NCH Capital - Kassiopi Project - λεπτομέρεια από το ξενοδοχείο
NCH Capital - Kassiopi Project - λεπτομέρεια από το ξενοδοχείο
Πηγή Εικόνας: kassiopiproject.com

Με τη φετινή τουριστική σεζόν να μην είναι γνωστό τι θα φέρει, ένα είναι βέβαιο. Η ζήτηση από το…κράτος για ξενοδοχεία που θα φιλοξενήσουν άτομα με κρούσματα Covid-19. Πρόκειται για διαδικασία απαραίτητη που προβλέπεται από τα πρωτόκολλα διαχείρισης της πανδημίας, αλλά δεν μπορούμε να παραβλέπουμε το οικονομικό όφελος για τον ξενοδοχειακό κλάδο, μιας και θα διατεθούν συνολικά 5 εκατ. ευρώ για τα…κορονοξενοδοχεία. Το κόστος αποζημίωσης υπολογίζεται ανά δωμάτιο και διαμορφώνεται σε 15 ευρώ/ημέρα (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ) όταν τα δωμάτια είναι κενά και προσαυξάνεται κατά 45 ευρώ όταν γίνεται χρήση των δωματίων, συμπεριλαμβανομένου του κόστους σίτισης. Μάλιστα, οι δικαιούχοι θα λάβουν, εντός 30 ημερών από την ημερομηνία υποβολής των απαιτούμενων δικαιολογητικών προκαταβολή, ίση με το χρηματικό ποσό που αντιστοιχεί στη μίσθωση του συνόλου των δωματίων επί του κόστους μίσθωσης κενού δωματίου, ήτοι 15 ευρώ/δωμάτιο, για όλο το χρονικό διάστημα μίσθωσης.

Οι μισθώσεις δεν δύνανται να έχουν διάρκεια πέραν της 31ης Οκτωβρίου 2021.Εφόσον την 31η Οκτωβρίου 2021 διαμένουν πρόσωπα στα ως άνω καταλύματα και μέχρι τη συμπλήρωση των αναγκαίων ημερών διαμονής που έχουν οριστεί για το καθένα εξ αυτών από τις αρμόδιες υγειονομικές αρχές για την πρόληψη και αντιμετώπιση του κορωνοϊού COVID-19, καταβάλλεται από το Υπουργείο Τουρισμού πρόσθετη οικονομική αποζημίωση.

Τι προβλέπει η υπουργική απόφαση;

Ότι το υπουργείο Τουρισμού θα προχωρήσει σταδιακά στη δημοσίευση πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος σε ιδιοκτήτες καταλυμάτων, διαδικασία για την οποία ορίζονται συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Τα ξενοδοχεία δηλαδή, θα πρέπει να:

-βρίσκονται εντός των Περιφερειακών Ενοτήτων/Νήσων

-είναι 2 αστέρων ή 2 κλειδιών ανάλογα με τη μορφή του τουριστικού καταλύματος.

-τηρούν τα προβλεπόμενα ειδικά πρωτόκολλα υγειονομικού περιεχομένου και να έχουν προμηθευτεί προς τούτο το σήμα Πιστοποίησης “HealthFirst”.

Επίσης, τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος (εστιατόρια/ κυλικεία/ σνακ μπαρ) του καταλύματος, εφόσον υφίστανται, δύνανται να λειτουργούν μόνο ως παρασκευαστήρια γευμάτων. Η παροχή γευμάτων είναι υποχρεωτική, τα γεύματα διανέμονται από το προσωπικό του τουριστικού καταλύματος στους διαμένοντες, με δίσκο ο οποίος τοποθετείται έξω από την πόρτα του δωματίου.

Αυτονόητο είναι ότι τα τουριστικά καταλύματα που θα επιλεγούν δεσμεύονται αποκλειστικά για τη φιλοξενία κρουσμάτων του ιού COVID-19 και των στενών επαφών τους. Τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος που λειτουργούν εντός των τουριστικών καταλυμάτων θα εξυπηρετούν αποκλειστικά και μόνο τους διαμένοντες στο κατάλυμα, ενώ θα πρέπει να τηρούνται από το προσωπικό όλα τα μέτρα προστασίας και ασφάλειας τόσο κατά την παρασκευή φαγητού όσο και κατά τη διανομή του σε δίσκους που θα τοποθετούνται έξω από την πόρτα κάθε δωματίου.