Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ
  • Η Cero Generation και η Wattcrop ανακοίνωσαν τη δημιουργία μιας νέας κοινοπραξίας με στόχο την ανάπτυξη ενός εκτενούς χαρτοφυλακίου έργων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην Ελλάδα.
  • Η κοινοπραξία έχει στόχο να προχωρήσει σε επενδύσεις παραγωγής από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας που θα ξεπεράσουν τα 750MWμέσα στα επόμενα τέσσερα έτη.
  • Η συνεργασία αυτή σηματοδοτεί την είσοδο της Cero στην Ελληνική αγορά. Η Cero κατέχει ένα από τα μεγαλύτερα χαρτοφυλάκια ανάπτυξης φωτοβολταϊκων έργων στην Ευρώπη με περισσότερα από 8GW σε ανάπτυξη και πάνω από 150 έργα.

Μια σημαντική είδηση στο χώρο των επενδύσεων – και μάλιστα από μεγάλο παίκτη του εξωτερικού – σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας έκρυβε το ξεκίνημα της εβδομάδας….


Η CeroGeneration (Cero) και η Wattcrop – μια ελληνική εταιρία ανάπτυξης έργων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας ευρωπαϊκών συμφερόντων – ανακοίνωσαν σήμερα τη σύναψη της μεταξύ τους συνεργασίας. Η συνεργασία συνάφθηκε με σκοπό την ανάπτυξη ενός φιλόδοξου χαρτοφυλακίου φωτοβολταϊκών έργων στην Ελλάδα, παρέχοντας καθαρή, χαμηλού κόστους ενέργεια σε κοινότητες και επιχειρήσεις σε όλη τη χώρα με γνώμονα την ηθική ανάπτυξη έργων με πλήρη διαφάνεια.

Η Cero και η Wattcrop θα αναπτύξουν αρχικά το υπάρχον χαρτοφυλάκιο της Wattcrop, το οποίο ξεπερνάει τα 480MW έργων παραγωγής τα οποία βρίσκονται σε προκατασκευαστικό στάδιο. Η κοινοπραξία στοχεύει στην ανάπτυξη έργων τουλάχιστον 750 MW μέσα στα επόμενα τέσσερα χρόνια, με κύριο στόχο την αξιοποίηση της ταχέως αναπτυσσόμενης αγοράς PPAs στην Ελλάδα.

Η συνεργασία συνάπτεται μεταξύ δύο πολύ έμπειρων ομάδων, με σημαντικό ιστορικό στην ανάπτυξη και διαχείριση έργων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Η ιδρυτική ομάδα της Wattcrop αποτελείται από επαγγελματίες με μακρά εμπειρία στις ευρωπαϊκές αγορές ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έχοντας αναπτύξει και διαχειριστεί με επιτυχία εκατοντάδες μεγαβάτ φωτοβολταΐκών και αιολικών πάρκων μέχρι σήμερα. Η Wattcrop έχει επενδύσει στην Ελλάδα σε τοπικό επίπεδο σε άρτια καταρτισμένο ανθρώπινο δυναμικό, δημιουργώντας μια εξειδικευμένη ομάδα μηχανικών και στελεχών που εργάζονται προς την επίτευξη των στόχων της εταιρείας.

Η Cero, εταιρεία που ανήκει στο χαρτοφυλάκιο του Green Investment Group της Macquarie, είναι κορυφαία Ευρωπαϊκή εταιρεία ανάπτυξης φωτοβολταϊκών κυρίως έργων που υποστηρίζει τη μετάβαση σε ένα κλιματικά ουδέτερο μέλλον με μηδενικές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου. Με περισσότερα από 8 GW υπό ανάπτυξη και 150 έργα σε όλη την Ευρώπη, η επέκταση της εταιρίας σε μια νέα, πολλά υποσχόμενη αγορά όπως η Ελλάδα αποτελεί σημαντικό ορόσημο για την Cero.

Η Ελλάδα έχει θέσει στόχο το 61% της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας στην χώρα να προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές έως το 2030, με την ηλιακή ενέργεια να αποτελεί μία από τις κύριες τεχνολογίες που θα συμβάλλουν στην επίτευξη του στόχου. Συνδυάζοντας την βαθιά τεχνική γνώση και την επενδυτική ικανότητα της Cero με την τεχνογνωσία της Wattcrop, η συνεργασία έχει όλα τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα για να βοηθήσει την ενεργειακή μετάβαση στην Ελλάδα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το μέγεθος της Macquarie και του Green Investment Group είναι ιδιαίτερα σημαντικά, ειδικά από τη στιγμή που αποφασίζουν να εστιάσουν στην Ελλάδα, ενώ οι βιώσιμες πρακτικές που ακολουθούν η Cero Generation και η WattCorp ήδη στο χαρτοφυλάκιό τους, αλλά και οι στόχοι που θέτουν για το μέλλον, προκαλούν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για πράσινες επενδύσεις σε όλη τη χώρα, ξεκινώντας, όπως φαίνεται και από τα μέχρι τώρα στοιχεία, από τη Μακεδονία. Είναι χαρακτηριστικό άλλωστε ότι η WattCorp επέλεξε ως έδρα της για την Ελληνική της εταιρεία τη Δυτική Μακεδονία, με έμπειρα στελέχη και συνεργάτες από την ευρύτερη περιοχή, καθώς εκεί υπάρχει ο βασικός πόλος της πορείας απολιγνιτοποίησης και ενεργειακής μετάβασης της χώρας, ενώ η εταιρεία ήδη συζητά την επέκταση σε ολόκληρη την χώρα.

