Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Επτασφράγιστο μυστικό παρέμεινε το τίμημα που κατέβαλε η Αστακός Τερμιναλ Α.Ε μέχρι την ώρα που γράφονταν το ρεπορτάζ για την αγορά των 108 στρεμμάτων γης που πούλησε η ΕΤΑΔ ΑΕ.

 

Αξίζει να αναφερθεί ότι οι μετοχές της «ΑΣΤΑΚΟΣ ΤΕΡΜΙΝΑΛ Α.Ε.» κατέχονται από την «ΑΠΕ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ Α.Ε.» κατά 97,01% και από την «ΣΥ.ΜΕΤ. Α.Ε.» κατά 2,99% με την «ΑΠΕ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ Α.Ε» να ανήκει στην Alpha Bank. Το υπόλοιπο ποσοστό των μετοχών σύμφωνα με πληροφορίες ανήκει στην Τράπεζα Πειραιώς.

 

Η απόκτηση των 108 στρεμμάτων από την εταιρεία «Αστακός Τερμιναλ ΑΕ» ανοίγει το δρόμο για την αξιοποίηση του λιμανιού που παρέμενε για περισσότερο από δύο δεκαετίες ένα λιμάνι στα χαρτιά και είχε καταλήξει σε χώρο αποθήκευσης εγκαταλελειμμένων πλοίων.

 

Πλέον, η εταιρεία που ελέγχει το λιμάνι, δηλαδή εν τελει η Alpha Bank, θεωρείται σχεδόν απίθανο να κάνει το διαχειριστή του λιμανιού, με την τράπεζα να ..μετρά καράβια και κοντέινερ! Όλες οι εκτιμήσεις συγκλίνουν ότι θα βγει προς πώληση το λιμάνι αναζητώντας ενδιαφερόμενο αγοραστή το συντομότερο δυνατό. Και μάλιστα ενισχυμένο με την αγορά των νέων εκτάσεων, πέραν της βασικής ναυπηγικής-βιομηχανικής-λιμενικής έκτασης.

 

Ωστόσο, η απόκρυψη του τιμήματος τόσο από τον αγοραστή όσο και από τον πωλητή μπορεί να δικαιολογηθεί μόνο από τη μη δημοσιοποίηση των οικονομικών καταστάσεων της εταιρείας «Αστακός Τερμιναλ ΑΕ» για το οικονομικό έτος 2020 παρότι οι προθεσμίες δημοσιοποίησης έχουν περάσει ανεπιστρεπτί από τον Σεπτέμβριο του 2021 .

 

Στη δημοσιότητα έχουν αναρτηθεί τα μεγέθη του 2019 τα οποία καθιστούν οικονομικά αδύναμη να καταβάλει ανάλογο τίμημα που να ικανοποιεί τον πωλητή δηλαδή την ΕΤΑΔ. Η εταιρεία της Alpha Bank πριν από δύο χρόνια διέθετε στο ταμείο της μόλις 4.062.211,58 ευρώ.

 

Τα στοιχεία προέρχονται από το ΓΕΜΉ και είναι απορίας άξιο αν στα μεγέθη της τράπεζας του 2020 έχουν ενοποιηθεί της «ΑΠΕ ΕΠΕΔΝΥΤΙΚΗΣ ΠΕΙΡΟΥΣΊΑΣ ΑΕ.» που ελέγχει την Αστακός Τέρμιναλ.

 

Τα χρέη της εταιρείας ή οι συνολικές υποχρεώσεις αγγίζουν τα 52 εκατ ευρώ και τα ίδια κεφάλαια της εταιρείας ανέρχονται σε 67 εκατ. ευρώ.

 

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις που έχουν αναρτηθεί στο ΓΕΜΉ η εταιρεία είχε προαναγγείλει αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 8,8 εκατ ευρώ η οποία δεν ολοκληρώθηκε από το 2016.

 

Πρακτικό της εταιρείας με ημερομηνία 18 Απριλίου 2018 πιστοποιήθηκε η μη καταβολή ποσού ύψους 8,8 εκατ. ευρώ που είχε αποφασιστεί από την γενική συνέλευση των μετοχών της εταιρείας στις 7 Ιουλίου 2016.

 

Η διοίκηση της Alpha Bank πρέπει να ενημερώσει την επενδυτική κοινότητα για τις προθέσεις αναφορικά με το λιμάνι του Αστακού.

 

Χθες, η ΕΤΑΔ ανακοίνωσε επισήμως ότι: H ΕΤΑΔ Α.Ε ανακοινώνει την ολοκλήρωση της πώλησης ακινήτου συνολικής έκτασης 108 στρεμμάτων, με την υπογραφή του συμβολαίου πώλησης στην εταιρεία «ΑΣΤΑΚΟΣ ΤΕΡΜΙΝΑΛ Α.Ε».

 

Συγκεκριμένα, το ακίνητο (πρώην δημόσιο κτήμα) βρίσκεται στη θέση «Πλατυγιάλι» της Κοινότητας Αστακού Αιτωλοακαρνανίας, είναι όμορο της Ναυτιλιακής Βιομηχανικής Περιοχής (ΝΑΒΙΠΕ) και αποτελείται από έξι εδαφικές εκτάσεις, οι οποίες περιήλθαν χωρίς αντάλλαγμα στην κυριότητα της ΕΤΑΔ Α.Ε. το 2016, δυνάμει του ν. 4389/2016.

 

Πρόκειται για ένα ακίνητο με σπουδαία σημασία στη στρατηγική θέση της ναυτιλιακής ζώνης και της βιομηχανικής περιοχής στην Αιτωλοακαρνανία, το οποίο προσφέρει στον επενδυτή σημαντικές δυνατότητες αξιοποίησης, συμβάλλοντας στην οικονομική ανάπτυξη της Δυτικής Ελλάδας και δημιουργώντας πολλαπλά οφέλη για τις τοπικές κοινωνίες.