Σύμβαση για την ενεργειακή αναβάθμιση του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Πατρών (Ρίου), υπεγράφη, σήμερα, στο υπουργείο Υποδομών & Μεταφορών, παρουσία του υπουργού Κώστα Καραμανλή, του υφυπουργού Υποδομών Γιώργου Καραγιάννη και της γενικής γραμματέως Υποδομών Μαρίας-Έλλης Γεράρδη.

Πρόκειται για το πρώτο νοσοκομείο που αναβαθμίζεται, ενώ θα ακολουθήσουν σύντομα άλλα τέσσερα, στην Αχαΐα, την Ηλεία και την Αιτωλοακαρνανία. Συνολικά, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Υποδομών & Μεταφορών, πρόκειται για 20 έργα ενεργειακής αναβάθμισης νοσοκομείων και άλλων υποδομών υγείας, τα περισσότερα εξ αυτών στην περιφέρεια, συνολικού προϋπολογισμού 64 εκατ. ευρώ, με συγχρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ.

Τη σύμβαση υπέγραψε η διοίκηση της ΚΤΥΠ, o διευθύνων σύμβουλος Αθανάσιος Γιάνναρης, o πρόεδρος Τιμολέων Κατσίπος και ο Γεώργιος Κωτούλας, διευθύνων σύμβουλος της αναδόχου εταιρείας “Τομή”.

«Το Υπουργείο Υποδομών δεν είναι μόνο τα μεγάλα έργα, όπως το μετρό, τα σιδηροδρομικά ή οι οδικοί άξονες. Δουλεύουμε εντατικά και για έργα μικρότερου μεγέθους, αλλά εξίσου μεγάλης σημασίας, όπως αυτό το οποίο ξεκινάμε σήμερα: η ενεργειακή αναβάθμιση του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Πατρών» τόνισε σε δηλώσεις του ο υπουργός Υποδομών & Μεταφορών.

Όπως είπε κ. Καραμανλής, είναι ένα έργο μεγάλης σημασίας για 3 λόγους:

Πρώτον, γιατί αν κάτι βιώνουμε στην πράξη όλοι μας τα δύο τελευταία χρόνια, είναι ότι δεν υπάρχει τίποτα πιο σημαντικό στη ζωή, από την Υγεία. Και τέτοια έργα αναβαθμίζουν ουσιαστικά την παροχή υπηρεσιών υγείας στη χώρα μας.

Δεύτερον, γιατί το άλλο μεγάλο δίδαγμα των τελευταίων ετών είναι ότι τώρα έχουμε την τελευταία μας ευκαιρία να προστατεύσουμε το περιβάλλον και να αντιμετωπίσουμε την κλιματική κρίση. Και βασικό κλειδί για να το επιτύχουμε αυτό είναι η ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων μας.

Και τρίτον, γιατί αυτό το έργο γίνεται μεν σε μια μεγάλη πόλη όπως είναι η Πάτρα, όμως ξεφεύγει από το γνωστό δίπολο Αθήνα-Θεσσαλονίκη που είχαμε συνηθίσει να απορροφά το μεγαλύτερο μέρος της προσοχής των κυβερνήσεων και των κονδυλίων.

«Συνεπώς, με προϋπολογισμό περίπου 6,5 εκατ. ευρώ, μιλάμε για ένα έργο που μας βοηθά σε όλους τους στόχους: προστασία της υγείας, αντιμετώπισης της κλιματικής κρίσης, ενίσχυση της περιφέρειας, βελτίωση της καθημερινότητας» επισήμανε ο υπουργός.

Περεταίρω σημείωσε ότι η αναβάθμιση του Νοσοκομείου του Ρίου αποτελεί κομμάτι ενός συνολικού πλάνου ανάλογων έργων, «που μειώνουν δραστικά το ενεργειακό μας αποτύπωμα, αλλά ταυτόχρονα αφήνουν και ισχυρό θετικό αποτύπωμα στην καθημερινή ζωή των πολιτών».

«Το πρώτο από τα 20 αυτά έργα για το οποίο υπογράφεται σύμβαση είναι το σημερινό, αλλά και στα υπόλοιπα οι διαδικασίες προχωρούν με ταχύτητα. Ευχαριστώ ασφαλώς και το υπουργείο Υγείας για την άψογη συνεργασία. Και είμαι βέβαιος, ότι η ΚΤΥΠ ΑΕ και η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος, που υπογράφουν τη σύμβαση, θα προχωρήσουν το έργο γρήγορα και αποτελεσματικά» κατέληξε ο κ.Καραμανλής.

