Παρά την κρίσιμη κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα λόγω πανδημίας και τις δυσκολίες που προκύπτουν στις καθημερινές εργασίες και μετακινήσεις από τα περιοριστικά μέτρα κατά της διάδοσης του κορωνοϊού, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας δεν φαίνεται να προβληματίζεται και ανακοίνωσε ότι το πρόγραμμα «Εξοικονομώ-Αυτονομώ» βρίσκεται ένα βήμα πριν την ενεργοποίησή του.

Την Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου –όπως έχει ήδη γνωστοποιηθεί ΚΑΙ μετά τις αλλαγές στο χρονοδιάγραμμα – και ώρα 10.00 το πρωί, θα ανοίξει η πλατφόρμα του πληροφοριακού συστήματος για υποβολή αιτήσεων για τις Περιφέρειες Ηπείρου και Ιονίων Νήσων.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει το ΥΠΕΝ στη σχετική επίσημη ανακοίνωση, επισημαίνεται ότι την ίδια ώρα (10.00 το πρωί) θα ανοίγει η πλατφόρμα και στις υπόλοιπες περιφέρειες, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έχει ανακοινωθεί από το ΥΠΕΝ.

Σημειώνεται ότι για πρώτη φορά, πλέον, η πλατφόρμα τρέχει πάνω στο κεντρικό κρατικό – κυβερνητικό domain, το gov.gr, και όχι σε κάποιο domain του ΥΠΕΝ ή άλλο. Για το τωρινό πρόγραμμα, η πλατφόρμα φιλοξενείται στο https://exoikonomo2020.gov.gr.

Το νέο χρονοδιάγραμμα

Σημειώνεται ότι με τις ημερομηνίες που έχουν μέχρι στιγμής ανακοινωθεί, το νέο χρονοδιάγραμμα διαμορφώνεται ως εξής:

Περιφέρεια Έναρξη υποβολής αιτήσεων
Ηπείρου και Ιονίων Νήσων 11.12.2020
Αττικής 14.12.2020
Στερεάς Ελλάδας, Πελοποννήσου 16.12.2020
Δυτικής Ελλάδας 18.12.2020
Κρήτης, Βορείου Αιγαίου, Νοτίου Αιγαίου 21.12.2020
Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης 11.01.2021
Δυτικής Μακεδονίας 13.01.2021
Κεντρικής Μακεδονίας 15.01.2021
Θεσσαλίας 20.01.2021
Πολυκατοικίες 18.01.2021

 

Τέλος στη δοκιμαστική λειτουργία – διαγράφονται οι demo αιτήσεις

Νωρίτερα σήμερα, Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου, στις 10.00 το πρωί, το Υπουργείο δήλωσε ότι απενεργοποιείται το demo, δηλαδή η λειτουργία της πλατφόρμας υποβολής αιτήσεων σε δοκιμαστική λειτουργία, προκειμένου να προετοιμαστεί το σύστημα για το άνοιγμά του.

Κατά τη δοκιμαστική λειτουργία καταχωρήθηκαν περί τις 62.000 εγγραφές, πράγμα που δείχνει το μεγάλο ενδιαφέρον των πολιτών για το πρόγραμμα. Υπενθυμίζεται ότι με το πέρας της δοκιμαστικής λειτουργίας και για την έναρξη των υποβολής αιτήσεων, δηλαδή σήμερα Πέμπτη, όλες οι δοκιμαστικές αιτήσεις θα διαγραφούν αυτόματα από το πληροφοριακό σύστημα. Οι ενδιαφερόμενοι, με την έναρξη της λειτουργίας υποβολής αιτήσεων σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα ανά Περιφέρεια, θα πρέπει να καταχωρήσουν εκ νέου την αίτησή τους για να την υποβάλλουν.

Υπενθυμίζεται ότι στο νέο πρόγραμμα ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ – ΑΥΤΟΝΟΜΩ υπάρχουν αρκετές αλλαγές σε σχέση με τα προηγούμενα προγράμματα Εξοικονομώ Κατ’ Οίκον και σε θέματα επιλεξιμότητας και, κυρίως, σε τεχνικά θέματα.

Επίσης το economix.gr σημειώνει ότι υπάρχουν αλλαγές και στο πληροφοριακό σύστημα.

