Δύο σημαντικές εκδηλώσεις πραγματοποίησε ο Ελληνικός Οργανισμός Ανακύκλωσης, στο πλαίσιο συμμετοχής του στην 1η Διεθνή Έκθεση Ψηφιακής Τεχνολογίας και Καινοτομίας «BEYOND 4.0», που πραγματοποιήθηκε από τις 14 – 16 Οκτωβρίου στη Θεσσαλονίκη, στον εκθεσιακό χώρο της Δ.Ε.Θ. – HELEXPO με στόχο την δυναμική προώθηση και την ενίσχυση της ανακύκλωσης στην Ελλάδα

Η πρώτη εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων του Περιπτέρου 15 της ΔΕΘ, όπου παρουσιάστηκε η πιλοτική ψηφιακή εφαρμογή  GRE-CYCLE, μέσω της οποίας ο κάθε πολίτης μπορεί  με τρία κλικ να γνωρίζει όλα τα σημεία ανακύκλωσης για όλα τα διαφορετικά ρεύματα στη γειτονιά του. Μπορεί με ένα κλικ ακόμα να λάβει οδηγίες για το πως θα πάει,  από το σημείο που βρίσκεται στο επιλεγμένο σημείο ανακύκλωσης, να βλέπει πρακτικές οδηγίες πρόληψης της παραγωγής αποβλήτων, ενώ με μια ματιά μπορεί να δει τι πρέπει και τι δεν πρέπει να βάζει σε κάθε διαφορετικό κάδο.

Σημειώνεται ότι η ψηφιακή αυτή εφαρμογή ήδη υλοποιείται και σε εφαρμογή για όλους τους τύπους κινητών τηλεφώνων και σύντομα θα διατίθεται δωρεάν για όλους τους πολίτες.  Στην εφαρμογή περιλαμβάνονται ήδη 60.000 σημεία ανακύκλωσης για διάφορα ρεύματα και με την ολοκλήρωση της θα φτάσουμε σχεδόν τις 240.000 σημεία.

Όπως επισήμανε ο Πρόεδρος του ΔΣ του ΕΟΑΝ Γιώργος Βρεττάκος: « Η ψηφιακή  πλατφόρμα Gre-Cycle, εντάσσεται στην στρατηγική του Οργανισμού για την προώθηση της εναλλακτική διαχείρισης και την κυκλική οικονομία. Είναι ένα από τα πρώτα βήματα των ενεργειών που θα αναληφθούν και στην πορεία φιλοδοξούμε να την αναβαθμίσουμε περαιτέρω, ώστε να την καταστήσουμε το «προσωπικό»  helpdesk του καθενός μας για την ανακύκλωση».

Απ΄ την πλευρά του ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΕΟΑΝ Νίκος Χιωτάκης τόνισε : «Ελπίζουμε η εφαρμογή να αποδειχθεί  χρήσιμη και να βοηθήσει τις καθημερινές προσπάθειες να βρεθούν λύσεις στο δύσκολο, αλλά απολύτως απαραίτητο, έργο της ανακύκλωσης».

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Αττικής και Δήμαρχος Γαλατσίου  Γ. Μαρκόπουλος, ο Δήμαρχος Φυλής Χ. Παππούς, ο Καθηγητής του ΕΚΠΑ Ε. Λέκκας, καθώς και πλήθος δημοτικών συμβούλων και στελεχών της αυτοδιοίκησης, εταιρειών του χώρου, κλπ.

Στη δεύτερη εκδήλωση, το Ολοκληρωμένο πλαίσιο για τη διαχείριση αποβλήτων και προώθηση της ανακύκλωσης, καθώς και η εφαρμογή του Ν. 4819/2021 από τους δήμους,  συζητήθηκε διεξοδικά ύστερα από συνεργασία του Ε.Ο.ΑΝ. και της Κ.Ε.Δ.Ε.,  στο πλαίσιο του Ετήσιου Τακτικού Συνεδρίου της Ένωσης, το Σάββατο 16 Οκτωβρίου.

Ομιλητές ήταν ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, δήμαρχος Τρικκαίων Δημήτρης Παπαστεργίου,  ο γενικός γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων, Μανώλης Γραφάκος, ο πρόεδρος Περιφερειακού ΦΟΔΣΑ Κεντρικής Μακεδονίας Μιχάλης Γεράνης, ο διευθύνων σύμβουλος Ε.Ο.ΑΝ. Νίκος Χιωτάκης και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας.

Στο σημαντικό ρόλο που θα έχει ο Ελληνικός Οργανισμός Ανακύκλωσης  στη νέα πραγματικότητα της διαχείρισης των απορριμμάτων και την προώθηση της ανακύκλωσης, αναφέρθηκε ο πρόεδρός του Νίκος Χιωτάκης. Όπως επισήμανε, «ο ΕΟΑΝ δημιούργησε «Οδηγό Ανακύκλωσης για τους δήμους»,  ο οποίος μοιράστηκε στους συνέδρους της Κ.Ε.Δ.Ε. αλλά και σε επισκέπτες του περιπτέρου του Οργανισμού στην Έκθεση και από τη Δευτέρα 18 Οκτωβρίου, θα είναι διαθέσιμος ηλεκτρονικά στην ιστοσελίδα του Οργανισμού».

Παράλληλα τόνισε ότι ο ρόλος του οργανισμού θα είναι επιτελικός και θα επιβλέπει τα συστήματα εναλλακτικής διαχείρισης. «Θέλουμε να είμαστε ο  κόμβος ανάμεσα στην κυβέρνηση, στα συστήματα εναλλακτικής διαχείρισης, στους δήμους και βεβαίως στην κοινωνία των πολιτών. Για να πετύχουμε όλοι μαζί, πρέπει αυτός ο κόμβος πρέπει να λειτουργήσει και να συντονίζει αυτές τις τέσσερις πτυχές της ανακύκλωσης και βεβαίως ο στόχος, είναι από το 20% που σήμερα αξιοποιείται από τα απορρίμματα και το 80 % θάβεται, να πάμε ακριβώς στο αντίθετο».

Ο κ. Νίκος Χιωτάκης ενημέρωσε επίσης ότι, ο ΕΟΑΝ, επιδιώκει να πολλαπλασιάσει τις παρεμβάσεις του δημιουργώντας έναν ολοκληρωμένο στρατηγικό σχεδιασμό και μια πολυεπίπεδη επικοινωνία.