Πηγή Εικόνας: economix.gr

Αντιμέτωπο με τις υπηρεσιακές (;) του επιλογές, το ΥΠΕΝ είναι πολύ πιθανό να αναγκαστεί τις επόμενες ημέρες να δώσει νέα παράταση στην καταληκτική ημερομηνία υποβολής αιτήσεων στο πρόγραμμα ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ 2021. Και αυτό γιατί, τελικά, το ΥΠΕΝ φαίνεται ότι πέφτει «θύμα» της επιτυχίας του προγράμματος….

Το βασικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τις τελευταίες ημέρες όσοι ενδιαφέρονται για ένταξη στο ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ 2021 είναι ότι  «σέρνεται» το σύστημα έκδοσης Πιστοποιητικών Ενεργειακής Απόδοσης, των γνωστών ΠΕΑ, δηλαδή το buildingcert.gr.

Τα ΠΕΑ (αρχικό ΠΕΑ τουλάχιστον) είναι απαραίτητα για την υποβολή πρότασης στο ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ 2021 καθώς με βάση αυτό προκύπτουν οι αναγκαίες παρεμβάσεις (εργασίες κλπ) εξοικονόμησης ενέργειας αλλά και τεκμηριώνεται η εξοικονόμηση ενέργειας που θα προκύψει με την ένταξη ενός ακινήτου στο ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ.

Υπόδειγμα ενός Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίου (ΠΕΑ)
Πηγή Εικόνας: ΥΠΕΝ / ΚΑΠΕ

«Παγώνει» το buildingcert.gr – στα όρια το σύστημα των ΠΕΑ, πρόβλημα για το ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ

Δυστυχώς, το ιδιαίτερα αυξημένο ενδιαφέρον για το νέο πρόγραμμα, άρα και για νέα ΠΕΑ ή πρόσβαση σε παλιότερα κλπ έχει φέρει στα όρια του το πληροφοριακό σύστημα που υποστηρίζει την έκδοση και αποθήκευση των ΠΕΑ.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του economix.gr, η ημερήσια ζήτηση για έκδοση ΠΕΑ έχει πολλαπλασιαστεί, με τις εργάσιμες ημέρες να οδηγούν σε 2πλασια (κατ’ ελάχιστον) ως και 5πλασια ζήτηση πόρων από το σύστημα.

Όμως το σύστημα έχει σχεδιαστεί για την έκδοση περίπου 800-1000 ΠΕΑ ημερησίως κατά μέγιστο, καθώς η ημερήσια ζήτηση (σε περιόδους εκτός Εξοικονομώ) είναι της τάξεως των 300-400 ΠΕΑ, ενώ σε περιόδους αιχμής έφτανε τα 800-900.

Σήμερα η ζήτηση έχει αυξηθεί και είναι χαρακτηριστικό ότι υπάρχουν ημέρες που εκδόθηκαν, με τεράστιες προσπάθειες από τις υπηρεσίες άνω των 1800 ΠΕΑ σε μία ημέρα. Το ΚΑΠΕ, το οποίο φιλοξενεί την υποδομή του buildingcert, μάλιστα ανακοίνωσε ότι από 26-31 Ιανουαρίου εκδόθηκαν 6.267 ΠΕΑ.

Η ζήτηση αυτή έχει δημιουργήσει πολλά προβλήματα. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με μαρτυρίες πολλών μηχανικών η πλατφόρμα ήταν δεν ήταν διαθέσιμη αρκετές φορές, είτε η βάση δεδομένων δεν ανταποκρίνονταν με αποτέλεσμα να «κολλάει», να βγάζει μηνύματα λάθους, να μην αποθηκεύει δεδομένα κλπ.

Εικόνα από το περιβάλλον καταχώρισης στοιχείων στο buildingcert.gr για την έκδοση ΠΕΑ (Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης) σύμφωνα με το manual της εφαρμογής.
Πηγή Εικόνας: ΥΠΕΝ / ΚΑΠΕ

Ακόμη, αξίζει να σημειώσουμε ότι λόγω της κακοκαιρίας, το ΚΑΠΕ που εδρεύει στο Πικέρμι αντιμετώπισε πολλά προβλήματα και μαζί για 1-2 ημέρες αντιμετώπισε προβλήματα και ο server των ΠΕΑ, που τέθηκε εκτός μάχης για κάποιες ώρες, όπως και άλλες υπηρεσίες που φιλοξενεί (όπως για τις τιμές των καυσίμων κλπ).

