Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σήμερα ανοίγει το βιβλίο προσφορών της ΔΕΗ και κλείνει μεθαύριο Πέμπτη 4 Νοεμβρίου για την αύξηση «μαμούθ» της κρατικής επιχείρησης, η οποία διεκδικεί να «σηκώσει» από την αγορά το ποσό του 1,4 δις. ευρώ. Πρόκειται για «Ηράκλειο άθλο» της διοίκησης του Γιώργου Στάσση που σε συνεργασία με το βασικό μέτοχο που είναι το ελληνικό Δημόσιο, θα καταφέρουν το …ακατόρθωτο, όμως με τίμημα το κράτος να χάσει την πλειοψηφία του 51% και να περιοριστεί στο ποσοστό του 34,123% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας, με το κράτος να διατηρεί το διοικητικό έλεγχο της ΔΕΗ.

 

Πιο αναλυτικά χθες, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς «άναψε» το «πράσινο φως» στο περιεχόμενο του ενημερωτικού δελτίου της εταιρείας «ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΥ Α.Ε.» για τη δημόσια προσφορά από 130.000.000 έως 150.000.000 νέων κοινών ονομαστικών μετοχών, μέσω αύξησης του μετοχικού της κεφαλαίου, με καταβολή μετρητών και κατάργηση του δικαιώματος προτίμησης και την εισαγωγή των νέων μετοχών στην ρυθμιζόμενη αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

 

Σήμερα 2 Νοεμβρίου η διοίκηση της ΔΕΗ θα μετρήσει τις δυνάμεις στην αγορά , αναμένοντας υψηλή ζήτηση από επενδυτές του εξωτερικού και του εσωτερικού για τη συμμετοχή τους στην Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου.

 

Η τιμή της μετοχής που θα γίνουν τα μεγάλα πονταρίσματα θα είναι αυτή των 9 ευρώ . Οι προσδοκίες της διοίκησης είναι να συγκεντρώσει το ποσό του 1,35 δις ευρώ από την αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου.

 

Θεωρείται βέβαιο ότι το Υπερταμείο θα βάλει το χέρι στην τσέπη προκειμένου να διατηρήσει ποσοστό στρατηγικής μειοψηφίας στην εταιρία. Σύμφωνα με πληροφορίες το Υπερ Ταμείο θα διαθέσει το ποσό των 41,8 εκατ ευρώ και πιθανόν να ανέλθει έως τα 105,7 εκατ. ευρώ με σκοπό να διατηρήσει το 34,123% των μετοχών της ΔΕΗ.

 

Προκειμένου να διατηρήσει το ποσοστό του το Υπερταμείο δηλαδή το Ελληνικό Δημόσιο θα πρέπει να αποκτήσει (αναλόγως του αριθμού των μετοχών που θα εκδοθούν κατ ελάχιστον 4.920.146 νέες μετοχές και κατά μέγιστο 11.744.746 νέες μετοχές.

Αυτό σημαίνει ότι κατ ελάχιστον το Ελληνικό Δημόσιο μέσω της ΕΕΣΥΠ θα κληθεί να καταβάλει ποσό που θα κυμανθεί από 41,8 εκ ευρώ έως και 105,7 εκ ευρώ.

Το ανώτατο ποσό των 105,7 εκ ευρώ θα καταβληθεί εφ όσον εκδοθούν 150 εκ νέες μετοχές και η τιμή διάθεσης ανέλθει σε 9 ευρώ ανά μετοχή και το αντληθέν ποσό διαμορφωθεί σε 1,35 δις ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πέραν του δημοσίου που θα κατέχει μέσω Υπερταμείου το 34,123% του μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ μετά την αύξηση ο δεύτερος μεγαλύτερος μέτοχος θα είναι το CVC που θα αποκτήσει το 10%, οι υπόλοιποι παλαιοί μέτοχοι αναλόγως του αριθμού των μετοχών που θα εκδοθούν θα κατέχουν από 29,7% έως 31,3% και οι νέοι μέτοχοι που θα εισέλθουν μέσω της συνδυασμένης προσφοράς (πλην CVC που είναι Cornerstone Investor) θα αποκτήσουν ποσοστό που θα κυμαίνεται μεταξύ 24,6% και 26,2% του μετοχικού κεφαλαίου.

Αυτό σημαίνει ότι με την ολοκλήρωση της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου ποσοστό 35% έως 36% θα αφορά σε νέους επενδυτές.

UPDATE 2/11/2021, 10:45: Σύμφωνα με πηγές που έχουν γνώση της συναλλαγής, ήδη από το την πρώτη ώρα που άνοιξε το βιβλίο προσφορών έχει συγκεντρωθεί ενδιαφέρον από επενδυτές που καλύπτει το σύνολο της ΑΜΚ, δηλαδή σχεδόν 1,35 δις ευρώ, με τιμή μετοχής στα 9 ευρώ.