Παράδοση πετρελαίου θέρμανσης (φώτο αρχείου)
Παράδοση πετρελαίου θέρμανσης (φώτο αρχείου)
Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δύο νέες βασικές διατάξεις φέρνει το νομοσχέδιο κατά του λαθρεμπορίου καυσίμων, λύνοντας  δύο βασικά αιτήματα των πρατηριούχων δημιουργώντας κάποιες προσδοκίες στην αγορά για την πάταξη του λαθρεμπορίου, που ακόμη παραμένει άλυτος γρίφος. Πρόκειται για την μοριακή ιχνηθέτηση των καυσίμων και την καταγραφή όλων των δεξαμενών καυσίμου, που με την υπάρχουσα νομοθεσία, δεν ήταν υποχρεωτική.

Ακόμη, προβλέπει πρόστιμα και φυλάκιση για τους παραβάτες που μπορεί να φτάσει τα 2 χρόνια, όταν υπάρχει ο δράστης πιαστεί για δεύτερη φορά. Πάντως, οι καλές προθέσεις του νομοθέτη και, συγκεκριμένα του υπουργείου Οικονομικών, μπορεί να σκονταψουν στις  υπουργικές αποφάσεις που θα πρέπει να εκδοθούν στη συνέχεια και να συνεργαστούν επτά υπουργεία και οι υπηρεσίες για την εξόντωση του λαθρεμπορίου καυσίμων. Αναφορικά για την τοποθέτηση μοριακού ιχνηθέτη θα πρέπει να διαγωνισμός για την προσέλκυση των ενδιαφερόμενων εταιρειών και όλη η διαδικασία να εξειδικευτεί  με τις υπουργικές αποφάσεις .

Σε ό,τι αφορά τις παράνομες δεξαμενές καυσίμων, θα πρέπει να δηλωθούν από τους ιδιοκτήτες που, κι αυτό με τα σειρά του, θα διαμορφωθεί κατά την υλοποίηση του νέου  νομοθετικού πλαισίου.

Πάντως, η φιλοδοξία του υπουργείου Οικονομικών είναι να εργαστεί όλος ο κρατικός  μηχανισμός στον κοινό σκοπό.

Το μεγαλύτερο μέρος του νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών που κατατέθηκε προχθές στη Βουλή περιλαμβάνει διατάξεις με μέτρα για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου καυσίμων, αλκοολούχων ποτών και καπνικών προϊόντων. Πρόκειται για μέτρα τα οποία είχαν τεθεί σε δημόσια διαβούλευση στον δικτυακό τόπο www.opengov.gr, κατά το χρονικό διάστημα από 5 έως 19 Οκτωβρίου.

Τα βασικότερα από τα μέτρα αυτά προβλέπουν:

1) Δημιουργία ηλεκτρονικών συστημάτων για την παρακολούθηση των αλκοολούχων ποτών.

α) Μητρώο επιτηδευματιών αλκοολούχων ποτών: Στην Α.Α.Δ.Ε. θα δημιουργηθεί ηλεκτρονικό μητρώο επιτηδευματιών στο οποίο θα καταχωρίζονται και θα τηρούνται τα στοιχεία των φυσικών ή νομικών προσώπων τα οποία, στο πλαίσιο της επαγγελματικής τους δραστηριότητας, παράγουν, εισάγουν, παραλαμβάνουν από άλλα κράτη της Ε.Ε., μεταποιούν, διαθέτουν ή παραλαμβάνουν μέσω χονδρικής πώλησης έτοιμα προς κατανάλωση αλκοολούχα ποτά.

Η εγγραφή στο μητρώο θα είναι υποχρεωτική και θα γίνεται με ευθύνη των ανωτέρω προσώπων, τα οποία θα υποχρεούνται στην επικαιροποίηση των καταχωρισθέντων στοιχείων σε κάθε περίπτωση μεταβολής τους. Με την καταχώρηση στο μητρώο θα αποδίδεται μοναδικός Αριθμός Επιτηδευματία Αλκοολούχων Ποτών.

Οι διατάξεις αυτές δεν θα εφαρμόζονται για τους μικρούς αποσταγματοποιούς (διήμερους), δηλαδή τους αμπελοκαλλιεργητές ή παραγωγούς άλλων επιτρεπόμενων υλών, που εργάζονται με απλούς άμβικες χωρητικότητας μέχρι 130 λίτρων, σύμφωνα με τους όρους που καθορίζονται στις ειδικές γι’ αυτούς διατάξεις.

