Ηγεσία ΥΠΟΙΚ
Γιώργος Πιτσιλής (αριστερά), Χρήστος Σταικούρας, Γιώργος Βεσυρόπουλος (δεξιά)
Ηγεσία ΥΠΟΙΚ
Γιώργος Πιτσιλής (αριστερά), Χρήστος Σταικούρας, Γιώργος Βεσυρόπουλος (δεξιά)
Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ένα δισεκατομμύριο ευρώ ρίχνει η κυβέρνηση μέσα στον Απρίλιο για τη στήριξη της Οικονομίας αλλά μπαίνουν και «κόφτες» για επιταγές και τις διπλές αποζημιώσεις ενοικίων… Αυτά δείχνουν οι ανακοινώσεις στις οποίες προχώρησε χθες το οικονομικό επιτελείο.

Μαζί με τις ενέσεις ρευστότητας από το ΕΣΠΑ 600 – 650 εκατ. ευρώ για εστίαση και τουρισμό που θα ανακοινωθούν προς το τέλος Απριλίου, τα συνολικά δημοσιονομικά μέτρα θα υπερβούν τα 14 δισ. ευρώ από 11,6 δισ. ευρώ που προέβλεπε το τελευταίο σενάριο.

Στερεύει το ταμείο – επιβαρύνονται οι δείκτες

«Περισσότερα μέτρα σημαίνει μεγαλύτερα ελλείμματα για τον προϋπολογισμό», τόνιζε ωστόσο χθες ανώτερη κυβερνητική πηγή, εκφράζοντας φόβους για την δυναμική που έχει προσλάβει το πρωτογενές που έχει φτάσει να κινείται σε πάνω από το 6% του ΑΕΠ από 3,9% που προβλέπει ο προϋπολογισμός.

Η άμεση άρση του σκληρού lockdown είναι πια μονόδρομος και για να μην χαθεί το σημαδιακό για την αντιστροφή της ύφεσης δεύτερο τρίμηνο του έτους στην κυβέρνηση έχουν καταστρώσει σχέδιο που υπαγορεύει το «πάση θυσία» άνοιγμα της αγοράς.

Αν και τα στελέχη του οικονομικού επιτελείου αναγνωρίζουν ότι κάτι τέτοιο ενέχει υψηλό ρίσκο και προϋποθέτει αποκλιμάκωση της καμπύλης των κρουσμάτων και αποσυμφόρηση των μονάδων εντατικής θεραπείας.  Ωστόσο επισημαίνουν την επιτακτική ανάγκη να περιοριστεί το βάρος του δημοσίου μέσω της απόσυρσης των οριζόντιων παρεμβάσεων και της αντικατάστασης τους με στοχευμένες.

Τα μέτρα του Απρίλη είναι κάπως αλλιώς…

Για πρώτη φορά τον Απρίλιο «ψαλιδίζεται» η παράταση των επιταγών που λήγουν. Αντί για 75 ημέρες που ήταν το πάγωμα για τους μήνες Ιανουάριο, Φεβρουάριο και Μάρτιο, τον Απρίλιο η παράταση θα είναι μόνο για 30 ημέρες.

Τα υπόλοιπα μέτρα στήριξης παραμένουν ως έχουν και σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, το «πακέτο Απριλίου» έχει ως εξής:

1. Αναστολή δόσεων ρυθμισμένων οφειλών: Για τις επιχειρήσεις στις οποίες έχουν επιβληθεί περιοριστικά μέτρα και πλήττονται άμεσα, αναστέλλεται η πληρωμή δόσεων ρυθμισμένων φορολογικών εισφορών. Η δόση μεταφέρεται στο τέλος της ρύθμισης.

2. Μηδενικά ενοίκια: Πλήρη απαλλαγή από τα ενοίκια των επιχειρήσεων που θα παραμείνουν κλειστές με αποζημίωση από το κράτος του 80% των απωλειών που θα υποστούν οι ιδιοκτήτες ακινήτων. Για τις πληττόμενες επιχειρήσεις θα ισχύσει η έκπτωση του 40% με την αναπλήρωση του 50% της ζημιάς. Η έκπτωση θα αφορά και τα μισθώματα για πρώτη κατοικία ή φοιτητική στέγη για εργαζόμενους που θα είναι σε αναστολή.

3. Διπλή «δόση» αποζημίωσης στους ιδιοκτήτες. Το υπουργείο Οικονομικών δρομολογεί, υπό προϋποθέσεις, την καταβολή διπλής αποζημίωσης στους ιδιοκτήτες ακινήτων εντός του 2ου δεκαημέρου του Απριλίου, τόσο για τον Φεβρουάριο όσο και για τον Μάρτιο. Ειδικότερα, για τον μήνα Μάρτιο και για μισθώσεις που έχουν συναφθεί μέχρι την 31η/1/2021, θα διενεργηθεί προκαταβολή αποζημιώσεων με βάση τη δήλωση Covid μηνός Φεβρουαρίου. Η διπλή αποζημίωση θα δοθεί με συγκεκριμένες προϋποθέσεις.

4. Επιταγές. Αναστέλλονται για τις πληττόμενες επιχειρήσεις οι προθεσμίες λήξης, εμφάνισης και πληρωμής οφειλόμενων από αυτές αξιογράφων (επιταγών, συναλλαγματικών, γραμματίων σε διαταγή) κατά 30 ημέρες από την αναγραφόμενη -σε κάθε αξιόγραφο- ημερομηνία, για προθεσμίες που λήγουν έως τις 30 Απριλίου 2021. Αντίστοιχα, παρατείνονται οι προθεσμίες καταβολής των βεβαιωμένων οφειλών από δηλώσεις Φ.Π.Α. για τους κομιστές αξιογράφων, βάσει κριτηρίων.

Νίκος Θεοδωρόπουλος