Γιάννης Σμυρλής
Γιάννης Σμυρλής
Πηγή Εικόνας: Υπουργείο Εξωτερικών

Τη στρατηγική σημασία της Αλεξανδρούπολης, με τον μετασχηματισμό της σε ενεργειακό, μεταφορικό και βιομηχανικό κόμβο της ευρύτερης περιοχής τής Νοτιοανατολικής Ευρώπης ανέδειξε ο γενικός γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας (ΔΟΣΕ) του υπουργείου Εξωτερικών και πρόεδρος της Enterprise Greece, Ιωάννης Σμυρλής, στην ομιλία του στο πρώτο συνέδριο «Energizing Greece», με κύριο θέμα την Αλεξανδρούπολη ως στρατηγικό κόμβο στη Νοτιανατολική Ευρώπη, που πραγματοποιήθηκε σήμερα το απόγευμα στην Αθήνα. Στο πλαίσιο αυτό, τόνισε και τις αναπτυξιακές προοπτικές του λιμένα της πόλης, για τον οποίο σημείωσε ότι «σε συνδυασμό με μία σειρά από έργα σιδηροδρομικών και οδικών υποδομών ενίσχυσης της συνδεσιμότητας διανοίγονται σημαντικές οικονομικές και επενδυτικές ευκαιρίες, δημιουργώντας προϋποθέσεις αναδιάταξης του παραγωγικού μοντέλου».

Ο κ. Σμυρλής αναφέρθηκε στο πρωταρχικό μέλημα της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη, τη μετάβαση της χώρας σε μία νέα εποχή, και εστίασε στους τέσσερις βασικούς άξονες του εγχειρήματος αυτού, την προώθηση νέων επενδύσεων, την αξιοποίηση των πόρων του Υπερταμείου, την ενεργειακή μετάβαση που επιβάλλεται λόγω κλιματικής αλλαγής και την ανάδειξη των αναπτυξιακών προοπτικών όλων των περιφερειών.

Παράλληλα επισήμανε ότι η χώρα μας αναδεικνύεται σε κόμβο για ασφαλή ενεργειακό εφοδιασμό και διακίνηση ενεργειακών προϊόντων μεταξύ Ευρώπης, Βαλκανίων, Μέσης Ανατολής και Βόρειας Αφρικής, μέσα από τον σχεδιασμό και την υλοποίηση διεθνών συνδέσεων υψηλού δυναμικού (high voltage), τόσο στην αγορά της ηλεκτρικής ενέργειας, όσο και του φυσικού αερίου.

Τέλος, ο κ. Σμυρλής έκανε λόγο για τους «εντεινόμενους ρυθμούς σχεδιασμού και υλοποίησης της ενεργειακής μετάβασης και ταυτόχρονης αναμόρφωσης του ενεργειακού μείγματος που ενισχύουν σημαντικά την πράσινη Ενέργεια και τις ΑΠΕ», δίνοντας το παράδειγμα δύο ιδιαίτερα σημαντικών έργων που υλοποιούνται στην κατεύθυνση αυτή, στην Αστυπάλαια και στη Χάλκη.