Από την πλευρά του ο υφυπουργός Υποδομών Γιώργος Καραγιάννης σημείωσε ότι η αναβάθμιση υποδομής υγείαςγια το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Πατρών περνά σε φάση υλοποίησης. Εξέφρασε την ικανοποίησή του «γιατί βλέπουμε να αποδίδει καρπούς, η πολιτική που έχουμε χαράξει στο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών με την καθοδήγηση του υπουργού Κώστα Καραμανλή και μάλιστα σε μια χρονική περίοδο που το σύστημα υγείας της χώρας δέχεται μία ισχυρή πίεση και εμείς είμαστε εδώ για να συνδράμουμε στο πεδίο αρμοδιότητάς μας, τις υποδομές» και σημειωσε: «Με σταθερά και προσεκτικά βήματα, υλοποιούμε το πρόγραμμά μας, τηρώντας τις δεσμεύσεις μας ότι θα είμαστε δίπλα στον πολίτη της χώρας, με μικρά και μεγάλα έργα που θα έχουν κοινωνικό πρόσημο, προστιθέμενη αξία για τις τοπικές κοινωνίες και θα συμβάλλουν στον περιορισμό της κλιματικής αλλαγής με το φιλοπεριβαλλοντικό τους αποτύπωμα».

Ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδος Νεκτάριος Φαρμάκης επισήμανε πόσο σημαντικό είναι «εν μέσω της κρίσης της πανδημίας να αναβαθμίζονται οι δομές Υγείας» και προσέθεσε: «Είμαστε εδώ για την υπογραφή μιας σύμβασης ενός έργου που έρχεται πολύ ταλαιπωρημένο! Και θα υλοποιηθεί με την καθοδήγηση του υπουργείου και της ΚΤΥΠ που ήρθαν να λύσουν προβλήματα και με χρηματοδότηση του ΠΕΠ Δυτικής Ελλάδας πλέον να πάρει σάρκα και οστά. Κάτι τέτοιο κάνει τους πολίτες της Δυτικής Ελλάδας πιο αισιόδοξους και πολύ πιο ασφαλείς».

Ο διευθύνων της ΚΤΥΠ Α.Ε. Αθανάσιος Γιάνναρης ανέφερε ότι «η ενεργειακή αναβάθμιση του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Πατρών, συντελείται σε αγαστή συνεργασία με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος, τον περιφερειάρχη κ. Φαρμάκη και τη δοίκηση του Νοσοκομείου», χαρακτήρισε «γιγαντιαίο έργο» το πρότζεκτ για την ενεργειακή αναβάθμιση των 20 νοσοκομείων, ένα έργο που, όπως τόνισε «θα αλλάξει την εικόνα της δημόσιας υγείας στη χώρα».

Παρόντες κατά την υπογραφή της σύμβασης ήταν επίσης ο υφυπουργός Εξωτερικών και βουλευτής Αχαΐας, Ανδρέας Κατσανιώτης και οι βουλευτές Αχαΐας, Χριστίνα Αλεξοπούλου, Άγγελος Τσιγκρής και Ιάσων Φωτήλας.

Στοιχεία του έργου:

Το έργο προβλέπει την αναβάθμιση τεσσάρων κτιρίων του Νοσοκομείου. Ειδικότερα:

Οικοδομικές εργασίες

– Κατασκευή θερμοπρόσοψης στις εξωτερικές επιφάνειες των θερμαινόμενων χώρων και αντιρηγματικού σοβά στις υπόλοιπες επιφάνειες του κατακόρυφου κελύφους τριών κτιρίων.

– Αντικατάσταση της στεγάνωσης και προσθήκης θερμομόνωσης στα δώματα δύο κτιρίων Β και C.

– Αντικατάσταση του συνόλου των εξωτερικών πεπαλαιωμένων κουφωμάτων τριών κτιρίων από σύγχρονα με θερμομονωτικές ιδιότητες.

Ηλεκτρομηχανολογικές εργασίες

– Αναβάθμιση συστήματος θέρμανσης/κλιματισμού τριών κτιρίων.

– Ηλιοθερμικό συγκρότημα με 550 τ.μ. ηλιακών συλλεκτών και 8 θερμοδοχείων νερού χωρητικότητας 5.000 έκαστο ήτοι 40.000 λίτρων και διασύνδεση αυτών με τις αντλίες θερμότητας ως συμπληρωματική πηγή.

– Αντικατάσταση και αναβάθμιση Κεντρικών Κλιματιστικών Μονάδων σε τρία κτίρια.

– Αντικατάσταση λαμπτήρων φθορισμού με LED σε τρία κτίρια.

– Σύστημα Ενεργειακής Διαχείρισης κτιρίων και τοποθέτηση ρυθμιστών στροφών στους κυκλοφορητές νερού ψύξεως/θερμάνσεως.

– Νέος ατμολέβητας δυναμικότητας 8 τόνων ατμού/h

– Αντλία θερμότητας ψύξης/θέρμανσης, αναβάθμιση

Επίσης στο αντικείμενο της εργολαβίας περιλαμβάνονται η εκπόνηση ενεργειακού ελέγχου και ενεργειακής επιθεώρησης μετά το πέρας των παρεμβάσεων, καθώς και η εκπόνηση μελέτης οργάνωσης και πιστοποίηση του συστήματος διαχείρισης κατά ISO 50001, από διαπιστευμένο φορέα.