Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ποινές που φτάνουν την 7ετή κάθειρξη επέβαλε το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης.


Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, επρόκειτο για έργα και δράσεις τα οποία πληρώθηκαν αλλά ουδέποτε εκτελέστηκαν και αφορούν την περίοδο 2003-09.

Για την υπόθεση παραπέμφθηκαν σε δίκη 21 κατηγορούμενοι, αιρετοί και δημοτικοί υπάλληλοι, από τους οποίους καταδικάστηκαν οι 13, ανάλογα με την περίπτωση, για απιστία στην υπηρεσία και ψευδή βεβαίωση. Ανάμεσά τους είναι ο πρώην δήμαρχος Καλλιθέας και μετέπειτα Ωραιοκάστρου Δημήτρης Σαραμάντος, στον οποίο επιβλήθηκε συνολική ποινή κάθειρξης 7 ετών. Με ποινές που ξεκινούν από 3ετή φυλάκιση καταδικάστηκαν οι συγκατηγορούμενοί του (οι περισσότεροι μέλη του τότε διοικητικού συμβουλίου και επιτροπών).

Το δικαστήριο αναγνώρισε σε όλους το ελαφρυντικό της μετέπειτα καλής συμπεριφοράς και αποφάσισε οι ποινές να έχουν ανασταλτικό αποτέλεσμα στην εκτέλεση ή να ανασταλούν.

Η υπόθεση έφτασε στη Δικαιοσύνη ύστερα από καταγγελίες και ακολούθησε έρευνα του οικονομικού επιθεωρητή. Τα έργα που κρίθηκε ότι δεν εκτελέστηκαν αφορούσαν δράσεις για την ενσωμάτωση των μεταναστών, την καταπολέμηση των κουνουπιών κι ένα έργο συνδεόμενο με το Γαλλικό ποταμό. Για τα υπόλοιπα που περιλαμβάνονταν στο κατηγορητήριο, οι δικαστές τούς αθώωσαν.

Οι κατηγορούμενοι αρνήθηκαν τις πράξεις και μεταξύ των όσων υποστήριξαν ήταν ότι τα χρήματα κάλυψαν άλλες ανάγκες του δήμου.