Γιάννης Σμυρλής
Γιάννης Σμυρλής
Πηγή Εικόνας: Υπουργείο Εξωτερικών

Τη διάσταση της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και την εντεινόμενη σημασία της χώρας σε θέματα ενεργειακής διαφοροποίησης και ασφάλειας, αξιοποιώντας και τη γεωστρατηγική θέση της, ανέδειξε ο γγ Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας (ΔΟΣΕ) του υπουργείου Εξωτερικών και πρόεδρος της Enterprise Greece, Ιωάννης Σμυρλής, στο 25ο εθνικό συνέδριο «Ενέργεια και Ανάπτυξη». Θέμα του συνεδρίου, το οποίο διοργάνωσε το Ινστιτούτο Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης (ΙΕΝΕ), ήταν «Η ενεργειακή μετάβαση και η προσπάθεια για εφικτές λύσεις – Διεθνείς και περιφερειακές παράμετροι».

Ο κ. Σμυρλής, στον χαιρετισμό που απηύθυνε στο συνέδριο, αναφέρθηκε ειδικότερα σε δράσεις, πρωτοβουλίες και συνέργειες, όπως η πράσινη μετάβαση των ελληνικών νησιών, με στόχο, όπως είπε, τη δημιουργία των κατάλληλων προϋποθέσεων και την καλλιέργεια των συγκριτικών πλεονεκτημάτων που μπορούν να αναδείξουν τη χώρα σε πρωτοπόρο της πράσινης οικονομίας.

Ο γγ ΔΟΣΕ, επίσης, μίλησε για τα σημαντικά επενδυτικά έργα, όπως ο αγωγός φυσικού αερίου TAP και η αύξηση της αποθηκευτικής χωρητικότητας και αναβάθμιση του τερματικού σταθμού υγροποιημένου αερίου στη Ρεβυθούσα, καθώς και για τις σημαντικές επενδύσεις στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ).

Ειδική αναφορά έγινε, τέλος, από τον κ. Σμυρλή στα εργαλεία, την τεχνογνωσία και την καθοδήγηση που προσφέρει η Enterprise Greece για τη στήριξη όλων των επιχειρήσεων και κυρίως των Μικρών και Μεσαίων Επιχειρήσεων για τη μετάβαση σε μία κλιματικά ουδέτερη οικονομία.