Εξοικονόμηση ενέργειας
Εξοικονόμηση ενέργειας
Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Αυξημένο, σχετικά, ενδιαφέρον φαίνεται ότι παρατηρείται ήδη στο πολυαναμενόμενο πρόγραμμα «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ 2021» για κατοικίες, που έχει ήδη ανοίξει από τις 134 Δεκεμβρίου. Για αυτόν τον λόγο, σύμφωνα με πληροφορίες του economix.gr, το ΥΠΕΝ εξετάζει πολύ σοβαρά το ενδεχόμενο παράτασης της λήξης της προθεσμίας υποβολής προτάσεων.

Σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους, στο νέο πρόγραμμα ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ έχουν ήδη ολοκληρωθεί πάνω από 20.000 αιτήσεις ενώ στο πληροφοριακό σύστημα έχουν «ανοίξει» ακόμη 50.000 αιτήσεις που δεν έχουν οριστικοποιηθεί. Και αυτό σε περίπου έναν μήνα από την έναρξη του προγράμματος, σε μια περίοδο μάλιστα που η κίνηση και το ενδιαφέρον στους απασχολούμενους στον τομέα της εξοικονόμησης ήταν περιορισμένο λόγω εορτών κυρίως και δευτερευόντως λόγω πανδημίας.

Ου συγκυρίες αυτές και ιδίως τα αυξημένα κρούσματα και τα περιοριστικά μέτρα για την πανδημία οδηγούν το ΥΠΕΝ να εξετάσει τη πιθανότητα παράτασης της λήξης της προθεσμίας υποβολής προτάσεων στο πρόγραμμα.

Υπενθυμίζουμε ότι το πρόγραμμα προβλέπει προθεσμία 50 ημερών από την έναρξη λειτουργίας του συστήματος που έγινε στις 13 Δεκεμβρίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες του economix.gr, στο ΥΠΕΝ συζητούν να δοθεί καταρχήν μια 15ημερη παράταση μέχρι τα μέσα Φλεβάρη περίπου, ώστε να προλάβουν να υποβάλλουν αίτηση και όσοι δεν έχουν καταφέρει να συγκεντρώσουν δικαιολογητικά, προσφορές, επιθεωρήσεις κλπ. Ακολούθως, κάπου στις 10 Φλεβάρη, θα αποφασιστεί αν θα είναι αυτή η τελική προθεσμία ή αν θα υπάρξει και νέα, ολιγοήμερη, τρίτη παράταση.

Σημειώνεται πως, σύμφωνα με προβλέψεις όλων των κύκλων της αγοράς, το ενδιαφέρον θα θεριέψει τις επόμενες 10-15 ημέρες μέχρι τη λήξη της αρχικής προθεσμίας. Οι εκτιμήσεις αναφέρουν ότι θα ολοκληρωθούν όχι μόνο η συντριπτική πλειοψηφία των 50.000 εκκρεμών αιτήσεων, αλλά αναμένονται και χιλιάδες νέες, πιθανόν στο ύψος των 20-25 χιλιάδων αιτήσεων ακόμη.

Αν επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις, το ΥΠΕΝ θα βρεθεί μπροστά σε ένα πρόβλημα: η «επιτυχία» του προγράμματος είναι πιθανόν να αφήσει εκτός επιδότησης δεκάδες χιλιάδες αιτήσεις. Σημειώνεται ότι ο προϋπολογισμός του προγράμματος «αντέχει» μέχρι 55.000 κατοικίες, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του ΥΠΕΝ.

Σύμφωνα με πληροφορίες του economix.gr, ο Υπουργός ΠΕΝ Κώστας Σκρέκας έχει αναλάβει μια δύσκολη – στην παρούσα συγκυρία – πρωτοβουλία: να βρει είτε νέους πόρους είτε «χρηματοδότηση – γέφυρα» ώστε να χρηματοδοτηθούν όλες οι αιτήσεις….

Θυμίζουμε ότι για πρώτη φορά το πρόγραμμα ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ θα έχει αξιολόγηση των προτάσεων με βάση την ενεργειακή εξοικονόμηση που επιτυγχάνουν και με βάση το εισόδημα και τα άλλα κριτήρια του προγράμματος. Και μάλιστα η αξιολόγηση για την επίτευξη των κριτηρίων θα είναι αυτόματη, από ηλεκτρονικό σύστημα. Ωστόσο αυτό σημαίνει ότι αιτήσεις που είναι επιλέξιμες θα μείνουν εκτός επιδότησης αν άλλες αιτήσεις έχουν καλύτερους δείκτες επίτευξης στόχων (εξοικονόμησης ενέργειας), παρότι είναι τυπικά σωστές, διότι θα εξαντληθεί ο προϋπολογισμός.

Επειδή στο ΥΠΕΝ ψάχνουν πόρους ώστε να μην υπάρχουν αυτή τη φορά «επιλαχούσες» προτάσεις αλλά να ενταχθούν όλοι όσοι πληρούν τα κριτήρια, αυτός είναι ένας ακόμη λόγος για μια μικρή παράταση: να βρεθούν τα επιπλέον χρήματα από τα ήδη διαθέσιμα εκατοντάδες εκατομμύρια – 632 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, πλέον ιδιωτικών πόρων άνω των 400 εκατ. ευρώ….

Σημειωτέον ότι μετά το ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ για κατοικίες ανοίγει λίγο αργότερα η ίδια πλατφόρμα για πολυκατοικίες ενώ αναμένονται αι αντίστοιχα τομεακά-θεματικά εξοικονομώ για επιχειρήσεις, πολύ σύντομα….