Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Απολύτως δεσμευμένη να συνεχίσει απαρέγκλιτα την προσπάθεια για την απλούστευση των διαδικασιών του κράτους και τη δημιουργία των σωστών κινήτρων και πολιτικών και των κατάλληλων θεσμών, είναι η κυβέρνηση, όπως επισήμανε ο υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, κατά τον χαιρετισμό του στην τελετή απονομής των βραβείων του 8ου Envolve Award Greece.

«Ήδη, το gov.gr περιλαμβάνει πάνω από 1.100 διαδικασίες, οι οποίες παρέχονται ψηφιακά σε πολίτες και επιχειρήσεις και εκτιμώ ότι αυτό είναι το πιο σημαντικό μήνυμα. Είναι κάτι που το λέμε συχνά. Η χώρα είχε παραδοσιακά το hardware, αν έπρεπε να κάνουμε μια αναλογία από τον χώρο της πληροφορικής, αλλά της έλειπε το software. Της έλειπαν οι σωστοί κανόνες του παιχνιδιού, τα σωστά κίνητρα, οι σωστές πολιτικές και οι κατάλληλοι θεσμοί. Μέσα σε αυτούς τους θεσμούς ανήκουν τα βραβεία σας, αλλά φυσικά και όλες εκείνες οι πολιτικές, όλο εκείνο το πλέγμα πολιτικής, το οποίο θα επιτρέψει στους ανθρώπινους πόρους της χώρας να απελευθερώσουν τον πλούτο των δυνατοτήτων τους. Είμαστε απολύτως δεσμευμένοι να συνεχίσουμε σε αυτή την προσπάθεια απαρέγκλιτα, και αυτό είναι κάτι το οποίο, νομίζω, ότι ήδη φαίνεται στη πράξη» επισήμανε.

Ο κ. Πιερρακάκης, εκπροσωπώντας στην εκδήλωση την προεδρία της κυβέρνησης, υπενθύμισε ακόμα, ότι το τελευταίο διάστημα έχουν υπάρξει πολλά καλά νέα σε ό,τι αφορά τις επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας και συνολικά την τεχνολογική και ψηφιακή της αναβάθμιση. Ενδεικτικά ανέφερε την αναρρίχηση της Ελλάδας κατά 12 θέσεις, σε μόλις δύο χρόνια, στην Παγκόσμια Επετηρίδα Ανταγωνιστικότητας το ΙMD, αλλά και την ευρωπαϊκή έρευνα του «European Innovation Scoreboard», η οποία την κατατάσσει ανάμεσα στις πέντε χώρες, που «τρέχουν» πιο γρήγορα το τελευταίο διάστημα, σε σχέση με τις επιδόσεις τους στην καινοτομία.

«Η δουλειά του κράτους σε ό,τι αφορά την επιχειρηματικότητα, για εμάς είναι σαφής. Από τη μία να αφαιρείς εμπόδια – αυτό προσπαθούμε διαρκώς να κάνουμε μέσα από την απλούστευση διαδικασιών και την ψηφιοποίηση νέων υπηρεσιών – κι από την άλλη να δημιουργείς ένα πολύ σταθερό περιβάλλον ευκαιριών, για να αναδειχθούν νέες ιδέες» σημείωσε. Στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, αυτή ήταν η στρατηγική, για παράδειγμα σε ό,τι αφορά τα δίκτυα πέμπτης γενιάς, πρόσθεσε ο υπουργός.

«Από τη μία, τρέξαμε γρήγορα τον διαγωνισμό που έχει σχέση με το φάσμα συχνοτήτων του 5G και από την άλλη δημιουργήσαμε, με τα έσοδα αυτής της δημοπρασίας, με το 25% των εσόδων, ένα νέο fund, το ‘Φαιστός’, το οποίο θα επενδύσει στο οικοσύστημα του 5G στη χώρα μας» υπογράμμισε. Αναφερόμενος δε, ειδικά στα βραβεία, επισήμανε ότι είναι ένας πολύ σημαντικός θεσμός, που τα προηγούμενα χρόνια, απέδειξε μέσω της πολύπλευρης στήριξης νέων και καινοτόμων επιχειρηματικών ιδεών, πόσο μεγάλη προοπτική έχει η επιχειρηματικότητα στην πατρίδα μας.