Σαλαμίνος 44 & Σφακτηρίας, Κεραμεικός, Διατηρητέο Κτίριο ανακυρηχθέν από το ΥΠΕΧΩΔΕ το 2011
Σαλαμίνος 44 & Σφακτηρίας, Κεραμεικός, Διατηρητέο Κτίριο ανακυρηχθέν από το ΥΠΕΧΩΔΕ το 2011
Πηγή Εικόνας: Dimitris Kamaras - flickr

Πρωτοβουλία για την αποτελεσματική διαχείριση των επικινδύνως ετοιμόρροπων κτιρίων έχει αναληφθεί από την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη και τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Νίκο Ταγαρά.

Με νομοθετική ρύθμιση που αναμένεται να φέρει το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας σύντομα, συστήνεται Ειδική Επιτροπή Επικινδύνως Ετοιμόρροπων (Ε.ΕΠ.ΕΤ.) κτιρίων με αποκλειστικό αντικείμενο την αυτοψία και τη λήψη απόφασης για την  κατεδάφιση όσων κτισμάτων κρίνονται ότι είναι επικινδύνως ετοιμόρροπα.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, βασικός στόχος της Ειδικής Επιτροπής που θα συσταθεί είναι να αρθούν οι υφιστάμενες δαιδαλώδεις γραφειοκρατικές διαδικασίες, όπως οι χρονοβόρες συνεδριάσεις πολλών επιτροπών για το ίδιο θέμα, καθώς και αντιφατικές γνωμοδοτήσεις που κωλυσιεργούν μέχρι σήμερα τη λήψη απόφασης για την κατεδάφιση όσων κτιρίων είναι επικίνδυνα για τη δημόσια ασφάλεια και την προστασία του περιβάλλοντος και του πολιτιστικού κτιριακού αποθέματος.

Σε επίσημη ανακοίνωση του ΥΠΕΝ, παρατίθεται για το θέμα κοινή δήλωση της  Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνας Μενδώνη και του Υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Νίκου Ταγαρά, η οποία έχει ως εξής:

«Μετά από συστηματική συνεργασία για το μείζον θέμα των επικινδύνως ετοιμόρροπων κτιρίων στη χώρα μας, συναποφασίσαμε να μπει άμεσα τέλος στις ιδιαίτερα χρονοβόρες, γραφειοκρατικές διαδικασίες.

Με δεδομένο ότι τα επικινδύνως ετοιμόρροπα κτίρια αποτελούν  ζήτημα και δημόσιας ασφάλειας και προστασίας της ιστορικής και πολιτιστικής κληρονομιάς, κάνουμε δραστική σύντμηση στον χρόνο και θεσμοθετούμε  μία και μόνον  Ειδική Επιτροπή, την επονομαζόμενη Ειδική Επιτροπή Επικινδύνως Ετοιμόρροπων κτιρίων, η οποία θα προβαίνει εφεξής πολύ γρήγορα στην αυτοψία και στη λήψη απόφασης κατεδάφισης των εν λόγω κτιρίων.

Συστήνεται δηλαδή μία κοινή, διευρυμένη Ειδική Επιτροπή έτσι ώστε να μην επαναληφθούν φαινόμενα του παρελθόντος όπου διαφορετικές επιτροπές, διαφορετικών υπουργείων και αντιφατικές γνωμοδοτήσεις προκαλούσαν χρονοτριβή ακόμη και ετών σε ορισμένες περιπτώσεις.

Λαμβάνουμε πρωτοβουλία για να αποκτήσει η χώρα μας για πρώτη φορά εκείνο το κατάλληλο θεσμικό όργανο το οποίο θα είναι και το μοναδικό που θα απομακρύνει από το δομημένο περιβάλλον τα ετοιμόρροπα κτίρια που εγκυμονούν κινδύνους.

Στόχος είναι να προστατευθεί η ανθρώπινη ζωή, το Περιβάλλον και ταυτόχρονα η πλούσια πολιτιστική και ιστορική κληρονομιά μας».

Σημειώνεται ότι η  εν λόγω Ειδική Επιτροπή θα εξετάζει θέματα για τα οποία υπάρχει συναρμοδιότητα μεταξύ των υπουργείων Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Το economix.gr θυμίζει ότι οι σχέσεις των δύο Υπουργείων στο παρελθόν – ειδικά μεταξύ των αρμοδίων υπηρεσιών – το λιγότερο που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί είναι «ανταγωνιστική», για να μην πούμε «κακή». Και αυτό γιατί έχουν παράλληλη αρμοδιότητα στον χαρακτηρισμό κτιρίων (διατηρητέα το ΥΠΕΝ, μνημεία το ΥΠΠΟΑ) και πολλές φορές αντιτιθέμενες απόψεις.

Αυτή η κόντρα, που αφορά τί και πώς προστατεύεται σε κτίρια, διαπερνά το σύνολο των θεμάτων συναρμοδιότητας (όπως η δόμηση σε ιστορικά κέντρα πόλεων κλπ).

Τις περισσότερες φορές, μάλιστα, η καθυστέρηση των διαδικασιών είναι ο παρανομαστής των υποθέσεων που εμπλέκονται σε τέτοια διελκυστίνδα. Η συγκρότηση ΜΙΑΣ ΚΑΙ ΜΟΝΗΣ κοινής επιτροπής αποτελεί, λοιπόν, «κοσμοϊστορική» εξέλιξη, θα μπορούσε να πει κανείς, η οποία μάλλον έγινε δυνατή λόγω της τεχνοκρατικής προσέγγισης των δύο υπουργών.

Μένει να δούμε, ωστόσο, τις νομοθετικές ρυθμίσεις για τις λεπτομέρειες…