Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προχωρά άμεσα η υλοποίηση των έξι υποέργων υποδομών του «ΣΥΖΕΥΞΙΣ ΙΙ», του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Το έργο των υποδομών-ασφάλειας-τηλεφωνίας-τηλεδιάσκεψης-καλωδίωσης, αφορά στην προμήθεια προηγμένου εξοπλισμού στους φορείς του Δημοσίου, με στόχο την αναβάθμιση και ασφάλεια τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών φωνής, δεδομένων και εικόνας που θα συμβάλλει στον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας.

Τελικός αποδέκτης του ψηφιακού μετασχηματισμού του Δημοσίου θα είναι οι πολίτες και οι επιχειρήσεις, που θα απολαμβάνουν βελτιωμένες και αναβαθμισμένες ψηφιακές δημόσιες υπηρεσίες.

Σύμφωνα με το ισχύον χρονοδιάγραμμα, το έργο αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί πριν το τέλος του 2021. Σημειώνεται, ότι φορέας υλοποίηση είναι η «Κοινωνία της Πληροφορίας ΑΕ».

Συγκεκριμένα, τη Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου υπεγράφη η εκτελεστική σύμβαση της Νησίδας 6 (τμήμα της Αττικής και όλες οι Κυκλάδες) και την Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου οι υπόλοιπες πέντε εκτελεστικές συμβάσεις των Νησίδων 1-5 (όλη η υπόλοιπη Ελλάδα), από τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΚτΠ ΑΕ, Σταύρο Ασθενίδη, τον διευθύνοντα σύμβουλο της LOGICOM SOLUTIONS LIMITED, ανάδοχο της Νησίδας 6, Χρυσόστομο Κρητιώτη και τον ICT Solutions Director του ΟΤΕ και αντίκλητο για την ένωση εταιρειών «ΟΤΕ ΑΕ – SPACE HELLAS ΑΕ – UNISYSTEMS ΑΕ», ανάδοχο των Νησίδων 1-5, Λυκούργο Αντωνόπουλο, στο πλαίσιο του έργου των υποδομών ασφάλειας-τηλεφωνίας-τηλεδιάσκεψης-καλωδίωσης του ΣΥΖΕΥΞΙΣ ΙΙ, συνολικού προϋπολογισμού 125 εκατ. ευρώ.

«Η Κοινωνία της Πληροφορίας ΑΕ προχωρά δυναμικά και με συνέπεια στην υλοποίηση των έργων που έχει αναλάβει, ώστε να φτάσει ο ψηφιακός μετασχηματισμός της χώρας στα υψηλά επίπεδα που έχουμε θέσει ως στόχο. Συνεχίζουμε με αμείωτη προσήλωση να στεκόμαστε αρωγοί όλων των προσπαθειών του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, για να καταφέρουμε ο πολίτης να μπορεί να απολαμβάνει ψηφιακή εξυπηρέτηση υψηλού επιπέδου και να αισθάνεται το κράτος και το Δημόσιο σύμμαχό του» τόνισε ο κ. Ασθενίδης.

Από την πλευρά του, ο γενικός διευθυντής Έργων της ΚτΠ ΑΕ, Δημήτρης Γιάντσης, ανέφερε ότι «η υπογραφή των συμβάσεων αποτελεί το ευτυχές τέλος μίας μακράς και επίπονης διαγωνιστικής διαδικασίας, καθώς και την απαρχή μίας νέας διαδικασίας, απαιτητικής και σύνθετης, αυτή της υλοποίησης των έργων, για την οποία η ομάδα της ΚτΠ ΑΕ είναι έτοιμη να ανταποκριθεί εξίσου με επιτυχία, σε αγαστή συνεργασία με τους αναδόχους των έργων και συνεργάτες μας».

Εκ μέρους των αναδόχων του έργου, ο κ. Αντωνόπουλος, δήλωσε ότι «οι τηλεπικοινωνίες και οι τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών συνιστούν σήμερα τον πυρήνα κάθε σχεδίου βιώσιμης ανάπτυξης και θεμέλιο του νέου ψηφιακού κόσμου» και έκανε λόγο για ένα «έργο-σταθμό για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση της χώρας και τον ψηφιακό μετασχηματισμό του δημόσιου τομέα». «Είναι ένα έργο σύνθετο και με πολλές προκλήσεις. Έχουμε την εμπειρία και την τεχνογνωσία για να το φέρουμε εις πέρας με τον καλύτερο τρόπο», πρόσθεσε.

Τέλος, ο κ. Κρητιώτης υπογράμμισε ότι «η άριστα καταρτισμένη και έμπειρη ομάδα αρχιτεκτόνων και μηχανικών δικτύων της Logicom Solutions, σε συνεργασία με τη Cisco, έχοντας πλήρη επίγνωση της σημαντικότητας αυτού του έργου, θα εργαστεί με αφοσίωση για την επίτευξη του επιθυμητού στόχου».

Υπενθυμίζεται, ότι το έργο «ΣΥΖΕΥΞΙΣ ΙΙ» αφορά στη δημιουργία του δικτύου δημόσιου τομέα, με κύριο αντικείμενο την παροχή ενός συνόλου αναβαθμισμένων τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών στο σύνολο των φορέων της γενικής κυβέρνησης για τρία συνεχόμενα έτη, παρέχοντας έτσι κάλυψη σε περίπου 34.000 κτίρια του Δημοσίου, καθώς και υπηρεσίες ασύρματων τηλεπικοινωνιών. Αποτελεί συνέχεια και επέκταση (ποσοτική και ποιοτική) του υφιστάμενου Εθνικού Δικτύου Δημόσιας Διοίκησης «ΣΥΖΕΥΞΙΣ», το οποίο καλύπτει σήμερα μόλις 4.500 σημεία παρουσίας φορέων. Με την ολοκλήρωσή του «ΣΥΖΕΥΞΙΣ ΙΙ», όλοι οι φορείς του Δημοσίου θα διαθέτουν αναβαθμισμένες τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες, με δραστική αύξηση των ταχυτήτων πρόσβασης στο internet, προσφέροντας ακόμα περισσότερες και καλύτερες υπηρεσίες προς τον πολίτη. Ταυτόχρονα, για πρώτη φορά το ελληνικό Δημόσιο θα γνωρίζει με ακρίβεια πόσα χρήματα δαπανά για τις ανάγκες επικοινωνίας των φορέων του (σταθερή, κινητή τηλεφωνία και internet).