Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Εντός των πρώτων μηνών του 2022 αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός που βρίσκεται σε εξέλιξη για τη δημιουργία της Πολιτείας Καινοτομίας (μέσω ΣΔΙΤ) στο πρώην εργοστάσιο της ΧΡΩΠΕΙ (Χωματουργείας Πειραιά) στην Αθήνα, όπως γνωστοποίησε ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Χρίστος Δήμας, κατά τη διάρκεια συζήτησης με τον σύμβουλο στρατηγικής brand, Peter Economides, στο πλαίσιο της τελετής απονομής των βραβείων του 8ου Envolve Award Greece.

«Αυτή τη στιγμή έχουμε τέσσερις υποψηφίους (που ενδιαφέρονται για τη συμμετοχή στη Σύμπραξη Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα) και τους επόμενους μήνες θα προχωρήσουμε στο τελευταίο στάδιο. Ελπίζουμε ότι τους πρώτους μήνες του 2022 θα έχουμε τελειώσει με τον διαγωνισμό και θα αρχίσουμε να χτίζουμε τη συγκεκριμένη περιοχή καινοτομίας στο κτήριο της ΧΡΩΠΕΙ στο κέντρο της Αθήνας» σημείωσε ο κ.Δήμας.

Στο ερώτημα του κ. Οικονομίδη για το ποιος πιστεύει ότι θα είναι ο ρόλος που θα παίξουν οι νεοφυείς επιχειρήσεις στην ελληνική οικονομία στα επόμενα δύο χρόνια, ο υφυπουργός εξέφρασε την πεποίθηση ότι αυτός θα είναι πολύ σημαντικός. Πρόσθεσε ότι μέχρι πρόσφατα, το κράτος δεν γνώριζε πόσες είναι οι startups στην Ελλάδα, σε ποιους τομείς λειτουργούν και πόσους ανθρώπους απασχολούν: «Δεν υπήρχε καθόλου πληροφορία για το οικοσύστημα των startup και όταν δεν έχεις στοιχεία, δεν είναι δυνατόν να έχεις αποτελεσματικές πολιτικές. Αυτό μας οδήγησε στη δημιουργία της Elevate Greece» σημείωσε και συμπλήρωσε πως είναι πλέον στρατηγική του κράτους να βοηθήσει τους ανθρώπους να δημιουργήσουν νεοφυείς επιχειρήσεις, δεδομένου ότι η ύπαρξη ενός οικοσυστήματος startup είναι πολύ σημαντική για την απασχόληση και την προσέλκυση και άλλων επενδύσεων – και αν η Ελλάδα δεν το δημιουργήσει, θα το κάνουν άλλες χώρες.

Μέσω της Elevate Greece, τόνισε, «έχουμε 400 startups και έχουμε δώσει υπηρεσίες και κίνητρα», σε μια προσπάθεια να ενωθεί το όλο σύστημα. Αναφερόμενος δε στα βραβεία, τόνισε ότι ως θεσμός έχουν δώσει ώθηση, έχουν εμπνεύσει και έχουν δημιουργήσει ένα σημαντικό κίνητρο για το ελληνικό οικοσύστημα καινοτομίας.

Μεγαλύτερη έμφαση στην κριτική σκέψη και την ενσυναίσθηση στα ελληνικά σχολεία από Σεπτέμβριο

Με νέα, εμπλουτισμένη φιλοσοφία, θα βρει το ελληνικό σχολείο η νέα σχολική χρονιά που ξεκινά τον Σεπτέμβριο, με μεγαλύτερη έμφαση στις δεξιότητες, την κριτική σκέψη, την ενσυναίσθηση και την επίλυση προβλημάτων, όπως διαβεβαίωσε κατά τον χαιρετισμό της, η υφυπουργός Παιδείας, Ζέττα Μακρή.

Όπως εξήγησε, η αλλαγή αυτή συντελείται μεταξύ άλλων, με την εισαγωγή των εργαστηρίων δεξιοτήτων στο ωρολόγιο πρόγραμμα και με τα νέα προγράμματα σπουδών. «Τα εργαστήρια δεξιοτήτων του 21ου αιώνα που υλοποιούμε μέσω του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής, θα ενταχθούν στο υποχρεωτικό ωρολόγιο πρόγραμμα νηπιαγωγείων, δημοτικών και γυμνασίων όλης της χώρας, εισάγοντας στα σχολεία θεματικές, όπως η ρομποτική, η επιχειρηματικότητα, η σεξουαλική αγωγή, η προστασία του περιβάλλοντος, η οδική ασφάλεια. Η καινοτόμος αυτή δράση βραβεύτηκε στο πλαίσιο του διαγωνισμού του ευρωπαϊκού δικτύου GENE για το έτος 2020- 2021» επισήμανε. Πρόσθεσε δε, ότι ενισχύθηκε ο θεσμός των πρότυπων και πειραματικών σχολείων: «Από τα 62 πρότυπα και πειραματικά που λειτούργησαν φέτος, τα αυξήσαμε πλέον σε 112 και βρίσκονται σε όλες τις περιφερειακές διευθύνσεις εκπαίδευσης της χώρας» είπε, ενώ υπενθύμισε και το νέο εργαλείο άμεσης επικοινωνίας που εγκαινίασε το υπουργείο Παιδείας με τίτλο «Πες την ιδέα σου», που στόχο έχει να καταγράψει σκέψεις και προτάσεις.

«Δρομολογούμε επίσης την άμεση διασύνδεση της επαγγελματικής εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας, με την πραγματική οικονομία, προκειμένου να αποτελέσει συνειδητή επιλογή και εργαλείο αναπτυξιακής πολιτικής και να καλυφθεί το χάσμα που παρατηρείται μεταξύ προσφοράς και ζήτησης σε συγκεκριμένα επαγγέλματα. Προωθούμε την καινοτόμο επιχειρηματικότητα, διευκολύνουμε τη διασύνδεση της ακαδημαϊκής έρευνας με τις ανάγκες της οικονομίας, με τη δημιουργία συστημάτων νεοφυών επιχειρήσεων και γραφείων μεταφοράς τεχνολογίας, με την καλύτερη διασύνδεση πανεπιστημίων και αγοράς εργασίας, με βιομηχανικά διδακτορικά, με συμπράξεις με τον ιδιωτικό τομέα, με ανταλλαγές τεχνογνωσίας και ανθρώπινου δυναμικού μεταξύ ιδρυμάτων, με ερευνητικά προγράμματα, με αναβάθμιση ποιοτικών δεικτών, με πρωτοπόρες μελέτες και δημοσιεύσεις, ψηφιοποίηση συστημάτων και διαδικασιών» τόνισε. Αναφερόμενη ειδικά στα βραβεία, επισήμανε πως «η διάκριση και η βράβευση των πιο φρέσκων, πρωτοποριακών και εναλλακτικών ιδεών, η χρηματοδότησή τους, η παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών και η ουσιαστική στήριξη τους από το Envolve και το παγκόσμιο δίκτυο υποστηρικτών του, αποτελεί για τις νέες επιχειρηματικές προτάσεις και τους εμπνευστές τους, την ώθηση να πάνε πιο πέρα».