Μπορείτε να διαβάσετε εδώ όλον τον Οδηγό του Προγράμματος στην τελική έκδοσή του (16/11/2020) όπως ανακοινώθηκε από το ΥΠΕΝ:

ΟΔΗΓΟΣ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ-ΑΥΤΟΝΟΜΩ

Επίσης μπορείτε να δείτε εδώ τα βασικά παραρτήματα του Οδηγού σε ένα ενιαίο κείμενο

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΑ ΟΔΗΓΟΥ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ-ΑΥΤΟΝΟΜΩ

Μεγάλος όγκος ενδιαφέροντος και φόρτου αναμένεται

Δεδομένου του αυξημένου ενδιαφέροντος που προβλέπεται και των κανόνων του προγράμματος που προβλέπουν την ένταξη των αιτήσεων με σύστημα firts in – first served (ή αλλιώς όποιος πρόλαβε, τον Κύριο είδε….), αναμένεται, όπως και τις προηγούμενες φορές να πέσει μεγάλος φόρτος στο σύστημα και καλό είναι να έχει υπάρξει μια εξοικείωση, για αυτό δόθηκε και κάποιος χρόνος προσαρμογής από το ΥΠΕΝ προ της έναρξης των αιτήσεων.

Ήδη οι περισσότεροι μηχανικοί (και ορισμένοι άλλοι) που ασχολούνται με τις υποβολές αιτήσεων, είτε ως ενεργειακοί επιθεωρητές, είτε ως προμηθευτές μελετητές, είτε – κυρίως – ως σύμβουλοι του προγράμματος, βρίσκονται υπ’ ατμόν και πάνω από τα πληκτρολόγια για να προλάβουν….

Θυμίζουμε ότι στον περασμένο κύκλο υπήρξαν πολλά προβλήματα με την πρόσβαση, λόγω του ενδιαφέροντος, ενώ και τα κονδύλια εξαντλούνταν γρήγορα ανά περιφέρεια. Η αύξηση του προϋπολογισμού και η βελτίωση του πληροφοριακού συστήματος, ευελπιστούν στο ΥΠΕΝ ότι θα συμβάλει στο να μην επαναληφθούν τέτοια φαινόμενα. Συμβάλει βέβαια, και ας μην το παραδέχονται στο Υπουργείο, τόσο η κρίση της πανδημίας όσο, κυρίως, το ότι την Παρασκευή 11/12 ανοίγουν μόλις δύο μικρές περιφέρειες, οπότε τυχόν πρόβλημα (που λογικά δεν θα υπάρξει) θα είναι διαχειρίσιμο και θα υπάρχει περιθώριο το Σαββατοκύριακο, να γίνο7υν διορθώσεις, πριν πέσει το «θηριώδες» ενδιαφέρον της Αττικής στο σύστημα.

Η παρουσίαση σε Μητσοτάκη με παραδείγματα εξοικονόμησης

Το πρόγραμμα «Εξοικονομώ-Αυτονομώ» παρουσιάστηκε στον πρωθυπουργό από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, δηλαδή από τον υπουργό κ. Κωστή Χατζηδάκη και την Γενική Γραμματέα Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών κ. Αλεξάνδρα Σδούκου και συζητήθηκε αναλυτικά, όπως αναφέραμε στο economix.

Τονίστηκαν –μεταξύ άλλων- τα οφέλη του προγράμματος για τους πολίτες, σε όρους όχι μόνο ποιότητας ζωής, αλλά και της μεγάλης εξοικονόμησης στην κατανάλωση ενέργειας και στο κόστος θέρμανσης και ψύξης των κατοικιών που αναβαθμίζονται ενεργειακά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι παρουσιάστηκαν και συγκεκριμένα παραδείγματα για το πώς ωφελήθηκαν οι πολίτες από τα προηγούμενα «Εξοικονομώ κατ’ Οίκον»:

Για παράδειγμα, διαμέρισμα 90m2 στην Αττική κατασκευής 1978 ενεργειακής κατηγορίας Η είχε κάθε χρόνο εκλύσεις ρύπων 126kg/τετραγωνικό μέτρο και κατανάλωνε 490kWh/m2 πρωτογενούς ενέργειας και εκτιμήθηκε ότι δαπανούσε κάθε χρόνο 3.000 ευρώ για θέρμανση, ψύξη και χρήση ζεστού νερού.

Μετά τις παρεμβάσεις που έγιναν –συνολικού κόστους εργασιών 17.800 ευρώ, εκ των οποίων τα 8.000 ευρώ ήταν επιχορήγηση και τα υπόλοιπα καλύφθηκαν μέσω άτοκου δανείου-, το σπίτι αναβαθμίστηκε κατά 4 ενεργειακές κλάσεις και κατατάχθηκε στην κατηγορία Γ. Η ετήσια κατανάλωση ενέργειας περιορίστηκε στα  200kWh/m2, , οι εκλύσεις ρύπων μειώθηκαν κατά 62% στα 48kg/m2CO2  και το λειτουργικό κόστος  περιορίστηκε στα 1.300€, με μείωση 1.700 ευρώ.