Dimos_Doxatou [ergasia-press.gr]
Dimos_Doxatou [ergasia-press.gr]

Σε μια εποχή που η κλιματική αλλαγή αφήνει το βαθύ της αποτύπωμα σε ολοένα και μεγαλύτερο πεδίο ανθρωπίνων δραστηριοτήτων, το ζήτημα της αύξησης της ενεργειακής αποδοτικότητας των κτηρίων καθίσταται κομβικό, ώστε να υπάρχει περιορισμός της κατανάλωσης ενέργειας για απλές και καθημερινές ανθρώπινες δραστηριότητες. Και φυσικά, τέτοιου είδους δράσεις, πέρα από τον ιδιωτικό τομέα, έχουν ύψιστη σημασία και για το δημόσιο τομέα, καθώς υπάρχουν πολλά παραδείγματα κτηρίων που έχουν κατασκευαστεί εδώ και δεκαετίες και ο εκσυγχρονισμός τους είναι απαραίτητος, για να υπάρξει αφενός εξοικονόμηση πόρων και αφετέρου καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών. Κι ένας σημαντικός τομέας του δημοσίου σε επίπεδο χώρας αφορά κτήρια Δήμων, ο καθένας εκ των οποίων έχει να λειτουργήσει και να συντηρήσει δεκάδες κτήρια, πολλά εκ των οποίων έχουν κατασκευαστεί με πρότυπα του παρελθόντος και χρήζουν άμεσου εκσυγχρονισμού.

Για να υπάρξουν θετικές εξελίξεις στο ζήτημα της ενεργειακής αναβάθμισης δημοτικών κτηρίων, η Πολιτική Συνοχής της ΕΕ βάζει το λιθαράκι της, καθώς, μέσω χρηματοδοτικών εργαλείων, εξασφαλίζονται σημαντικοί πόροι για να προχωρήσουν καίριες παρεμβάσεις. Έτσι, επιτυγχάνεται ο περιορισμός των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής, η μείωση του ενεργειακού κόστους και η εξοικονόμηση δημοτικών πόρων.

Πρόσφατα, ο Δήμος Δοξάτου είδε να εντάσσεται στο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανατολική Μακεδονία Θράκη 2014-2020» της Περιφέρειας Α.Μ.Θ. η πράξη «Ενεργειακή αναβάθμιση δημοτικών κτηρίων Δήμου Δοξάτου» με προϋπολογισμό 1.716.671,82 ευρώ και με χρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης. Το έργο αφορά εννιά κτήρια του Δήμου Δοξάτου και συγκεκριμένα την ενεργειακή αναβάθμιση:

-Του 1ου Δημοτικού Σχολείου Αγίου Αθανασίου

-Του 1ου Δημοτικού Σχολείου του Καλαμπακίου

-Του 2ου Νηπιαγωγείου Αγίου Αθανασίου

-Της Αίθουσας πολλαπλών χρήσεων του 1ου Δημοτικού Αγίου Αθανασίου (πρώην Νηπιαγωγείο)

-Του κλειστού γυμναστηρίου του Γυμνασίου του Δοξάτου, όπου αθλούνται τόσο οι μαθητές του σχολικού συγκροτήματος όσο και ομάδες δημοτών

-Το Δημοτικό Κατάστημα του Δοξάτου

-Το Δημοτικό Κατάστημα του Καλαμπακίου

-Το 1ο Νηπιαγωγείο Καλαμπακίου

-Το 2ο Νηπιαγωγείο Καλαμπακίου

 

«Συνεχίζουμε την εκπόνηση μελετών ώστε να αναβαθμιστούν όλα τα δημοτικά κτήρια»

 

Για αυτή τη σημαντική χρηματοδότηση του Δήμου Δοξάτου, η Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων και Προγραμματισμού κ. Κυριακή Παπαζώτου ανέφερε τα εξής στην εφημερίδα «Εργασία… συν»:

«Η περασμένη χρονιά ήταν μία δύσκολη περίοδος για τον Δήμο μας, θα την χαρακτήριζα ως χρονιά αναδόμησης. Κατά την οποία, έπρεπε να βασιστούμε στις ίδιες δυνάμεις μας που δεν ήταν παρά μόνο το ανθρώπινο δυναμικό του Δήμου.

