Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Από τον Μάρτιο 2021 οι ενεργειακές ετικέτες των συσκευών οικιακής χρήσης στην Ευρωπαϊκή Ένωση αποκτούν νέα μορφή. Η ανανέωση αυτή προβλέπεται από νέα νομοθεσία που εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και αφορά συγκεκριμένες ηλεκτρονικές συσκευές ευρείας κατανάλωσης, όπως ψυγεία, τηλεοράσεις, πλυντήρια ρούχων και πιάτων και στεγνωτήρια.

   Ειδικότερα, για πρώτη φορά, οι ετικέτες αυτές θα συμπεριλαμβάνουν και κωδικό QR που, όταν σαρώνεται με έξυπνο κινητό, θα παρέχει πρόσθετες, επίσημες μη εμπορικές πληροφορίες, βασισμένες στην Ευρωπαϊκή Βάση Δεδομένων προϊόντων για την Ενεργειακή Σήμανση (EPREL EU).

   Στο πλαίσιο αυτό, η Samsung, με ανακοίνωση της, επικροτεί την κίνηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την επιτάχυνση της καινοτομίας και την ενθάρρυνση των κατασκευαστών να ακολουθούν αυστηρότερα πρότυπα, χρησιμοποιώντας πιο ενεργειακά αποδοτικές τεχνολογίες, προσφέροντας παράλληλα στους καταναλωτές σε όλη την Ευρώπη μεγαλύτερη διαφάνεια, καλύτερη κατανόηση και διευκόλυνση στην επιλογή. 

   «Στη Samsung επιδιώκουμε τη δημιουργία κορυφαίων οικιακών συσκευών που είναι φιλικές προς το περιβάλλον και γι’ αυτό προσπαθούμε να αναπτύσσουμε τεχνολογίες εξοικονόμησης ενέργειας και να επινοούμε καινοτόμες ιδέες σχεδιασμού προϊόντων, όπως είναι τα ψυγεία που αλλάζουν και προσαρμόζονται στις ανάγκες των καταναλωτών. Οι νέες ετικέτες θα εγγυώνται τη διαφάνεια όσον αφορά στα πρότυπα μεγαλύτερης αποδοτικότητας και βιωσιμότητας και θα συμβάλουν στην ευκολότερη κατανόηση του συστήματος βαθμολόγησης των οικιακών συσκευών από την πλευρά των καταναλωτών», δήλωσε ο Γιώργος Τσαούσης, επικεφαλής του τμήματος Consumer Electronics της Samsung σε Ελλάδα και Κύπρο.

   Πλυντήρια ρούχων με λειτουργία ελέγχου Τεχνητής Νοημοσύνης AI

   Οι νέες τεχνολογίες που φέρνει η Τεχνητή Νοημοσύνη(Al) ακόμη στον τομέα πλύσης σειράς πλυντηρίων ρούχων αλλάζουν τον τρόπο πλυσίματος που γνωρίζαμε μέχρι σήμερα. Όπως ανακοίνωσε η Samsung στον τομέα πλύσης, η σειρά πλυντηρίων ρούχων με λειτουργία ελέγχου ΑΙ (τεχνητή νοημοσύνη) πληροί τα υψηλότερα πρότυπα των νέων ενεργειακών ετικετών με μοντέλα που ανήκουν στις ενεργειακές κλάσεις «Α» ή «Β». Η συγκεκριμένη σειρά αξιοποιεί μεταξύ άλλων τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης για να εξατομικεύσει τη διαδικασία πλύσης, προσαρμόζοντάς τη στις προτιμήσεις του καταναλωτή και προσδιορίζοντας το βάρος των ρούχων για να χορηγήσει την ορθή ποσότητα νερού και απορρυπαντικού. Το πλυντήριο μπορεί, επίσης, να συνδεθεί έξυπνα με συμβατό στεγνωτήριο, έτσι ώστε το στεγνωτήριο να επιλέξει αυτόματα την κατάλληλη ρύθμιση, μόλις τελειώσει το πρόγραμμα πλυσίματος. Επίσης. όπως επισημαίνεται, υπάρχουν τεχνολογίες που εξοικονομούν ενέργεια και προστατεύουν το χρώμα και την ύφανση των ρούχων, τεχνολογίες μου προσφέρουν ενεργειακή απόδοση κλπ

   Σύγχρονες τεχνολογίες υιοθετούνται και στους ψυγειοκαταψύκτες που μεταξύ άλλων ελαχιστοποιούν τη σπατάλη ενέργειας και τροφίμων. Οι νέοι κανονισμοί αφορούν τους Ευρωπαίους καταναλωτές και θα εφαρμόζονται επίσης σε χώρες εκτός ΕΕ, όπως στη Νορβηγία και την Ελβετία.