Ανάληψη χρημάτων σε τράπεζα
Ανάληψη χρημάτων σε τράπεζα
Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Περίπου 1 εκατομμύριο ευάλωτοι πολίτες αναμένεται να ενταχθούν στο κυβερνητικό πρόγραμμα οικονομικής τους στήριξης και θα λάβουν επίδομα ως αντίβαρο στο κύμα ακρίβειας που σαρώνει τη αγορά και περιορίζει το εισόδημα τους. Σύμφωνα με όλες τι πληροφορίες το επίδομα θα χορηγηθεί σε συνταξιούχους και χαμηλόμισθους , που πλήττονται από την άνοδο του πληθωρισμού. Το μοντέλο επιδοτήσεων σε Γερμανία, Αυστρία, Γαλλία και Βέλγιο θα εφαρμοσθεί και στην Ελλάδα με την κυβέρνηση να αναζητεί τα κριτήρια των ευάλωτων νοικοκυριών.

Η πρόταση που βρίσκεται στο τραπέζι και περνά από το φίλτρο των αντοχών του προϋπολογισμού προβλέπει την χορήγηση επιταγής ύψους έως 300 ευρώ με συγκεκριμένα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια σε νοικοκυριά που σφυροκοπουνται από την ακρίβεια και βιώνουν συνθήκες οικονομικής ανέχειας.

Το σχέδιο που συζητά το οικονομικό επιτελείο με τις Βρυξέλλες αναμένεται να οριστικοποιηθεί το επόμενο διάστημα και αποτελεί εναλλακτικό των φορολογικών παρεμβάσεων καθώς διασφαλίζει ότι το μηνιαίο βοήθημα θα φτάσει στα νοικοκυριά και δεν χαθεί στον δρόμο μέσω της απορρόφησης του από τους εμπόρους, όπως θα συνέβαινε στην περίπτωση της μείωσης του ΦΠΑ όπου απαιτείται έγκριση από τη Κομισιόν ή του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα υγρά καύσιμα.

Επιπλέον έχει μικρότερο δημοσιονομικό κόστος σε σχέση με την προσωρινή μετάταξη προϊόντων από τον υψηλό 24% στον χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ 13% όπου οι τρύπες στον προϋπολογισμό θα πολλών εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ και η επιβάρυνση στο πρωτογενές έλλειμμα πολύ μεγαλύτερη. Βέβαια το μείζον πρόβλημα σε αυτή την περίπτωση είναι οι πηγές χρηματοδότησης και το δημοσιονομικό κόστος με παράγοντες να σημειώνουν ότι θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν κονδύλια από κοινοτικά προγράμματα για την στήριξη ευάλωτων νοικοκυριών.

Η πρόταση για το νέου τύπου ανάχωμα στην ακρίβεια στηρίζεται σε μοντέλα που εφαρμόζουν αρκετές ευρωπαϊκές χώρες.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η γερμανική κυβέρνηση ανακοίνωσε επιδοτήσεις 130 εκατ. ευρώ για νοικοκυριά με χαμηλό εισόδημα.

Ανάμεσα στα σενάρια που εξετάζονται είναι τα νοικοκυριά με ένα άτομο θα λάβουν 135 ευρώ, με δύο άτομα 175 ευρώ και για κάθε επιπλέον άτομο θα δοθούν επιπλέον 35 ευρώ.

Το συνολικό πακέτο μπορεί να φθάνει έως τα 300 εκατ ευρώ.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται η Αυστρία με πακέτο βοήθειας 1,7 δις. ευρώ για σχεδόν όλα τα νοικοκυριά, που θα λάβουν επίδομα 150 ευρώ για το ενεργειακό κόστος, ποσό που θα διπλασιαστεί για όσους έχουν ανάγκη ενώ και το Βέλγιο χορηγεί σε όλα τα νοικοκυριά επίδομα 100 ευρώ για την αντιμετώπιση του ενεργειακού κόστους.

Η κινητοποίηση του οικονομικού επιτελείου είναι αποτέλεσμα της «πληθωριστικής φωτιάς» που σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες από την ΕΛΣΤΑΤ «φούντωσε» ακόμα περισσότερο τον Ιανουάριο με το γενικό δείκτη τιμών καταναλωτή να φθάνει το 6,2% τον Ιανουάριο.

Στο υπουργείο Οικονομικών δηλώνουν ότι βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα διαβεβαιώνοντας ότι και για όσο χρειασθεί η κυβέρνηση παρεμβαίνει με κυλιόμενα μέτρα για την επούλωση των πληγών από την ακρίβεια σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Τα κριτήρια θα εξετάζουν τα εισοδήματα ενός νοικοκυριού με τους ελεύθερους επαγγελματίες να πιθανόν εκτός του προγράμματος ενώ θα περιλαμβάνονται τον ύψος των καταθέσεων από ένα ποσό και άνω , αν υπάρχει ιδιόκτητη κατοικία. Η κυβέρνηση θέλει το επίδομα να πιάσει τόπο και να πάει σε αυτούς που τον έχουν πραγματικά ανάγκη. Άλλωστε το πρόσφατο περιστατικό της γιαγιάς που πήγε στο σούπερ μάρκετ να κλέψει διότι δεν είχε χρήματα να αγοράσει τα αναγκαία επιβεβαιώνει την αναγκαιότητα του κυβερνητικού μέτρου.