Στις 3 Ιανουαρίου 2022 θα ξεκινήσουν οι εργασίες για την συνολική ανάπλαση του δημοτικού κήπου της πόλης, όπως ανακοινώθηκε σήμερα στο πλαίσιο της υπογραφής της σχετικής σύμβασης με τον ανάδοχο του έργου. Οι εργασίες συνολικού κόστους 840 χιλιάδων ευρώ θα πρέπει να ολοκληρωθούν εντός 10 μηνών, ωστόσο σύμφωνα με τον δήμαρχο Παναγιώτη Σημανδηράκη θα καταβληθεί προσπάθεια ώστε το έργο να παραδοθεί στην κοινωνία των Χανίων σε συντομότερο χρονικό διάστημα.

«Με το συγκεκριμένο έργο αλλάζει ριζικά και αναδεικνύεται προς το καλύτερο η εικόνα του κήπου», επεσήμανε μεταξύ άλλων ο δήμαρχος Χανίων κατά την υπογραφή της σχετικής σύμβασης.

Το έργο χρηματοδοτείται από την Περιφέρεια Κρήτης μέσω του προγράμματος «Βιώσιμης Ανάπτυξης», με τον περιφερειάρχη Σταύρο Αρναουτάκη να επισημαίνει το βαθμό συνεργασίας με τον δήμο λέγοντας χαρακτηριστικά ότι, «αυτή η συνεργασία προσφέρει σημαντικά οφέλη».

Παράλληλα, δήλωσε ότι ο σχεδιασμός της υφιστάμενης και της επερχόμενης προγραμματικής περιόδου, προβλέπει σημαντικά κονδύλια για τα Χανιά.

Τι προβλέπει η μελέτη

Η μελέτη για την ανάπλαση του κήπου παρουσιάστηκε από υπηρεσιακά στελέχη του δήμου Χανίων. Το έργο περιλαμβάνει, την υψομετρική ενοποίηση των επιπέδων κίνησης (χωμάτινες διαδρομές) με τις επιφάνειες πρασίνου και την επίστρωσή τους με νέο φυσικό υλικό πλήρως προσβάσιμο (χωμάτινο σταθεροποιημένο δάπεδο με κεντρικό οδηγό όδευσης τυφλών).

Την απομάκρυνση των κλουβιών έκθεσης ζώων και την διαμόρφωση στους χώρους αυτούς νέων χρήσεων (χώρος παιχνιδιού και αναψυχής) και νέων φυτεύσεων, την οργάνωση των εξωτερικών χώρων των υφιστάμενων κτισμάτων έτσι ώστε να αναδεικνύονται και να εμπλουτίζονται οι λειτουργίες τους (εξωτερικές εκδηλώσεις βιβλιοθήκης και εκπαιδευτική λειτουργία φυτωρίου).

Την ενίσχυση του φυσικού πράσινου περιβάλλοντος με καθαρισμούς, νέες φυτεύσεις, οργανωμένο δίκτυο άρδευσης και οργανωμένη θέση εργασίας για την συντήρηση του πάρκου.

Παράλληλα, ανασχεδιάζεται η περιοχή παιχνιδιού και δημιουργούνται και νέες περιοχές, θεματικές ανά ηλικία και ανά δραστηριότητα. Εγκαθίσταται νέος αστικός εξοπλισμός και κατάλληλος σύγχρονος φωτισμός και διαμορφώνεται σε υφιστάμενη μονάδα νέο wc AMEA για τους επισκέπτες του πάρκου. Επίσης, οργανώνεται η διάνοιξη μιας ακόμα εισόδου από την οδό Πλουμιδάκη, προσβάσιμη και σε άμεση επαφή με το πάρκο Ειρήνης και Φιλίας.

Το ιστορικό του κήπου

Ο δημοτικός κήπος των Χανίων άρχισε να κατασκευάζεται στις αρχές του 1871 και είναι ο δεύτερος χρονολογικά δημόσιος κήπος που δημιουργήθηκε στην Κρήτη, μετά από αυτόν του Ρεθύμνου. Η ιδέα της δημιουργίας του Κήπου ανήκε στον τότε διοικητή της περιοχής, Ρεούφ Πασά ο οποίος έδωσε προτεραιότητα στα δημόσια έργα.

Το 1889 στη βορειοδυτική πλευρά του κήπου κατασκευάσθηκε κτίριο που χρησιμοποιούταν αρχικά για χορούς και θεατρικές παραστάσεις, αργότερα διαμορφώθηκε και χρησιμοποιήθηκε ως έδρα της Κρητικής Βουλής.

Το 1900 ο κήπος επιλέχθηκε για να φιλοξενήσει την Α΄ Διεθνή Έκθεση Χανίων, στην οποία συμμετείχαν περισσότεροι από 700 εκθέτες από την Κρήτη, την ελεύθερη Ελλάδα και το εξωτερικό. Το 1905 λειτούργησε για πρώτη φορά κινηματογράφος στον χώρο του κήπου και από τις αρχές του 1980 λειτουργεί ως δημοτικός, ένας από τους πρώτους δημοτικούς κινηματογράφους στην Ελλάδα.

Το 1924 στη βορειοανατολική πλευρά του κήπου άρχισε να κατασκευάζεται το Ρολόι της πόλης που παραδόθηκε το 1927.