Φωτοβολταϊκό πάρκο
Φωτοβολταϊκό πάρκο
Πηγή Εικόνας: pixabay στο pexels

Αίτηση στον ΔΕΔΔΗΕ για όρους σύνδεσης φωτοβολταϊκών σταθμών συνολικής ισχύος 7MW με εικονικό Ενεργειακό Συμψηφισμό στο δίκτυο Μέσης Τάσης, κατέθεσε ο Δήμος Κοζάνης. Πρόκειται για 7 φωτοβολταϊκά συστήματα που θα έχουν ως σκοπό την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών τόσο του Δήμου Κοζάνης όσο και του Οργανισμού Αθλητισμού Πολιτισμού (ΟΑΠΝ), της Δημοτικής Βιβλιοθήκης (ΚΒΔΚ) και του Βιοτεχνικού Πάρκου Κοζάνης (ΒΙΟΑΠΑΚ ΑΕ) σε ποσοστό 100%.

Πιο συγκεκριμένα, τα δημοτικά & σχολικά κτίρια, ο δημοτικός φωτισμός αλλά και οι γεωτρήσεις που τροφοδοτούν το σύστημα ύδρευσης του Δήμου και των δημοτικών διαμερισμάτων θα καλύπτονται μέσω του εικονικού ενεργειακού συμψηφισμού.

Σύμφωνα με τον Δήμο Κοζάνης, η παραπάνω διαδικασία θα γίνει μέσω της Ενεργειακής Κοινότητας, την οποία σύστησε στις 29 Οκτωβρίου 2020 με εταίρους, τη Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης και Αποχέτευσης του Δήμου Κοζάνης (ΔΕΥΑΚ ΑΕ), τον Οργανισμό Αθλητισμού, Πολιτισμού και Νεολαίας Δήμου Κοζάνης (ΟΑΠΝ), την Ανώνυμη Εταιρεία Διαχείρισης Απορριμμάτων Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας (ΔΙΑΔΥΜΑ ΑΕ), την Κοβεντάρειο Δημοτική Βιβλιοθήκη Κοζάνης (ΚΒΔΚ) και την Ανώνυμη Εταιρία Διοίκησης – Διαχείρισης Βιοτεχνικού Πάρκου Κοζάνης (ΒΙΟΠΑΚ ΑΕ), ενώ τον Νοέμβριο της ίδια χρονιάς, η Ενεργειακή Κοινότητα του Δήμου Κοζάνης καταχωρήθηκε στο ΓΕΜΗ Κοζάνης.

Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στα 5.000.000 ευρώ, με τον Δήμο Κοζάνης να στοχεύει έως το 2030 να έχει ουδέτερο ισοζύγιο άνθρακα, ώστε να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής, αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