτρα έκτακτης οικονομικής στήριξης των δήμων που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, αλλά όπως είπε δεν επαρκούν. Γι’ αυτό ζήτησε να συγκληθεί ξανά η Κοινή Επιτροπή ΚΕΔΕ-υπουργείων Εσωτερικών-Οικονομικών για να εξετάσει όλα τα νέα δεδομένα «και με βάση αυτά να σχεδιάσουμε άμεσα και να υλοποιήσουμε ένα ειδικό πρόγραμμα στήριξης των δήμων».

Εκτός από την οικονομική ενίσχυση ο κ. Παπαστεργίου πρότεινε να υπάρξει ένα ειδικό πρόγραμμα για τους δήμους παραγωγής ενέργειας από φωτοβολταϊκά ή αιολικά, με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης ώστε να καταστούν «ανεξάρτητοι ενεργειακά». Όσον αφορά τις Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης Αποχέτευσης ζήτησε να επιδοτηθούν με 200 ευρώ τη μεγαβατώρα, διαφορετικά «θα δούμε διακοπές ρεύματος» στις επιχειρήσεις αυτές, είπε. Στην ομιλία του, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ αναφέρθηκε επίσης, στην αναγκαιότητα μείωσης των επιτοκίων του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων, στο τέλος ταφής, λέγοντας ότι είναι «παραλογισμός» να συζητείται εν μέσω ενεργειακής κρίσης, για τις αρμοδιότητες των δήμων σε ό,τι αφορά τα αδέσποτα, τη ναυαγοσωστική κάλυψη και την Πολιτική Προστασία, επισημαίνοντας ελλιπή χρηματοδότηση από το κράτος, έλλειψη προσωπικού και μέσων κ.α.

Αναφερόμενος στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, υπογράμμισε ότι η Αυτοδιοίκηση την καταδίκασε απερίφραστα και δήλωσε αλληλέγγυος με τον ουκρανικό λαό και τους δημάρχους. Επίσης τόνισε ότι «η ελληνική αυτοδιοίκηση εκφράζει με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο την ομοθυμία της και πλήρη αποδοκιμασία σε χώρες και καθεστώτα που επιχειρούν ασκώντας βία να αλλάξουν τα σύνορα της Ευρώπης, σήμερα στην Ουκρανία και πιθανόν αύριο κάπου άλλου στην ευρύτερη γειτονιά μας, παραβιάζοντας το Διεθνές Δίκαιο και της Διεθνείς Συνθήκες».

«Τώρα είναι η στιγμή να είναι ενωμένη η Αυτοδιοίκηση η οποία βρίσκεται στο κέντρο μιας “καταιγίδας” και δέχεται σφυροκόπημα από όλες τις πλευρές» τόνισε στο χαιρετισμό τους, ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης, αναφερόμενος στα μεγάλα θέματα με τα οποία σήμερα είναι αντιμέτωποι οι δήμοι, όπως η ενεργειακή κρίση, το τέλος ταφής, η γραφειοκρατία, η αβεβαιότητα των διεθνών εξελίξεων κ.ά. Ο κ. Μπακογιάννης υπογράμμισε επίσης ότι η Αυτοδιοίκηση περιμένει επίσης από την κυβέρνηση «συγκεκριμένες δεσμεύσεις-απαντήσεις».

Από την πλευρά του ο α’ αντιπρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας και περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης, στο σύντομο χαιρετισμό του υπογράμμισε μεταξύ άλλων ότι «όλοι μαζί, κυβέρνηση-αυτοδιοίκηση», πρέπει να αναζητήσουν τρόπο στο πώς «θα απαντήσουμε στις επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης. Επίσης ζήτησε να προχωρήσει επιτέλους ο αναγκαίος εκσυγχρονισμός του κράτους, η αναβάθμιση της καταστατικής θέσης των αιρετών και η κατάρτιση ενός σύγχρονου θεσμικού πλαισίου λειτουργίας.

Ο δήμαρχος της Θεσσαλονίκης, Κώστας Ζέρβας, επισήμανε τις επιπτώσεις στα έργα των δήμων από την αύξηση του κόστους των υλικών, ενώ αναφερόμενος στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία είπε ότι οι δήμοι πρέπει να είναι έτοιμοι για την υποδοχή προσφύγων.