Η Wattcrop τονίζει ότι αναπτύσσει έργα πάντοτε σε συνεργασία με τις τοπικές κοινωνίες. Προτεραιότητα της εταιρείας αποτελεί η προστασία του περιβάλλοντος και όπου είναι δυνατό η ενίσχυση της βιοποικιλότητας στις περιοχές ανάπτυξης έργων. Η Wattcrop αναπτύσσει έργα σε ολόκληρη την Ελλάδα. Στην ελληνική ιστοσελίδα της Wattcrop παρατίθεται λίστα με τις περιοχές όπου υπάρχουν έργα υπό ανάπτυξη και αναλυτικές πληροφορίες για την εταιρεία και τους στόχους της.

Δηλώσεις για τις νέες επενδύσεις στην Ελλάδα

Ο Nikolaj HarboCEO της CeroGeneration δήλωσε, με αφορμή τη νέα αυτή συνεργασία: “Αυτή η συνεργασία ενισχύει τα πλάνα της Cero να γίνει η κορυφαία εταιρεία ανάπτυξης φωτοβολταϊκών έργων στην Ευρώπη. Είμαστε στην ευχάριστη θέση να συνεργαζόμαστε με τη Wattcrop που έχει αξιοσημείωτη εμπειρία στην ελληνική αγορά και ένα αρχικό χαρτοφυλάκιο υψηλής ποιότητας έργων στο στάδιο της ανάπτυξης. Μαζί, θα παρέχουμε καθαρή, πράσινη ενέργεια σε κοινότητες και επιχειρήσεις σε όλη την Ελλάδα. «

Ο Ypatios Moysiadis,Managing Partner της Wattcrop Group, δήλωσε σχετικά:

“Η συνεργασία μας με την CeroGeneration, μια εταιρεία που ανήκει στο χαρτοφυλάκιο τηςGIG, θα μας επιτρέψει να αναπτύξουμε, να κατασκευάσουμε και να θέσουμε σε λειτουργία έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας βοηθώντας να επιταχύνουμε την μετάβαση σε καθαρότερες μορφές ενέργειας στην Ελλάδα. Στόχος μας είναι να συνεργαστούμε στενά με όλες τις τοπικές κοινότητες και τις Ελληνικές Αρχές, επενδύοντας σε βιώσιμα πράσινα έργα με σεβασμό στους ανθρώπους των κοινοτήτων και στο περιβάλλον.”

Τί σημειώνουν οι εταιρείες για τη δράση τους

CeroGeneration: «Η Cero Generation είναι μια κορυφαία εταιρεία έργων ανανεώσιμης ενέργειας, που δραστηριοποιείται σε όλη την Ευρώπη για να υποστηρίξει τη μετάβαση σε ένα καθαρότερο μέλλον μηδενικών εκπομπών άνθρακα, για όλους. Με ενεργή συμμετοχή καθ ‘όλη τη διάρκεια ζωής του έργου, από την ανάπτυξη έως την κατασκευή και την λειτουργία, η έμπειρη ομάδα μας δουλεύει με τοπικούς συνεργάτες φέρνοντας εμπορική και τεχνική εμπειρία παγκόσμιας κλάσης στα έργα μας. Το χαρτοφυλάκιο της εταιρείας το οποίο ξεπερνάει τα 8 GW φωτοβολταϊκών έργων σε ανάπτυξη, είναι ένα από τα μεγαλύτερα στην Ευρώπη, αποτελούμενο από έργα μεγάλης κλίμακας, καθώς και ολοκληρωμένες λύσεις αποθήκευσης ενέργειας. Είμαστε αφοσιωμένοι στην ανάπτυξη έργων υψηλής ποιότητας και απόδοσης παρέχοντας στους εταιρικούς πελάτες μας τις κατάλληλες λύσεις για να επιταχύνουν την πορεία τους προς ένα μέλλον με μηδενικές εκπομπές άνθρακα. Η Cero Generation είναι μια εταιρεία που ανήκει στο χαρτοφυλάκιο της Green Investment Group και λειτουργεί σε αυτόνομη βάση. Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε τοcerogeneration.com

Wattcrop: «Η Wattcrop ιδρύθηκε το 2019 με στόχο την ανάπτυξη έργων ανανεώσιμων πηγών και αποθήκευσης ενέργειαςυψηλών προδιαγραφών, κυρίως στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και το Ηνωμένο Βασίλειο. Επί του παρόντος, η Wattcrop στοχεύει να αναπτύξει οργανικά ένα σημαντικό χαρτοφυλάκιο έργων που θα ξεπερνά τα 750MW παραγωγής και τα 600MW αποθήκευσης ενέργειας. Για να επιτύχουμε τους στόχους μας, αξιοποιούμε εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό στην Ελλάδα, χτίζοντας έμπειρες ομάδες στις περιοχές ανάπτυξης των έργων. Εκτός από την οργανική ανάπτυξη έργων, στοχεύουμε να επεκτείνουμε το χαρτοφυλάκιο μας μέσω της αγοράς αδειοδοτημένων έργων και στρατηγικών συνεργασιών. Στόχος μας είναι να συνδράμουμεστην παραγωγή ενέργειας με μηδενικές εκπομπές άνθρακα, να υποστηρίξουμε τις τοπικές κοινότητες, να προστατεύσουμε και να βελτιώσουμε τη βιοποικιλότητα των οικοσυστημάτων, οραματιζόμενοι ένα καλύτερο και πιο βιώσιμο μέλλον για όλους. Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε το www.wattcrop.com «