Ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Μάκης Βορίδης, στο πλαίσιο των επαφών που πραγματοποιεί με εκπροσώπους επιχειρήσεων του ιδιωτικού τομέα για τη διαμόρφωση ενός άρτιου θεσμικού πλαισίου για το lobbying συμμετείχε, μέσω τηλεδιάσκεψης, στην εβδομαδιαία συνάντηση του Κύκλου Εταιρικών Υποθέσεων και Επικοινωνίας.

Κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης, ο κ. Βορίδης είχε την ευκαιρία να ενημερώσει τα μέλη του Κύκλου για τα βασικά σημεία της, υπό επεξεργασία, νομοθετικής πρωτοβουλίας του Υπουργείου Εσωτερικών με θέμα τη νόμιμη άσκηση επιρροής σε μέλη θεσμικών οργάνων της Πολιτείας (lobbying) και να πραγματοποιήσει μαζί τους έναν ιδιαιτέρως εποικοδομητικό διάλογο.

Ο Υπουργός επεσήμανε ότι η συγκεκριμένη νομοθετική πρωτοβουλία συνιστά ένα πρώτο αλλά κρίσιμο βήμα στην κατεύθυνση ρύθμισης του σχετικού νομικού πλαισίου με στόχο την αναχαίτιση των φαινομένων αδιαφάνειας, διαφθοράς και αθέμιτων πρακτικών. Τόνισε δε ότι η αναγκαιότητα θέσπισης ενός ολοκληρωμένου νομικού πλαισίου υπέρ της νόμιμης άσκησης επιρροής έχει επισημανθεί από τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (Ο.Ο.Σ.Α), την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ομάδα Κρατών για τη Διαφθορά (GRECO).

Παράλληλα, ο Υπουργός ενέταξε τη συγκεκριμένη νομοθετική πρωτοβουλία στη συνολική προσπάθεια που καταβάλλει το Υπουργείο Εσωτερικών για την εμπέδωση μίας νοοτροπίας διαφάνειας και ακεραιότητας στη Δημόσια Διοίκηση, στην κατεύθυνση της οποίας έχει ήδη θεσμοθετηθεί το Σύστημα Εσωτερικού Ελέγχου στο Δημόσιο και ο θεσμός του Συμβούλου Ακεραιότητας.

Από την πλευρά τους τα μέλη του Κύκλου Εταιρικών Υποθέσεων και Επικοινωνίας καλωσόρισαν την πρωτοβουλία του κ. Βορίδη και κατέθεσαν τις γόνιμες προτάσεις τους.

Τέλος, οι δύο πλευρές δεσμεύτηκαν από κοινού να επανέλθουν μελλοντικά στο συγκεκριμένο θέμα για να συζητήσουν διεξοδικότερα τα ζητήματα του lobbying στη χώρα μας.