ΕΕΤΤ: Στην Κομισιόν το μοντέλο Bottom-up LRIC+ για δίκτυα νέας γενιάς και χαλκού
ΕΕΤΤ: Στην Κομισιόν το μοντέλο Bottom-up LRIC+ για δίκτυα νέας γενιάς και χαλκού
Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η επένδυση των 3 δισ. ευρώ που ανακοινώθηκε από τον ΟΤΕ με στόχο, έως το 2027, να έχουν πρόσβαση σε δίκτυα οπτικών ινών μέχρι το σπίτι (FFTH) τρία εκατομμύρια νοικοκυριά και επιχειρήσεις, θα έχει πραγματική θετική επίπτωση όχι μόνο σε όσους κάνουν νέες συνδέσεις αλλά και στους υφιστάμενους πελάτες σταθερής τηλεφωνίας του ομίλου.

Και αυτό γιατί η εξαγγελία της επένδυσης σε νέο εξοπλισμό  συνοδεύεται με την δωρεάν αναβάθμιση της ταχύτητας ίντερνετ των συνδρομητών σταθερής της Cosmote.

Σημειώνεται ότι ιστορικά ο όμιλος διαθέτει το μεγαλύτερο μερίδιο στις συνδέσεις σταθερής τηλεφωνίας στη χώρα.

Για τη δωρεάν αυτή αναβάθμιση, μόλις είναι έτοιμη, ανάλογα με την τεχνολογία του δικτύου, θα απαιτηθούν διαφορετικές ενέργειες. Στην πλειονότητα των περιπτώσεων, η αναβάθμιση θαγίνεται αυτόματα και απομακρυσμένα, σε άλλες περιπτώσεις χρειάζεται αντικατάσταση router ή καρτών και σε κάποιες χρειάζεται συνεννόηση με τεχνικό.

Ωστόσο, αυτό που θα πρέπει να έχουν υπόψη οι υφιστάμενοι συνδρομητές της Cosmote είναι ότι η δωρεάν αναβάθμιση ταχύτητας θα γίνει όπου αυτό είναι τεχνολογικά εφικτό και αποκλειστικά σε περιοχές όπου δεν έχει φτάσει ακόμα η οπτική ίνα στο σπίτι.

Επίσης, στο μεσοδιάστημα (όσο νωρίτερα, τόσο καλύτερα, λένε στην αγορά) είναι απαραίτητο να εξασφαλιστεί το πράσινο φως της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ).

Εφόσον όμως, πληρούνται οι προϋποθέσεις, σταδιακά από το πρώτο τρίμηνο του 2022 μέχρι το τέλος της ίδιας χρονιάς, οι συνδρομητές θα δουν να διπλασιάζονται οι ονομαστικές ταχύτητες διαδικτυακής σύνδεσης, με την αναβάθμιση να αφορά την αμέσως επόμενη εμπορικά διαθέσιμη ταχύτητα.

Για να γίνει κατανοητό, ας δώσουμε ορισμένα παραδείγματα, όπως προκύπτουν από τις συζητήσεις με τα στελέχη της Cosmote:

– όποιος έχει σήμερα VDSL 50, θα αναβαθμιστεί σε VDSL 100.

– Όποιος έχει 24άρι πρόγραμμα, θα αναβαθμιστεί σε 50άρι.

Όποιος έχει σύνδεση 100Mpbs θα ανέβει στα 200Mbps

Το ίδιο ισχύει για όλα τα διαθέσιμα σήμερα πακέτα (24, 50, 100), με μόνη προϋπόθεση να είναι αυτό τεχνολογικά εφικτό.

Για παράδειγμα, αν ένας συνδρομητής έχει επιλέξει το εμπορικό πρόγραμμα των 50Mbps και η τηλεφωνική σύνδεσή του δίνει τεχνικά μέγιστη διαθέσιμη ταχύτητα τα 50Mbps, δεν θα είναι εφικτή η αναβάθμιση από 50 σε 100Mbps.

Το χρονοδιάγραμμα για την ανάπτυξη των οπτικών ινών της Cosmote

Η μεγαλύτερη επένδυση των τελευταίων ετών στις ελληνικές τηλεπικοινωνίες, όπως ανέφεραν, οι επικεφαλής της Deutsche Telecom και του ΟΤΕ, κατά την πρόσφατη συνάντησή τους με τον πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη, θα οδηγήσει στην κάλυψη με οπτική ίνα μέχρι το σπίτι σχεδόν των 2/3 των υφιστάμενων γραμμών της Ελλάδας.

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, μέχρι σήμερα, το σύνολο του αριθμού τηλεφωνικών γραμμών στην ελληνική επικράτεια διαμορφώνεται σε περίπου 4,8 εκατ.. Από αυτό το σύνολο ο ΟΤΕ θα καλύψει τελικά με οπτική ίνα τα 3 εκατ, δηλαδή τα 2/3 των γραμμών που εξυπηρετούν νοικοκυριά και επιχειρήσεις της χώρας. Όλοι οι άλλοι πάροχοι (συμπεριλαμβανομένων των συμμετεχόντων στο έργο Ultra Fast Broadband) θα καλύψουν 1,6 εκατ. γραμμές, με 150 χιλ. γραμμές να αντιστοιχούν σε αγροτικά δίκτυα (με το έργο Rural broadband).

Να θυμίσουμε ότι ο ΟΤΕ ξεκίνησε να αναπτύσσει γραμμές οπτικής ίνας μέχρι το σπίτι από το 2018 και έχει καταφέρει μέχρι τώρα να διαθέτει 560.000 γραμμές. Οι νέες επενδύσεις θα φέρουν τεράστια αύξηση. Εκτιμάται ότι μέχρι το τέλος του 2022, ο ΟΤΕ θα καλύψει με FTTH 1 εκατ. σπίτια και επιχειρήσεις, ενώ υπολογίζεται ότι μέχρι το 2027 θα υλοποιούνται από 300 χιλ. εως 500 χιλ. γραμμές σε ετήσια βάση.