Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Την δημιουργία νέων αλλά και την αναβάθμιση υφιστάμενων σχολικών κτιρίων στη Σύρο, δρομολογεί η Περιφέρεια με συγχρηματοδότηση από ευρωπαϊκούς πόρους.

Πιο συγκεκριμένα, πριν από λίγες ημέρες, ο Περιφερειάρχης Ν. Αιγαίου Γ. Χατζημάρκος υπέγραψε την αύξηση του προϋπολογισμού της Πράξης “Ανέγερση Δημοτικού Σχολείου και αναδιαρρύθμιση κτιρίου για τη στέγαση του Νηπιαγωγείου Βάρης Σύρου”.

Η επιλέξιμη δημόσια δαπάνη του έργου, το οποίο χρηματοδοτείται από ευρωπαϊκούς πόρους της Περιφέρειας (Επιχειρησιακό Πρόγραμμα “Νότιο Αιγαίο 2014 – 2020”, με συγχρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2014 – 2020), με την απόφαση του Περιφερειάρχη, διαμορφώνεται από 1.979.481,08 ευρώ σε 2.313.270,75 ευρώ, προκειμένου να γίνει προσθήκη δύο υποέργων για την προμήθεια ξενοδοχειακού και αθλητικού εξοπλισμού, ώστε το έργο να είναι άμεσα λειτουργικό.

Το νέο σύγχρονο σχολείο και νηπιαγωγείο, με συνολικό εμβαδόν 1.910,04τ.μ. είναι δυναμικότητας 120 μαθητών και 40-50 νηπίων και προβλέπεται να ολοκληρωθεί μέχρι τις 31/12/2022.

Η νέα σχολική μονάδα διαθέτει Αίθουσες Διδασκαλίας, Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων, Εργαστήρια, Ιατρείο, Γραφεία, Βοηθητικούς Χώρους και Γήπεδο (μπάσκετ-βόλεϋ), πλήρως ενταγμένη στο φυσικό και δομημένο περιβάλλον με χαρακτηριστικά από την τοπική αρχιτεκτονική και τον νεοκλασικό χαρακτήρα του υφιστάμενου κτίσματος.

Με την ολοκλήρωση του έργου θα βελτιωθούν οι βασικές υποδομές εκπαίδευσης, θα αυξηθεί η ελκυστικότητα του σχολείου και θα δοθεί δυνατότητα σε μεγάλο αριθμό μαθητών της περιοχής να κάνουν χρήση των σύγχρονων δόμων, αναβαθμίζοντας το επίπεδο της εκπαίδευσής τους.

Επιπλέον, εξασφαλίζεται η προσβασιμότητα ΑμεΑ, που μέχρι σήμερα δεν ήταν δυνατή στην υφιστάμενη σχολική μονάδα.

Η θέση του οικοπέδου, όπου κατασκευάζεται η σχολική μονάδα, επιτρέπει τον βιοκλιματικό σχεδιασμό του κτιρίου, με χρήση νέων τεχνολογιών θέρμανσης και μόνωσης (π.χ. φυτεμένο δώμα), για την εξοικονόμηση ενέργειας, την προστασία του περιβάλλοντος και το φιλικό, προς το χρήστη, περιβάλλον.

Ο Περιφερειάρχης κ. Χατζημάρκος, δήλωσε σχετικά:

«Η επένδυση στην Παιδεία, είναι αυτή που η χώρα μας χρειάζεται περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη για να αντικρύσει με μεγαλύτερη αισιοδοξία το μέλλον της. Η Περιφέρεια μας μέσα από δύο χρηματοδοτικά εργαλεία, τους Ευρωπαϊκούς πόρους της μέσα από το ΕΣΠΑ 2014-2020 και το Ειδικό Πρόγραμμα Συντήρησης Σχολικών Μονάδων που πρώτη έφτιαξε μέσα από πόρους του δικού της Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.

Και τα δύο αυτά εργαλεία φέρνουν αποτελέσματα μέσα απο την συνεργασία με τους Δήμους μας που στα περισσότερα έργα είναι και αυτοί που τα υλοποιούν, όπως στην περίπτωση του νέου Δημοτικού και Νηπιαγωγείου στην Βάρη της Σύρου, στο οποίο αυξήσαμε την χρηματοδότηση του προκειμένου να καλυφθούν επιπλέον ανάγκες του.

Στις επόμενες γενιές, στην σημερινή νεολαία των νησιών μας, οφείλουμε τον πιο υπεύθυνο εαυτό μας».

H είδηση δημοσιεύτηκε στην ελληνική EurActiv και αναδημοσιεύεται στο economix.gr στο πλαίσιο της συνεργασίας περιεχομένου των δύο ΜΜΕ