Τεχνολογία - ασύρματα δίκτυα πέμπτης γενιάς - 5G
Τεχνολογία - ασύρματα δίκτυα πέμπτης γενιάς - 5G
Πηγή Εικόνας: Jürgen Diermaier/Pixabay, U.S. Air Force / David Perry, Fabian Horst / wikimedia

Την ευρεία ικανοποίηση του για τη δημοπράτηση του δικτύου 5G στην Ελλάδα εξέφρασε την Πέμπτη ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη συμμετοχή του πρωθυπουργού σε τηλεδιάσκεψημε τη συμμετοχή ανώτατων στελεχών του Ομίλου Deutsche Telekom και του ΟΤΕ.

Όπως αναφέρεται σε ενημερωτικό σημείωμα από το Μέγαρο Μαξίμου, ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι: «είναι μία διαδικασία που έφερε 372 εκατομμύρια στα δημόσια ταμεία. Έγινε πράξη μέσα σε 12 μήνες. Απαιτούσε πάρα πολλές προαπαιτούμενες ενέργειες, οι οποίες έγιναν εν μέσω πανδημίας και με αυτό τον τρόπο κράτος, επιχειρήσεις, πολίτες αποκτούν πρόσβαση σε νέες δυνατότητες που μόνο η υψηλή τεχνολογία μπορεί να προσφέρει. Ο διαγωνισμός έγινε με διαφάνεια, έγινε με διορατικότητα. Δημοπρατήθηκε σχεδόν όλο το φάσμα των διαθέσιμων συχνοτήτων, αλλά ένα μέρος τους διακρατήθηκε, για να παραχωρηθεί χωρίς κόστος σε πανεπιστήμια, σε start up, σε δημιουργικά κέντρα.

Με άλλα λόγια η διευκόλυνση της καθημερινής ζωής και της οικονομικής δράσης συνδυάζεται με την ενίσχυση της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας. Επίσης, πάρα πολύ σημαντικό, ότι το 25% των τελών που θα καταβάλουν οι πάροχοι για το 5G θα κατευθυνθεί στο ταμείο «Φαιστός», ένα καινούργιο ταμείο το οποίο έχουμε δημιουργήσει, το οποίο με τη σειρά του θα χρηματοδοτεί νεοφυείς επιχειρήσεις με αντικείμενο εφαρμογές και υπηρεσίες βασισμένες στα νέα δίκτυα. Θέλουμε να δημιουργήσουμε και στη χώρα μας ένα οικοσύστημα γύρω από το 5G. Έχουμε πιστεύω τα μυαλά, τα ταλέντα που αυτό μπορούν να το κάνουν και να το υπηρετήσουν».

«Ο Ψηφιακός Μετασχηματισμός βασική προτεραιότητά μου»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ότι: «ο ψηφιακός μετασχηματισμός της χώρας είναι μία από τις δύο βασικές προτεραιότητές μου. Και μάλιστα ευθυγραμμίζεται απόλυτα με τις φιλοδοξίες που έχουν τεθεί στο πλαίσιο του Ταμείο Ανάκαμψης. Ο Υπουργός επέδειξε προσήλωση στην υποβολή προτάσεων που μπορούν να χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης. Έχουμε για πρώτη φορά αυτό που αποκαλούμε Ψηφιακή Βίβλο, που στην ουσία είναι όλα τα μεγάλα έργα υποδομών, που θα μας επιτρέψουν να υλοποιήσουμε την ψηφιοποίηση του κράτους και της οικονομίας. Έχει μεγάλο ενδιαφέρον το γεγονός ότι η πανδημία μας απέδειξε πως μπορεί κανείς να εργαστεί από οπουδήποτε. Αυτή είναι μια σημαντική πρόταση για την χώρα. Θέλουμε να ενθαρρύνουμε περισσότερους ανθρώπους να έρθουν στην Ελλάδα, όχι μόνο για να την επισκεφτούν, αλλά για να εργαστούν από την Ελλάδα. Αλλά για να είμαστε σε θέση να το κάνουμε αυτό, χρειαζόμαστε ισχυρά δίκτυα τα οποία θα διασφαλίσουν την συνδεσιμότητα. Αυτό είναι διττής σημασίας, όχι μόνο για τον πληθυσμό της Ελλάδας. Θέλουμε να μετατρέψουμε την Ελλάδα σε έναν προορισμό από όπου ο κόσμος θα εργάζεται, θα συνταξιοδοτείται. Και η συνδεσιμότητα διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στο συνολικό αυτό σχέδιο. Έχουμε αποδείξει πως παρά τους περιορισμούς του υφιστάμενου δικτύου, ήμασταν σε θέση να παράσχουμε ψηφιακές υπηρεσίες σε όλους τους πολίτες που τις χρειάστηκαν».

Οι συμμετέχοντες πραγματοποίησαν την πρώτη βιντεοκλήση μέσω δικτύου 5G στη χώρα μας, αφού η COSMOTE σήμερα ανακοίνωσε την εμπορική διάθεση δικτύου 5G.

Από την πλευρά του ο CEO του Ομίλου Deutsche Telekom, κ. Tim Höttges, ανέφερε, μεταξύ άλλων: «Το 5G μας δίνει πρόσβαση σε ένα νέο τρόπο σύνδεσης και διασύνδεσης. Γι’ αυτό και είναι τόσο σημαντικό. Το πρώτο δίκτυο της Ευρώπης λειτούργησε στην Γερμανία, το δεύτερο στην Αυστρία και τώρα το τρίτο στην Ελλάδα. Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω, λοιπόν, για την εξαιρετική ταχύτητα που επιδείξατε στην διαδικασία της δημοπρασίας του φάσματος. Για εμάς το φάσμα είναι η ακίνητη περιουσία μας πάνω στην οποία οικοδομούνται τα σπίτια μας. Και χωρίς αυτά τα ακίνητα δεν θα μπορούσαμε να έχουμε 5G. Επομένως, το φάσμα είναι πολύ σημαντικό για εμάς. Η Deutsche Telekom επενδύει 17 δισεκατομμύρια ευρώ σε ετήσια βάση και επενδύουμε 500 εκατομμύρια μόνο στην Ελλάδα για υποδομές. Αυτά είναι τα νούμερα που συνοψίζουν την κατάσταση. Θα δώσουμε, λοιπόν, μια υπόσχεση ως Γερμανοί μηχανικοί: Θα καλύψουμε το 50% του πληθυσμού της Ελλάδας μέχρι το τέλος του επόμενου έτους και το 100% όλων των (οδικών) δικτύων μέσα στα επόμενα δύο χρόνια. Για να πετύχουμε την ουσιαστική διασύνδεση της χώρας, ώστε να βρεθεί στην πρώτη γραμμή της ψηφιοποίησης στην Ελλάδα».