Συμβούλιο της Επικρατείας ΣτΕ
Συμβούλιο της Επικρατείας ΣτΕ
Συμβούλιο της Επικρατείας ΣτΕ
Συμβούλιο της Επικρατείας ΣτΕ
Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Στην ειδησεογραφία έγινε γνωστό ότι την Τρίτη 11 Φεβρουαρίου η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής θα αποφασίσει για τα ονόματα των τριών δικαστικών λειτουργών που θα εισηγηθεί προς τον υπουργό Δικαιοσύνης για να καλύψουν τις θέσεις του νέου προέδρου και του αντιπροέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Όπως είναι γνωστό τα έξι πρόσωπα που πρότεινε στο υπουργικό συμβούλιο ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας και ενέκρινε η κυβέρνηση για τη θέση του νέου Προέδρου του ΣτΕ είναι: Αθανάσιος Ράντος, Μαίρη Σάρπ, Μαρία Καραμανώφ, Ιωάννης Γράβαρης, Σπυριδούλα Χρυσικοπούλου και Δημήτρης Σκαλτσούνης.

Για τη θέση του αντιπροέδρου προτάθηκαν και είναι υποψήφιοι οι σύμβουλοι Επικρατείας: Μαρίνα-Ελένη Κωνσταντινίδου, Μαργαρίτα Γκορτζολίδου, Ευθύμιος Αντωνόπουλος, Γεώργιος Τσιμέκας, Σπυρίδων-Κωνσταντίνος Μαρκάτης και Παναγιώτα Καρλή.

Η κυβέρνηση στις ανωτέρω επιλογές τήρησε την επετηρίδα και δεν δημιούργησε καμία έκπληξη. Μέχρι εδώ όλα καλά, αλλά το ενδιαφέρον στην πραγματικότητα τώρα ξεκινά: τί θα προτείνει η Βουλή (κάτι που έχει μόνο γνωμοδοτικό χαρακτήρα αλλά πολιτική βαρύτητα), τί θα φέρει στο τραπέζι του Υπουργικού Συμβουλίου ο Υπουργός δικαιοσύνης και και κυρίως τί θα αποφασίσει η κυβέρνηση;

Δουλειά μας είναι να σας μεταφέρουμε το ρεπορτάζ οπότε έχουμε ορισμένα νέα…. ¨οχι για τον αντιπρόεδρο του ΣτΕ δεν έχουμε ακόμη βεβαιότητα, αλλά μάλλον θα επικρατήσουν τα βασικά κριτήρια (παλαιότητα κλπ)

Ωστόσο στο θέμα του Προέδρου ακούμε πολλές συζητήσεις το τελευταίο διάστημα στα καφέ πέριξ του Κολωνακίου και της Πλατείας Συντάγματος (άντε, βάλτε και λίγο Ψυχικό…).

Και όλες οι εκτιμήσεις των εμπλεκομένων παραγόντων καταλήγουν σε κοινό παρονομαστή: νέος Πρόεδρος του ΣτΕ θα είναι ο Αθανάσιος Ράντος.

Ο μέχρι σήμερα Α Αντιπρόεδρος του ΣτΕ έχει άλλωστε προεδρεύσει δύο φορές του οργάνου, τώρα και στην προηγούμενη αλλαγή ηγεσίας – τυχόν επιλογή του θα είναι και μια δικαίωση. Είναι ο αρχαιότερος αντιπρόεδρος και ήταν ισχυρή υποψηφιότητα και την προηγούμενη φορά, αλλά τότε ο Αλέξης Τσίπρας τόσο για λόγους συμβολισμού (πρώτη γυναίκα πρόεδρος του ΣτΕ) όσο και πολιτικής ουσίας (εμφανώς πιο κεντροαριστερών απόψεων η κα Σακελλαροπούλου από τον κ. Ράντο) επέλεξε την επόμενη Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την υψηλότερη θέση του ανωτάτου δικαστηρίου, παρότι ήταν πιο κάτω στην επετηρίδα.

Αυτή τη φορά όμως μάλλον ήρθε η ώρα του κ. Ράντου. Και έχει ασκήσει με πολύ μεγάλη επιμέλεια τα καθήκοντά του, και έχει βγάλει δύκσολες αποφάσεις, και είναι Πρόεδρος του ιστορικού 5ου τμήματος του ΣτΕ που επιλαμβάνεται των περιβαλλοντικών θεμάτων – κάτι που ταιριάζει στο προφίλ του Κυριάκου Μητσοτάκη. Και επιπλέον, όντας πρώτος στην επετηρίδα, τυχόν επιλογή του εξυπηρετεί και το αφήγημα της κυβέρνησης για επιστροφή στην κανονικότητα.

Μόνο του μειονέκτημα ότι συνταξιοδοτείται το καλοκαίρι. Αλλά σας έχουμε και εδώ είδηση:

Οι εκτιμήσεις και πληροφορίες συγκλίνουν ότι θα αναλάβει τώρα ο κ. Ράντος και το καλοκαίρι, μετά τη συνταξιοδότησή του, θα υπάρξει νεός πρόεδρος. Και θα είναι, για δεύτερη φορά γυναίκα: η Μαίρη Σαρπ.

Για να δούμε, θα επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες του γαλατικού χωριού;;;