Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ο Ιβάν Σαββίδης πλέον είναι ο βασικός μέτοχος του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης μετά την αποχώρηση των Γερμανών από την κοινοπραξία που να σημειωθεί συμμετείχαν στην απόκτηση του ΟΛΘ τον Μάρτιο του 2018.

Η νέα μετοχική σύνθεση αναδεικνύει τον επιχειρηματία ελληνικής καταγωγής από τη Ρωσία με ποσοστό 67% από 20% που κατείχε μέχρι πρότινος.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΟΛΠ η πωλήτρια εταιρεία Helanor, καθώς και οι μέτοχοι αυτής, «Deutsche Invest Equity Partners GmbH» (DIEP) και «Transconnect AG», έλαβαν την απόφαση αποεπένδυσης από την Melbery και συνεπώς από την ΟΛΘ Α.Ε., δεδομένων των ευρύτερων συνθηκών στο ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επενδυτικό περιβάλλον, βάσει και της επενδυτικής τους πολιτικής.

H αγοράστρια εταιρεία Belterra προχώρησε στην απόφαση αγοράς του ανωτέρω ποσοστού μετοχών υπό την ανωτέρω αίρεση έγκρισης, στα πλαίσια της συνεπούς επενδυτικής πολιτικής της για επέκταση σε συγκεκριμένους κλάδους στην Ελλάδα, μεταξύ αυτών και στην διαχείριση Λιμένων.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες το επενδυτικό Fund προτίμησε να αποχωρήσει από το σχήμα καθώς επιδίωξε να κατοχυρώσει τα κέρδη από την επένδυση και προήλθαν από την είσπραξη μερισμάτων των τελευταίων τριών ετών και την άνοδο της τιμής της μετοχής του ΟΛΘ.

Η διοίκηση του ΟΛΘ έλαβε χθες ενημέρωση από τον μέτοχο της «SOUTH EUROPE GATEWAY THESSALONIKI-SEGT Ltd.» (SEGT) και αφορά την εταιρία «Belterra Investments Ltd.» (Belterra) με έδρα την Κύπρο, η οποία, βάσει του από 1/2/2021 Συμφωνητικού Αγοραπωλησίας Μετοχών (SPA), συμφώνησε να αποκτήσει, υπό την αίρεση έγκρισης της συναλλαγής από την Επιτροπή Ανταγωνισμού, από την Πωλήτρια εταιρία «Helanor Holdings Ltd.» (Helanor), με έδρα την Κύπρο, το εναπομείναν 70% των μετοχών της εταιρείας «Melbery Investments Ltd.» (Melbery) με έδρα την Κύπρο.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι με την παρούσα συμφωνία δεν πραγματοποιείται καμία μεταβίβαση μετοχών. Εφ’ όσον υπάρξει έγκριση από την Επιτροπή Ανταγωνισμού, τότε θα πραγματοποιηθεί η μεταβίβαση. Η Melbery είναι κατά 66,67% μέτοχος της SEGT, με έδρα την Κύπρο, η οποία κατέχει το 67% των μετοχών της εισηγμένης ΟΛΘ Α.Ε.

Νίκος Θεοδωρόπουλος