Τα προϊόντα της Κίνας ανταγωνίζονται ολοένα και περισσότερο τα γερμανικά στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Μάλιστα, το 2019 ακόμα και το ποσοστό των εξελιγμένων τεχνολογικά προϊόντων τα οποία εξήγαγε η Κίνας προς την ΕΕ ήταν υψηλότερο της Γερμανίας.
Το ποσοστό των γερμανικών προϊόντων τα οποία εξάγονται στην ΕΕ μειώθηκε ελαφρώς σε σύγκριση με το ποσοστό των κινεζικών εξαγωγών στην ΕΕ, το οποίο αυξήθηκε σημαντικά μεταξύ 2000 και 2019, σύμφωνα με μελέτη του Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών IW της Κολωνίας, την οποία πρωτοδημοσίευσε η κυριακάτικη έκδοση της εφημερίδας «Die Welt». Οι συντάκτες της μελέτης δεν περιλαμβάνουν πιο πρόσφατα δεδομένα από τα έτη μετά το 2019.
Οι γερμανικές εξαγωγές προς τις χώρες της ΕΕ ανέρχονταν για παράδειγμα πριν από 21 χρόνια στο 14,0 % και οι κινεζικές εξαγωγές αποτελούσαν μόνο το 2,7 %. Το 2019, το ποσοστό των εισαγωμένων από την Κίνα προϊόντων στην ΕΕ αυξήθηκε σε 7,6 %, ενώ της Γερμανίας ήταν μόλις 13,8 %.
Αυτή η τάση είναι ιδιαίτερα εμφανής στις λεγόμενες εξελιγμένες ομάδες βιομηχανικών προϊόντων, αναφέρει το Ινστιτούτο. Σε αυτά περιλαμβάνονται φαρμακευτικά, χημικά και μεταλλικά προϊόντα, ηλεκτρικές συσκευές, βιντεοκάμερες, μηχανές και αυτοκίνητα, ανταλλακτικά αυτοκινήτων και άλλων οχημάτων. Σε αυτούς τους τομείς, τα πράγματα πήγαιναν πάντα ιδιαίτερα καλά για τους Γερμανούς εξαγωγείς λόγω της «προφανούς εξειδίκευσής τους σε αυτά τα προϊόντα», όπως αναφέρει η εν λόγω μελέτη.
Ωστόσο, τα ποσοστά των εξαγωγών από αυτές τις ομάδες εξελιγμένων βιομηχανικών προϊόντων άλλαξαν υπέρ της Κίνας τα τελευταία χρόνια. Το 2000, τα γερμανικά προϊόντα αντιπροσώπευαν το 17,5% των εξαγωγών προς την ΕΕ  και το 2005 έφτασαν το μέγιστο ποσοστό τους (19,0%), ενώ το 2019 ήταν μόνο 17,0%. Το ποσοστό των ομοειδών κινεζικών προϊόντων, από την άλλη πλευρά, αυξανόταν συνεχώς από το 2000 (2,6%) έως το 2019, οπότε και έφτασε στο 9,7%.
Η εστίαση της Κίνας στους εξελιγμένους βιομηχανικούς τομείς γίνεται ακόμη πιο σαφής εαν δει κανείς τις αναλογίες των προϊόντων που εξάγονται από την Κίνα στην ΕΕ: «Το ποσοστό όλων αυτών των ομάδων προϊόντων στις εξαγωγές της Κίνας προς την Ε.Ε. αυξήθηκε από 50,7 % το 2000 σε 68,2% το 2019. Ήταν δηλαδή τη χρονιά αυτή υψηλότερο από το γερμανικό ποσοστό εξαγωγών προς την ΕΕ, το οποίο  ανέρχονταν στο 65,5%, ενώ το 2000 ήταν  67,4%», καταλήγει η μελέτη του IW.