Με την ορθή αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού και με αυστηρό προγραμματισμό ανταποκριθήκαμε στο κάλεσμα της Πρόσκλησης του Π.Ε.Π. Α.Μ.Θ. που ανακοινώθηκε τον περασμένο Οκτώβρη.

Στόχος μας ήταν να συμπεριλάβουμε στη μελέτη όσο το δυνατόν περισσότερα κτήρια. Με κριτήριο τις ενεργειακές καταναλώσεις αλλά και την εικόνα τους, εκπονήσαμε την μελέτη προσθέτοντας κτήρια μέχρι και την τελευταία μέρα που έθετε ως όριο η πρόσκληση.

Έτσι, επιτύχαμε την ένταξη στην ενεργειακή αναβάθμιση εννέα κτηρίων με στόχο να βελτιωθεί η εικόνα, η λειτουργικότητά τους αλλά κυρίως να εξοικονομηθούν πόροι. Αυτή η προσπάθεια λειτουργεί συμπληρωματικά με άλλες που έχουν γίνει προς αυτήν την κατεύθυνση τον τελευταίο χρόνο. Θεωρώ πως στα επόμενα χρόνια ο Δήμος μας θα έχει μειώσει σημαντικά τα έξοδά του και θα είναι μεγάλο το όφελος για τους δημότες μας.

Δεν σταματάμε εδώ, συνεχίζουμε την εκπόνηση μελετών ώστε να αναβαθμιστούν ενεργειακά και όχι μόνο, όλα τα δημοτικά κτήρια».

Η κ. Παπαζώτου, με ανάρτησή της είχε ευχαριστήσει δημόσια τον Περιφερειάρχη κ. Χρήστο Μέτιο και τον Αντιπεριφερειάρχη Δράμας Γιώργο Παπαδόπουλο «για τις ενέργειές τους ώστε να χρηματοδοτηθεί το σύνολο της πρότασης χωρίς να χρειαστεί να εξαιρεθεί κάποιο κτήριο». Επίσης είχε ευχαριστήσει την ομάδα της τεχνικής υπηρεσίας του Δήμου «που εργάστηκε πυρετωδώς για την εκπόνηση των απαραίτητων μελετών, την προετοιμασία και ωρίμανση της πρότασης». Επίσης, η κ. Παπαζώτου είχε επισημάνει πως «η Δημοτική Αρχή σχεδιάζει και υλοποιεί με βασικό κριτήριο οι επιλογές να οδηγούν σε ενεργειακή εξοικονόμηση και αυτονομία», υπογραμμίζοντας πως στόχος είναι «η προστασία του περιβάλλοντος και η εξοικονόμηση χρημάτων προς όφελος των δημοτών μας». Ακόμη, η Αντιδήμαρχος του Δήμου Δοξάτου στάθηκε στο «ενδιαφέρον μας για τη βελτίωση της ποιότητας της καθημερινότητας των δημοτών και ιδιαίτερα των μαθητών» και πρόσθεσε: «Πάντα μπροστά! Πάντα με όραμα! Με δουλειά τα λόγια γίνονται πράξη! Για έναν σύγχρονο Δήμο!».

 

Οι εργασίες που θα πραγματοποιηθούν στα 9 κτήρια του Δήμου Δοξάτου

 

Αναλυτικά, σο πλαίσιο υλοποίησης του έργου, στα 9 κτήρια του Δήμου Δοξάτου, τα οποία θα αναβαθμιστούν ενεργειακά, θα πραγματοποιηθούν οι εξής εργασίες:

Κτήρια 1ου και 2ου Νηπιαγωγείου Καλαμπακίου, 2ου Νηπιαγωγείου Αγ. Αθανασίου, 1ου Δ.Σ. Καλαμπακίου

-Εξωτερική θερμομόνωση του κτηρίου (θερμοπρόσοψη)

