«Η ανακύκλωση δεν έχει ‘ταβάνι’», λέει στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο αρμόδιος αντιδήμαρχος του δήμου Πύργου, Νίκος Κοτσώνης, με αφορμή την επανεκκίνησή της που συνοδεύτηκε από την μεγάλη αύξηση της ποσότητας των ανακυκλώσιμων υλικών, φθάνοντας τον περασμένο Μάρτιο τους 80 τόνους. Μάλιστα, όπως τονίζει, «στόχος του δήμου είναι να φθάσει και να ξεπεράσει τους 200 τόνους, όπως έγινε το 2017».

   Σχετικά με τον ρόλο των πολιτών, επισημαίνει «ανταποκρίθηκαν στο νέο κάλεσμα για ανακύκλωση», χαρακτηρίζοντας «εντυπωσιακό το αποτέλεσμα που επιτεύχθηκε». Άλλωστε, σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο, «οι πολίτες δεν θέλουν να ζήσουν πάλι τις τραγικές εικόνες από το πρόσφατο παρελθόν στο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων».

   Επίσης, όπως λέει στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο αντιδήμαρχος, «πέρα από τα περιβαλλοντικά οφέλη, η ανακύκλωση έχει και οικονομικά οφέλη», ενώ σημειώνει ότι «ο δήμος Πύργου έχει καταθέσει χρηματοδοτικές προτάσεις, για πράσινα σημεία ανακύκλωσης και υπόγειους κάδους κομποστοποίησης».

   Η προσπάθεια

   Ειδικότερα, όσον αφορά στο πώς κατάφερε ο δήμος να πετύχει την αύξηση της ποσότητας των ανακυκλώσιμων υλικών από τον Σεπτέμβριο του 2020, ο Νίκος Κοτσώνης επισημαίνει:

   «Ο δήμος είχε σταματήσει να κάνει ανακύκλωση, καθώς και την συνεργασία του με την ελληνική εταιρεία ανακύκλωσης. Ήταν μια απόφαση της προηγούμενης δημοτικής αρχής. Εμείς λοιπόν, όταν αναλάβαμε τη διαχείριση του δήμου, έπρεπε πρώτα να καθαρίσουμε την πόλη από τα σύμμεικτα απορρίμματα που ήταν τόνους στους δρόμους του Πύργου και μετά να ξεκινήσουμε την ανακύκλωση. Ο δήμαρχος Πύργου, Παναγιώτης Αντωνακόπουλος, μου έκανε την τιμή να με ορίσει αντιδήμαρχο καθαριότητας και ανακύκλωσης τον Σεπτέμβριο του 2020. Πρωταρχικός σκοπός ήταν να ξεκινήσει και πάλι, πάση θυσία, η ανακύκλωση. Ήταν ένα προσωπικό στοίχημα για μένα, έτσι ώστε να έχουμε μια πόλη καθαρή και να εναρμονιστούμε με τις ευρωπαϊκές οδηγίες για την ανακύκλωση».

   Η ανταπόκριση των πολιτών

   Όπως προσθέτει ο Νίκος Κοτσώνης, «ξεκινήσαμε πάλι τη συνεργασία μας με την εταιρεία, μας έστειλαν για αρχή διαφημιστικό υλικό και σακούλες ανακύκλωσης και αμέσως μετά αρχίσαμε την καμπάνια ενημέρωσης από τα σχολεία, για όσο βέβαια μας το επέτρεψε η πανδημία, διότι πιστεύω ότι τα παιδιά είναι οι καλύτεροι πρεσβευτές αυτού του εγχειρήματος». Σχετικά με την ευαισθητοποίηση των δημοτών και την ανταπόκρισή τους στο νέο κάλεσμα για ανακύκλωση, ο αντιδήμαρχος επισημαίνει: «Πιστεύω ότι ο κόσμος το ήθελε, άλλα έπρεπε να υπάρξει εμπιστοσύνη, ώστε να ξεκινήσουν πάλι την ανακύκλωση. Οι πολίτες ‘αγκάλιασαν’ το πρόγραμμα της ανακύκλωσης και ανταποκρίθηκαν άμεσα και πολύ θετικά. Φυσικά, όλο αυτό επιτεύχθηκε μέσα από την ενημέρωση που έχουμε κάνει, μέσω της ηλεκτρονικής σελίδας του δήμου, της σελίδας σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης, καθώς και σε μέσα ενημέρωσης».