Το πρόβλημα αντιμετώπισαν ιδιαίτερα μηχανικοί από τη Βόρεια Ελλάδα που δεν είχαν κακοκαιρία και δεν καταλάβαιναν γιατί αντιμετωπίζουν θέμα….

Σύμφωνα με πληροφορίες του economix.gr, το buildingcert.gr έχει διεκπεραιώσει την έκδοση περισσότερων από 46.000 ΠΕΑ (!!!!) μέσα στις αρχικά 50 ημέρες που δόθηκαν για το ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ 2021, δηλαδή από τις 10 Δεκεμβρίου 2021 ως τις 31 Ιανουαρίου 2022, που ήταν η αρχική προθεσμία λήξης υποβολής προτάσεων στο νέο ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ.

Σε μέσο όρο ο αριθμός φαίνεται εντός ορίων ανοχής της πληροφοριακής υποδομής, αλλά δεδομένων των ημερών των εορτών και του μειωμένου ενδιαφέροντος τις πρώτες ημέρες η εικόνα είναι στην πραγματικότητα η αντίθετη!

Υπάρχουν ημέρες που υπερβαίνουν τα 1800 ΠΕΑ ανά ημέρα (τουλάχιστον τις εργάσιμες ημέρες) αλλά προκαλεί εντύπωση ότι ακόμη και ανήμερα Χριστουγέννων ή ανήμερα Πρωτοχρονιάς εκδόθηκαν πάνω από 30 ΠΕΑ!!!! Λόγω των προβλημάτων από την κακοκαιρία, δεν εκδόθηκε ΠΕΑ στις 25 Ιανουαρίου μόνο.

Σε γενικό επίπεδο η ζήτηση είναι αυξημένη κάθε εργάσιμη ημέρα (όχι τόσο τα Σαββατοκύριακα) ιδίως τις ώρες από 10 το πρωί μέχρι 2 το μεσημέρι και από 4 ως 7 το απόγευμα.

Στιγμιότυπο της πρώτης σελίδας του buldingcert.gr, το πληροφοριακού συστήματος για τα Πιστοποιητικά Ενεργειακής Απόδοσης.
Πηγή Εικόνας: ΥΠΕΝ / ΚΑΠΕ

Ερωτηματικά για τον έλεγχο προ της έναρξης του προγράμματος

Αξίζει να σημειωθεί ότι η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ είχε δηλώσει πως έχει κάνει δοκιμές στο σύστημα του νέου ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ 2021 και πράγματι το πληροφοριακό σύστημα του προγράμματος, που ανέπτυξε και διαχειρίζεται το ΤΕΕ λειτουργεί απροβλημάτιστα, παρά τον μεγάλο όγκο αιτήσεων.

Ωστόσο το πληροφοριακό σύστημα του buldingcert που είναι προαπαιτούμενο δεν δοκιμάστηκε σε ακραίες συνθήκες ζήτησης.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες του economix.gr δόθηκε πολιτική εντολή για έλεγχο σε αρμόδια στελέχη (και όχι με τη κλασική διοικητική οδό) για έλεγχο, αλλά χωρίς λεπτομέρειες, με αποτέλεσμα το σύστημα να τεσταριστεί – μόνο – για μια ζήτηση της τάξεως των 1000 ΠΕΑ ημερησίως – και πράγματι δούλευε.

Αλλά η ζήτηση πλέον αυτή έχει διπλασιαστεί και στο ΥΠΕΝ κανείς δεν σκέφθηκε να ζητήσει έλεγχο εγκαίρως για τόσο μεγάλη ζήτηση….

Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι η ιστοσελίδα buildingcert.gr, που φέρει τα λογότυπα του ΥΠΕΝ και του αρμόδιου τμήματος Επιθεώρησης, έχει στο υποσέλιδό του τα λογότυπα του ΕΣΠΑ 2007-2013 (!!!!) και του προγράμματος «Ψηφιακή Ελλάδα» Ενδεικτικό του γεγονότος ότι δημιουργηθήκε προ μίας δεκαετίας και βάλε και ότι έκτοτε δεν έχει γίνει επένδυση για την ανανέωση ή τον εκσυγχονισμό του!!!!

Πιθανή νέα παράταση της προθεσμίας του ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ 2021

Σύμφωνα με πληροφορίες του economix.gr το ΚΑΠΕ που υποστηρίζει το buildingcert είναι σε επικοινωνία με το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και τις αρμόδιες Γενικές Γραμματείες για οριστική επίλυση του προβλήματος.

Η πρόταση του ΥΨΔ είναι η μεταφορά των υπηρεσιών στο κυβερνητικό νέφος, όπως συμβαίνει ήδη με εκατοντάδες ηλεκτρονικές υπηρεσίες του δημοσίου.

Ωστόσο η μεταφορά ολόκληρης της πληροφοριακής υποδομής (βάσης δεδομένων κλπ) από έναν server σε άλλο (και μάλιστα διαφορετικών τεχνολογιών) εγκυμονεί κινδύνους και προβλήματα που μπορεί να προκαλέσουν αδυναμία εξυπηρέτησης.

Η μόνη λύση για την οριστική επίλυση του προβλήματος είναι η διακοπή λειτουργίας του buildingcert για μερικές ημέρες (με πιο ρεαλιστικό το σενάριο των 3 ημερών) προκειμένου να γίνει η μεταφορά σε κυβερνητικούς servers στο G-cloud.

Ωστόσο κάτι τέτοιο, τις τελευταίες μάλιστα ημέρες των δηλώσεων του ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ 2021 θα προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση και πιθανά θα δυναμιτίσει το κλίμα για το νέο πρόγραμμα, οπότε η παράταση από το ΥΠΕΝ για τουλάχιστον 15 ακόμη ημέρες (μέχρι τέλη Φλεβάρη, αρχές Μάρτη) της περιόδου υποβολής αιτήσεων είναι μάλλον μονόδρομος, τον οποίο εξετάζει το ΥΠΕΝ, δεδομένου ότι θα χρειαστούν από 2 ημέρες (κατ’ ελάχιστον, αν πάνε όλα καλά) ως και 5 ημέρες (αν κάτι στραβώσει και χρειαστούν πολλές χειροκίνητες επεμβάσεις και επιλύσεις προβλημάτων) για την επιτυχημένη μεταφορά σε νέους servers.

Σημειώνεται ότι στο ΥΠΕΝ έχουν φθάσει ήδη εισηγήσεις για ακόμη μεγαλύτερη παράταση, για παράδειγμα μέχρι 15 Μαρτίου 2021.

Αξίζει να θυμίσουμε ότι το economix.gr ήταν το πρώτο ΜΜΕ που αποκάλυψε εγκαίρως την πρόθεση του ΥΠΕΝ να δώσει την προηγούμενη παράταση – από τις 31/1 στις 15/2.

Το ΤΕΕ, που υποστηρίζει μηχανικούς για το νέο ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ 2021, τρέχει το αντίστοιχο πληροφοριακό σύστημα για το πρόγραμμα και έχει προτείνει πολλές από τις αλλαγές του νέου προγράμματος, δεν είναι αρνητικό σε νέα παράταση, καθώς η πίεση στους μηχανικούς από ιδιοκτήτες για ένταξη στο πρόγραμμα είναι μεγάλη.

Άλλωστε είναι γνωστό ότι στη χώρα μας οι περισσότεροι τρέχουν τελευταία στιγμή…

Αν και έχουν γίνει ήδη δεκάδες χιλιάδες αιτήσεις ένταξης στο ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ 2021, η εκτίμηση είναι ότι τελικά οι ενδιαφερόμενοι σε αυτή τη φάση φθάνουν τις 90-100 χιλιάδες, με όριο προϋπολογισμού τις 55 χιλιάδες – τουλάχιστον προς το παρόν, καθώς ο Κώστας Σκρέκας ψάχνει επιπλέον πόρους…