Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

To 2020 υπήρξε χρονιά ρεκόρ για τις ελληνικές επιχειρήσεις τεχνολογίας σε σχέση με τις χρηματοδοτήσεις που έλαβαν από θεσμικούς και ιδιωτικούς επενδυτές από την Ελλάδα και το εξωτερικό, ξεπερνώντας τα $ 350εκ. δολάρια. Εν μέσω πανδημίας, σημειώθηκαν μεγάλες εξαγορές ελληνικών εταιρειών, όπως αυτές της Softomotive και της Instashop από κολοσσούς όπως η Microsoft και η Delivery Hero, αντίστοιχα, ενώ άνοιξαν χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας. Η Ελλάδα έχει ξεκινήσει να αναδεικνύει εταιρείες με αξιοσημείωτη πορεία, τόσο σε τοπικό, όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο. Τα παραπάνω τονίζονται σε ανακοίνωση των ΣΕΒ και Endeavor Greece, διοργανωτών φορέων του πρώτου διεθνούς ψηφιακού συνεδρίου «Καινοτόμοι Έλληνες» («Innovative Greeks»), το οποίο έγινε το διήμερο 2 και 3 Μαρτίου με τη συμμετοχή κορυφαίων Ελλήνων και Ελληνίδων της διασποράς στον τομέα της τεχνολογίας και της καινοτομίας.

 

Όπως αναφέρεται στη ίδια ανακοίνωση, κατά τη συζήτησή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, την Τρίτη 2 Μαρτίου, με την πρόεδρο της Endeavor Greece, Κωστάντζα Σμπώκου-Κωνσταντακοπούλου και τον πρόεδρο του ΣΕΒ Δημήτρη Παπαλεξόπουλο, η κα. Σμπώκου-Κωνσταντακοπούλου επισημαίνοντας στην εισήγησή της τις επιτυχίες που σημειώθηκαν στο ελληνικό οικοσύστημα την περασμένη χρονιά, ρώτησε τον πρωθυπουργό πώς μπορεί η Ελλάδα να εκμεταλλευτεί τις ευκαιρίες για διεθνείς συνεργασίες με εταιρείες όπως η Pfizer, η Microsoft και η Amazon. Πώς μπορεί, δηλαδή, να γίνει το επόμενο κέντρο καινοτομίας. Ο πρωθυπουργός συμφώνησε πως οι τεχνολογικοί κολοσσοί έχουν αποφασίσει πως αξίζει να επενδύσουν στην Ελλάδα και εστίασε στην κομβική γεωγραφική θέση της Ελλάδας, η οποία αποτελεί σημαντικό πλεονέκτημα για την προσέλκυση εταιρειών που θέλουν να δημιουργήσουν περιφερειακές έδρες, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

 

Η πρόεδρος της Endeavor, αναγνωρίζοντας ότι η τρέχουσα κυβέρνηση έχει εισαγάγει πολλά προγράμματα κινήτρων για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της Ελλάδας ως τόπου διαμονής και εργασίας, παραδέχτηκε ότι η Ελλάδα βρίσκεται στο κέντρο της παγκόσμιας προσοχής, φέροντας την υπόσχεση για μια ευημερούσα οικονομία. ‘Πώς μπορούμε να κάνουμε την Ελλάδα έναν σημαντικό προορισμό για τεχνολογικές επενδύσεις’ ρώτησε τον Πρωθυπουργό, και ‘ποιο είναι τελικά το αφήγημα;’ Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συμφώνησε στη σημασία απόδειξης στον παγκόσμιο τεχνολογικό κόσμο ότι υπάρχουν ευκαιρίες στην Ελλάδα που αξίζει να εξερευνήσουν και πιθανώς αξίζει και να επενδύσουν. Ταυτόχρονα, εισήγαγε και μία ακόμη πτυχή του τεχνολογικού οικοσυστήματος, τους ψηφιακούς νομάδες, τα άτομα, δηλαδή, που μπορούν κυριολεκτικά να εργαστούν από οπουδήποτε και τόνισε το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της Ελλάδας: τον συνδυασμό της ποιότητας ζωής και της εξαιρετικής συνδεσιμότητας.

 

Η ανακοίνωση σημειώνει επίσης ότι, όλες οι αλλαγές που έφερε η πανδημία στην αγορά εργασίας, σε συνδυασμό με τα μέτρα που λαμβάνει η ελληνική κυβέρνηση για την προσέλκυση ταλαντούχου ανθρώπινου δυναμικού, συντελούν στην ανάδειξη της Ελλάδας σε έναν ελκυστικό προορισμό για την επαγγελματική εξέλιξη στελεχών του εξωτερικού. Κατά τη διάρκεια της εναρκτήριας εκδήλωσης της κοινότητας Innovative Greeks, ιδιαίτερη μνεία έγινε στην πλατφόρμα της Endeavor WorkInTech, η οποία έρχεται να προστεθεί σε μία συνολική στρατηγική της χώρας που επιδιώκει να καταπολεμήσει το φαινόμενο του brain drain. Στόχος του WorkinTech είναι να δώσει την ευκαιρία σε οποιονδήποτε το επιθυμεί, να εργαστεί σε μία από τις πιο καινοτόμες τεχνολογικές εταιρείες στην Ελλάδα και να πάρει έτσι, μέρος στον μετασχηματισμό του ελληνικού οικοσυστήματος. Συμπληρώνοντας μία απλή φόρμα, κάθε ταλαντούχος, Έλληνας και μη, κάτοικος της Ελλάδας ή του εξωτερικού, μπορεί πλέον να κάνει το επόμενο βήμα για την καριέρα του στη χώρα μας.

Η Endeavor είναι ένας διεθνής μη κερδοσκοπικός οργανισμός που επιλέγει και στηρίζει ταχέως αναπτυσσόμενες επιχειρήσεις ανά τον κόσμο με τη βοήθεια των κορυφαίων επιχειρηματικών ηγετών και επενδυτών παγκοσμίως. Από το 1997, έχουν επιλεγεί περισσότεροι από 2089 Endeavor Entrepreneurs από 1200 εταιρείες παγκοσμίως, οι οποίοι έχουν εξασφαλίσει περισσότερες από 4.1 εκ. θέσεις εργασίας, ενώ το 2019 κατέγραψαν τζίρους άνω των € 24 δις. Από το 2012, που ξεκίνησε η λειτουργία της Endeavor στην Ελλάδα, υποστηρίζει 38 επιχειρηματίες, από 27 εταιρείες: Blueground, Centaur, CHB – Christodoulou Brothers, Dust & Cream, Ergon , FrezyDerm, Green Cola, Hellas Direct, HotelBrain, InstaShop, Konva, NumberAI, Nova Credit, Matternet, Miroculus, MTI, Orfium, Oseven Telematics, Papadimitriou, Pnoe, Pollfish, Raymetrics, Softomotive, Spotawheel, SYCHEM, Think Digital Group (TDG), Workable.