Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Με το μήνυμα «όσα πρέπει, σε όσους πρέπει και για όσο πρέπει» ξεκίνησε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, τις ανακοινώσεις για τα νέα έκτακτα μέτρα στήριξης επιχειρήσεων και εργαζομένων, στο νέο πακέτο που ανακοίνωσε η κυβέρνηση της ΝΔ το πρωί της Δευτέρας.

Όπως είπε ο υπουργός Οικονομικών, η αναβολή καταβολής ενοικίου επαγγελματικού μισθώματος και για το Μάρτιο θα ισχύσει και τις επιχειρήσεις λιανεμπορίου.

Παράλληλα, παρατείνεται η μείωση του ΦΠΑ σε καφέ και μη αλκοολούχα ποτά, θεατρικές παραστάσεις και μεταφορές έως 30/9/2021 και για τουριστικά πακέτα μέχρι τις 31/12/2021.

Ακόμα, ο κ. Σταϊκόυρας είπε πως το πρόγραμμα της Επιστρεπτέας Προκαταβολής «σπάει» σε Επιστρεπτέα 6 και 7, ενώ πρόσθεσε πως το σύνολο των μέτρων στήριξης στην οικονομία που παρέχει η κυβέρνηση, με τις σημερινές και τις παλαιότερες παρεμβάσεις, ανέρχεται στα 5,9 δισ. ευρώ για το α’ τρίμηνο του 2021.

Αναλυτικά, ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι η κυβέρνηση προχωρά με στοχευμένες κινήσεις. Οι διαθέσιμοι πόροι δεν είναι απεριόριστοι και γι’ αυτό απαιτείται διορατικότητα. «Οσα πρέπει, σε όσους πρέπει και όταν πρέπει», είναι το μοντέλο.

Έτσι:

  • Όλες οι εταιρείες που είναι κλειστές (εστίαση, γυμναστήρια κ.τλ.) δικαιούνται πλήρη απαλλαγή ενοικίου στα επαγγελματικά ακίνητα για το Μάιο. Σε αυτές περιλαμβάνεται και το λιανεμπόριο. Οι ιδιοκτήτες φυσικά πρόσωπα θα αποζημιωθούν στο 80% του μισθώματος. Τα νομικά πρόσωπα με το 60%. Ισχύει η μείωση ενοικίου 40% για τους πληττόμενους κλάδους και τους εργαζόμενους σε αναστολή. Το μέτρο αφορά και παιδιά που σπουδάζουν.
  • Στους ιδιοκτήτες ακινήτων καταβλήθηκαν ήδη 19,3 εκατ. για το Νοέμβριο. Τον Φεβρουάριο θα γίνουν συμψηφισμοί που σχετίζονται με τροποποιητικές δηλώσεις. Μετά τα μέσα Φεβρουαρίου θα πληρωθεί ο Δεκέμβριος και σχεδιάζεται να πληρωθεί ο Ιανουάριος στις αρχές Μαρτίου.
  • Παρατείνεται η μείωση των συντελεστών ΦΠΑ, σε καφέ, μεταφορές, κινηματογράφους ως 30 Σεπτεμβρίου.
  • Παρατείνεται η μείωση ΦΠΑ στο τουριστικό πακέτο έως 21 Δεκεμβρίου 2021.
  • Πληρώνεται εντός εβδομάδας η 5η Επιστρεπτέα Προκαταβολή σε όσους δεν έχει δοθεί. Θα δοθεί δυνατότητα διόρθωσης ΦΠΑ σε πρακτορεία ΟΠΑΠ για να μπορούν να ενταχθούν αν το δικαιούνται
  • Ο 6ος κύκλος Επιστρεπτέας προκαταβολής σπάει σε δυο κύκλους. Ο πρώτος θα αφορά τον Ιανουάριο με αιτήσεις μέχρι την επόμενη Δευτέρα για να γίνουν πληρωμές Μάρτιο. Το κατώτατο όριο ενίσχυσης για κλάδους που δεν είναι κλειστοί είναι 500 ευρώ. Οι επαγγελματίες χωρίς εργαζόμενους θα πάρουν 500-1000 ευρώ. Για την εστίαση το κατώτατο ποσό είναι 1.000 όταν δεν υπάρχουν εργαζόμενους και 2.000 ευρώ για όσες έχουν 1-5 εργαζόμενους. 0 7ος Κύκλος θα αφορά την απώλεια τριμήνου και θα συνυπολογιστούν τα ποσά του επόμενου κύκλου. Θα υπάρχουν αυξημένα κατώτατα ποσά για τις κλειστές εταιρείες τον Φεβρουάριο.