-Αντικατάσταση κουφωμάτων

-Αντικατάσταση των φωτιστικών σωμάτων

-Αντικατάσταση των συμβατικών λεβήτων πετρελαίου και κυκλοφορητών του συστήματος θέρμανσης

-Εγκατάσταση αυτοματισμών – διατάξεων ελέγχου στο σύστημα θέρμανσης

-Εγκατάσταση φωτοβολταϊκού συστήματος στη στέγη του κτηρίου

Κτήριο 1ου Δ.Σ. Αγ. Αθανασίου

-Εξωτερική θερμομόνωση του κτηρίου (θερμοπρόσοψη) του προϋφιστάμενου του 55 τμήματος του κτηρίου

-Αντικατάσταση των φωτιστικών σωμάτων του προϋφιστάμενου του 55 τμήματος του κτηρίου

-Αντικατάσταση των συμβατικών λεβήτων πετρελαίου και κυκλοφορητών του συστήματος θέρμανσης.

-Εγκατάσταση αυτοματισμών – διατάξεων ελέγχου στο σύστημα θέρμανσης.

-Εγκατάσταση φωτοβολταϊκού συστήματος στη στέγη του κτηρίου.

Αίθουσα πολλαπλών χρήσεων ΕΠΑΛ Δοξάτου

-Εξωτερική θερμομόνωση του κτηρίου (θερμοπρόσοψη)

-Αντικατάσταση κουφωμάτων

-Αντικατάσταση – επισκευή στέγης

-Αντικατάσταση των φωτιστικών σωμάτων

-Εγκατάσταση συστήματος θέρμανσης – αντλία θερμότητας απευθείας εκτόνωσης (V.R.F.)

Αίθουσα υπολογιστών σχολικής μονάδας 1ου Δ.Σ. Αγ. Αθανασίου

-Εξωτερική θερμομόνωση του κτηρίου (θερμοπρόσοψη)

-Αντικατάσταση κουφωμάτων

-Αντικατάσταση -επισκευή στέγης

-Αντικατάσταση των φωτιστικών σωμάτων

-Εγκατάσταση τοπικής αντλίας θερμότητας

Κτήριο παλιού Δημαρχείου Καλαμπακίου

-Εξωτερική θερμομόνωση του κτηρίου (θερμοπρόσοψη) του δαπέδου και του δώματος

-Αντικατάσταση κουφωμάτων

-Αντικατάσταση του συμβατικού λέβητα πετρελαίου με αντλίες θερμότητας απευθείας εκτόνωσης (V.R.V.) για το ισόγειο – 1ο και 2ο όροφο.

-Αντικατάσταση όλων των φωτιστικών σωμάτων

Κοινοτικό κατάστημα Δοξάτου

-Εξωτερική θερμομόνωση του κτηρίου (θερμοπρόσοψη)

-Αντικατάσταση των κουφωμάτων και των εξωφύλλων.

-Αντικατάσταση των φωτιστικών σωμάτων.

-Αντικατάσταση του συμβατικού λέβητα πετρελαίου που εξυπηρετεί τον όροφο με αντλία θερμότητας απευθείας εκτόνωσης (V.R.V.)

-Αντικατάσταση του συμβατικού λέβητα πετρελαίου που εξυπηρετεί το ισόγειο με λέβητα πετρελαίου συμπύκνωσης.

-Αντικατάσταση των συμβατικών κυκλοφορητών του συστήματος θέρμανσης.

-Εγκατάσταση αυτοματισμών – διατάξεων ελέγχου – αντιστάθμισης στο σύστημα

θέρμανσης.

-Εγκατάσταση φωτοβολταϊκού συστήματος στη στέγη του κτηρίου

[το άρθρο δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα Εργασία… Συν και το ergasia-press.gr και στην EURACTIV.gr στο πλαίσιο του έργου «Η Συνοχή Δίπλα μας» και αναδημοσιεύεται στο economix.gr στο πλαίσιο της συνεργασίας περιεχομένου των δύο ΜΜΕ]