   «Σήμερα», συνεχίζει, «έχουμε περίπου 1.200 κάδους ανακύκλωσης σε όλο το δήμο Πύργου, τους οποίους είχαμε πάρει από την εταιρεία ως το 2017 και τώρα είμαστε σε συνεργασία για την ανανέωσή τους».

   Απαντώντας ο Νίκος Κοτσώνης στο ερώτημα, αν στην αύξηση της ανακύκλωσης έπαιξε ρόλο το γεγονός, ότι ο δήμος του Πύργου αντιμετώπισε στο πρόσφατο παρελθόν μεγάλο πρόβλημα με την διαχείριση των απορριμμάτων, υπογράμμισε:

   «Οι εικόνες από το πρόσφατο παρελθόν στο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων ήταν τραγικές για το δήμο Πύργου. Με σωρούς σκουπιδιών, τρωκτικά, και μόλυνση του περιβάλλοντος και του υδροφόρου ορίζοντα. Πιστεύω ότι οι πολίτες δεν θέλουν να ζήσουν πάλι κάτι ανάλογο και αυτό εξαρτάται πρωτίστως από εμάς».

   Τα οφέλη

   Όσον αφορά τα οφέλη από την ανακύκλωση, ο Νίκος Κοτσώνης επισημαίνει στο ΑΠΕ – ΜΠΕ:

   «Πέρα από την προστασία του περιβάλλοντος, υπάρχουν και τα οικονομικά οφέλη, τα οποία μεταφράζονται ως εξής: Από του χρόνου, από 45 ευρώ ο τόνος στα σύμμεικτα, η τιμή θα φτάσει τα 90 ευρώ. Αν ο δήμος πληρώνει αυτή τη στιγμή 100.000 ευρώ για τα απορρίμματα, η τιμή αυτή θα διπλασιαστεί και το κόστος, που μεταφράζεται σε χρήματα πολιτών, θα είναι τεράστιο.

   Με την ανακύκλωση λοιπόν πιστεύουμε ότι θα μειώσουμε -και έτσι πρέπει- τις ποσότητες των σύμμεικτων, προκειμένου να κινηθούμε οικονομικά στο ίδιο επίπεδο. Οι κάδοι ανακύκλωσης οι σακούλες, το διαφημιστικό υλικό και η μεταφορά είναι υποχρέωση της εταιρείας ανακύκλωσης. Είναι δηλαδή ανταποδοτική η συνεργασία».

   Όσον αφορά στην ανακύκλωση ηλεκτρικών συσκευών, ο αντιδήμαρχος σημειώνει ότι «ήδη οι πολίτες έχουν εκδηλώσει μεγάλο ενδιαφέρον και η εταιρεία μάς δίνει χρήματα, τα οποία θα διατεθούν για δράσεις σχετικά με την ανακύκλωση».

   Οι στόχοι

   Σχετικά με τους στόχους του δήμου για το επόμενο χρονικό διάστημα, ο αντιδήμαρχος λέει στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ότι «το 2017 ο δήμος Πύργου είχε φτάσει τους 200 τόνους και συγκαταλέγονταν στους πρώτους δήμους της χώρας σε στόχους, δηλαδή είχε φτάσει στο 23% της ανακύκλωσης» και προσθέτει:

   «Θέλουμε να φτάσουμε στο ίδιο επίπεδο και να το ξεπεράσουμε. Σε όλο αυτό το εγχείρημα πιστεύω ότι θα βοηθήσουν και κάποιες κινήσεις που κάνουμε σαν δήμος, μέσω χρηματοδοτικών προγραμμάτων και του προγράμματος ‘Αντώνης Τρίτσης’.

   Συγκεκριμένα, έχουμε ήδη έχουμε καταθέσει προτάσεις για 50 πράσινα σημεία ανακύκλωσης σε όλο το δήμο, αλλά και για 10 σημεία υπόγειων κάδων κομποστοποίησης.

   Στοχεύουμε δηλαδή σε μια ολοκληρωμένη διαχείριση ανακυκλώσιμων υλικών, ενώ σε αυτό το σημείο θέλω να τονίσω ότι δεν έχει αλλάξει η υπηρεσία καθαριότητας και το προσωπικό, αλλά έχει αλλάξει ο τρόπος που λειτουργεί η υπηρεσία».