«Φύκια  για μεταξωτές κορδέλες» φαίνεται να είναι τα τιμολόγια σταθερής, υποτίθεται, χρέωσης της ηλεκτρικής ενέργειας  που  προσφέρουν  οι προμηθευτές, καθώς μάλλον πρόκειται για εργαλείο marketing που, σύμφωνα με καταγγελίες, παγιδεύει τους καταναλωτές, δίνοντας ένα  πρόσκαιρο καταφύγιο, το οποίο  είναι σε ισχύ για λιγότερο έξι μήνες. Ο καταναλωτής με σταθερό τιμολόγιο  ρεύματος στη συνέχεια διαπιστώνει ότι ο νέος λογαριασμός περιλαμβάνει εκ νέου τη ρήτρα αναπροσαρμογής απογειώνοντας στα ύψη τον λογαριασμό ρεύματος.

 Η nrg καταργεί τα σταθερά τιμολόγια ρεύματος.

Χαρακτηριστικό της πρακτικής είναι παράδειγμα που μας καταγγέλθηκε. Σύμφωνα με αυτές τις πηγές, το εμπορικό  τμήμα της  εταιρείας, μόλις  συμπληρώθηκε  το  πρώτο εξάμηνο  με τη σύμβαση  για την παροχή σταθερού   τιμολογίου στον πελάτη  το ανακάλεσε κι έβαλε σε εφαρμογή  τον δικό της  κανόνα που είναι η επιστροφή  της  ρήτρας αναπροσαρμογής.
Η nrg ως προμηθευτής, που να σημειωθεί  ανήκει στον Όμιλο Βαρδινογιάννη, ο οποίος είναι και παραγωγός ενέργειας, φαίνεται να πήρε πίσω την υπογραφή  της στο συμβόλαιο που είχε με τον πελάτη της. Το συμβόλαιο  τέθηκε σε ισχύ  στις αρχές  του περασμένου Ιουλίου. Η αρχική τιμή που είχε δώσει η εταιρεία στον πελάτη ήταν τα 0,090 ευρώ ανά Kwh ( 90 ευρώ ανά Mwh). Βέβαια το πρόγραμμα της εταιρείας, FIX όπως το αποκαλούσε, είχε μηνιαίο πάγιο 4 ευρώ  καθιστώντας πιο ακριβό σε σχέση με τα άλλα προγράμματα της εταιρείας όταν η μέση τιμή της Kwh ήταν στα 0,065 ευρώ ανά Kwh.
Τα καλοπληρωμένα στελέχη της nrg του ομίλου Βαρδινογιάννη δεν κατάλαβαν τι έρχεται  στην ενέργεια και διατήρησαν το σταθερό πρόγραμμα ενώ ο καταναλωτής που το αγόρασε  πληρώνοντας ακριβότερα την ενέργεια σε σχέση με τους άλλους πελάτες της εταιρείας,  με  την προοπτική να έχει μία προστασία έναντι των επικειμένων ανατιμήσεων στην ενέργεια.
Τα υψηλά αμειβόμενα στελέχη της nrg , όμως δεν ανησύχησαν διότι γνώριζαν εκ των προτέρων ότι ο πελάτης του σταθερού προγράμματος θα βρεθεί πολύ σύντομα με ρήτρα αναπροσαρμογής χάρη στην αδράνεια του υπουργού Κώστα Σκρέκα που δεν τροποποιεί  τον Κανονισμό Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας.

 Τα ψιλά γράμματα της nrg

Στα  μέσα  του περασμένου Δεκεμβρίου  η εταιρεία ενημέρωσε τον πελάτη της με πολύ ψιλά  γράμματα  στο λογαριασμό του, η οποία  πέρασε απαρατήρητη διότι είχε επαναπαυθεί στο διετές συμβόλαιο που είχε στα χέρια του αλλά αποδείχθηκε ότι μάλλον ήταν …αέρας κοπανιστός.
Η εταιρεία  άλλαξε μονομερώς  το συμβόλαιο  αφήνοντας στα κρύα  του λουτρού  τον καταναλωτή όπως και  τους υπόλοιπους που είχαν το αντίστοιχο πρόγραμμα. Η αποκάλυψη για την αλλαγή του συμβολαίου έγινε όταν ο νέος λογαριασμός  που εκδόθηκε έγραφε ρήτρα αναπροσαρμογής και το κόστος ξεπερνούσε τα 70 ευρώ.

ΡΑΕ : Η αρμοδιότητα για τον Κανονισμό Προμήθειας ανήκει στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου.    

  Εκατοντάδες είναι τα σχετικά παράπονα  που γίνονται  από τους  καταναλωτές στη ΡΑΕ  αλλά  αυτή φέρεται ότι δεν είναι σε θέση  να δώσει λύση  στο πρόβλημα, διότι ο Κανονισμός είναι  Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας, οπότε μάλλον βρίσκεται στην αρμοδιότητα του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, και ορίζεται με Υπουργική Απόφαση.  Οι  εταιρείες  βαδίζουν  με βάση  τον Κανονισμό  του 2013  που εκδόθηκε με τελείως άλλα δεδομένα και φαίνεται να είναι κομμένος  και ραμμένος στα  μέτρα  των εταιρειών και σε βάρος των καταναλωτών, που δεν έχουν  καμία ελπίδα να πάρουν ρεβάνς από τους παρόχους που μεταφέρουν όλα τα κόστη στους πελάτες  με μηδενικό ρίσκο.