Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης (ΕΒΕΘ)
Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης (ΕΒΕΘ)
Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης (ΕΒΕΘ)
Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης (ΕΒΕΘ)
Πηγή Εικόνας: ebeth.gr

Μεγαλύτερη αισιοδοξία για το 2022, έναντι του 2021, εκδηλώνουν οι επιχειρήσεις-μέλη του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΕΒΕΘ), οι οποίες όμως δηλώνουν σε σημαντικό ποσοστό (68%) πως βλέπουν τις πωλήσεις τους να επηρεάζονται αρνητικά από το αυξημένο ενεργειακό κόστος.

Τα παραπάνω ευρήματα περιλαμβάνονται -μεταξύ άλλων- σε έρευνα της Palmos Analysis για λογαριασμό του ΕΒΕΘ, σε δείγμα 201 επιχειρήσεων-μελών του, στο χρονικό διάστημα 10-19 Ιανουαρίου 2022. Το 41% των συμμετεχουσών επιχειρήσεων εκτιμά ότι θα επανέλθει στην κανονικότητα το 2023 και μετά, ενώ το 44% απαντά ότι το έχει ήδη πετύχει ή θα το καταφέρει εντός του 2022.

Αναλυτικότερα, το ποσοστό όσων βλέπουν το νέο έτος ως καλύτερη χρονιά για την επιχείρησή τους, σε σχέση με την προηγούμενη, είναι 31%, ενώ την ίδια απάντηση έδινε μόνο το 23% πέρυσι. Αντίστοιχα, το ποσοστό όσων εκτιμούν ότι το 2022 θα είναι χειρότερη χρονιά από την προηγούμενη έχει υποχωρήσει στο 19%, έναντι του 34% έναν χρόνο πριν. Το 29% των συμμετεχουσών στην έρευνα επιχειρήσεων δήλωσαν πως παρουσίασαν μείωση τζίρου το 2021, σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, ενώ έναν χρόνο πριν, αντίστοιχη απάντηση είχε δώσει το 73%. Αύξηση του κύκλου εργασιών δήλωσε το 40% των επιχειρήσεων, έναντι 12% το 2020.

Ως πρώτης προτεραιότητας πρόβλημα οι επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν τη μείωση του τζίρου τους, ενώ το πρόβλημα της ρευστότητας συνεχίζει να τις απασχολεί περίπου στον ίδιο βαθμό με πέρσι, με το 17% των επιχειρήσεων που συμμετείχαν στην έρευνα να το αναφέρει ως πρώτης προτεραιότητας ζήτημα (έναντι 18% το 2021). Ως γενικότερο πρόβλημα προσεγγίζει την έλλειψη ρευστότητας το 52% των επιχειρήσεων, έναντι 64% πέρυσι. Αναφορικά με την αντιμετώπιση τους από το τραπεζικό σύστημα, το τελευταίο τρίμηνο, πάνω από τέσσερις στους δέκα επιχειρηματίες (41%) δηλώνουν μη ικανοποιημένοι, έναντι 57% πέρυσι (ικανοποιημένο δηλώνει το 49%, έναντι 34% πέρυσι).

Όσον αφορά στις εξαγωγικές επιδόσεις των επιχειρήσεων, το 2021 θεωρήθηκε καλύτερη χρονιά από την προηγούμενη για το 22% των επιχειρήσεων, έναντι του 8% το 2020 και χειρότερη από το 30% των επιχειρήσεων, έναντι του 50% που έδινε την ίδια απάντηση ένα χρόνο πριν.

Αύξηση των δανειακών αναγκών τους κατά το επόμενο τρίμηνο προβλέπει το 30% των επιχειρήσεων που απάντησαν στην έρευνα, έναντι του 44% που έδιναν την ίδια απάντηση ένα χρόνο πριν. Με τους ίδιους όρους δανεισμού προβλέπει την κάλυψη αυτών των αναγκών το 39%, έναντι του 23% που προβλέπει δυσμενέστερους.

«Αναφορικά με τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων στον κλάδο τους, δυσμενέστερη κατάσταση (με αύξηση των επισφαλειών, πτωχεύσεων κλπ) προβλέπει το 43%, ενώ έναν χρόνο πριν την ίδια απάντηση έδινε το 69%. Σύμφωνα με τις επιχειρήσεις που απάντησαν, η κάλυψη των δανειακών αναγκών τους από το τραπεζικό σύστημα γίνεται λίγο-πολύ με τους ίδιους όρους καθόλο το διάστημα της πανδημίας, και φαίνεται, από τις εκτιμήσεις των επιχειρήσεων να μην καλύπτει τις αυξανόμενες ανάγκες τους» υπογραμμίζεται σε ανακοίνωση του ΕΒΕΘ.

Επτά στις δέκα επιχειρήσεις δήλωσαν πως ωφελήθηκαν από τα μέτρα στήριξης της κυβέρνησης. Τα δε νέα κυβερνητικά μέτρα για τον περιορισμό της πανδημίας επηρεάζουν (αρκετά ή πολύ) αρνητικά το 52% των επιχειρήσεων και λίγο ή καθόλου το 43%. Όσον αφορά στη μετακύλιση του αυξημένου κόστους ενέργειας στις τιμές πώλησης των προϊόντων ή υπηρεσιών τους, το 8% δηλώνει την πλήρη ενσωμάτωση των αυξήσεων, το 23% σε μεγάλο βαθμό, το 20% σε μικρό βαθμό και το 49% υποστηρίζει πως δεν προέβη σε σχετική αύξηση._