β) Σύστημα ταυτοποίησης αλκοολούχων ποτών: Για την παρακολούθηση έτοιμων προς κατανάλωση αλκοολούχων ποτών καθιερώνεται στην Α.Α.Δ.Ε. ηλεκτρονικό σύστημα ταυτοποίησης με βάση την ένδειξη παρτίδας. Στο ανωτέρω σύστημα θα καταχωρίζονται στοιχεία σχετικά με την παραγωγή, τη μεταποίηση και τις χονδρικές πωλήσεις αλκοολούχων προϊόντων τα οποία παράγονται, εισάγονται, παραλαμβάνονται από άλλα κράτη της Ε.Ε. ή διακινούνται στο εσωτερικό της χώρας. Υπόχρεα για την ενημέρωση του συστήματος ταυτοποίησης είναι τα πρόσωπα τα οποία, στο πλαίσιο της επαγγελματικής τους δραστηριότητας, διενεργούν τις πράξεις του προηγούμενου εδαφίου και τα οποία οφείλουν να έχουν λάβει τον μοναδικό Αριθμό Επιτηδευματία Αλκοολούχων Ποτών.

 Δημιουργία Μητρώου Δεξαμενών Ενεργειακών Προϊόντων.

Δημιουργείται στην Α.Α.Δ.Ε. ηλεκτρονικό μητρώο, στο οποίο θα καταγράφονται οι σταθερές και κινητές δεξαμενές αποθήκευσης και διακίνησης ενεργειακών προϊόντων, τα οποία τελούν υπό καθεστώς αναστολής των δασμολογικών και φορολογικών επιβαρύνσεων, καθώς και ενεργειακών προϊόντων, για τα οποία έχει καταβληθεί το σύνολο των ανωτέρω επιβαρύνσεων. Εξαιρούνται της υποχρέωσης αυτής οι δεξαμενές ενεργειακών προϊόντων τελικών καταναλωτών που δεν είναι κάτοχοι άδειας λιανικής εμπορίας πετρελαιοειδών, καθώς και των εγκαταστάσεων αποθήκευσης και διακίνησης καυσίμων των ενόπλων δυνάμεων και των σωμάτων ασφαλείας.

Για κάθε παράβαση των διατάξεων αυτών και των κανονιστικών διατάξεων που εκδίδονται κατ’ εξουσιοδότησή τους, θα επιβάλλεται στον υπόχρεο της εγγραφής στο μητρώο διοικητικό πρόστιμο από 500 ευρώ έως 15.000 ευρώ.

  Η σφράγιση των δεξαμενών:

Προβλέπεται η σφράγιση των  εγκαταστάσεων και δημοσιοποίηση στοιχείων για όσους εντοπίζονται να νοθεύουν καύσιμα. Αντιμετωπίζονται οι περιπτώσεις που γίνεται έλεγχος στις εγκαταστάσεις ενός καταστήματος εμπορίας πετρελαιοειδών και διαπιστώνεται ότι ο κάτοχος άδειας εμπορίας πετρελαιοειδών προϊόντων κατέχει, διακινεί και εμπορεύεται νοθευμένα καύσιμα. Σε κάθε τέτοια περίπτωση, θα σφραγίζεται προσωρινά η εγκατάσταση, όπου διαπιστώνεται η παράβαση, για χρονικό διάστημα από 10 έως 90 ημέρες και θα δημοσιοποιούνται τα στοιχεία της επωνυμίας της εγκατάστασης και του κατόχου της άδειας λειτουργίας αυτής, σε δικτυακό τόπο της Α.Α.Δ.Ε..

Σύστημα εισροών – εκροων και GPS

Επέκταση συστήματος εισροών – εκροών σε αποθήκες τελωνειακής αποταμίευσης και σε φορολογικές αποθήκες υγραερίων. Προβλέπεται ότι οι φορολογικές αποθήκες και αποθήκες τελωνειακής αποταμίευσης υγραερίων υπόκεινται στην υποχρέωση εγκατάστασης ολοκληρωμένων συστημάτων ηλεκτρονικού ελέγχου εισροών εκροών.

Εγκατάσταση ηλεκτρονικού συστήματος γεωγραφικού εντοπισμού (GPS) σε βυτιοφόρα οχήματα και πλωτά εφοδιαστικά μέσα. Δεν θα επιτρέπεται η διακίνηση πετρελαιοειδών προϊόντων από κατόχους άδειας εμπορίας, λιανικής εμπορίας και διάθεσης βιοκαυσίμων, με μεταφορικά μέσα, βυτιοφόρα (Φ.Ι.Χ. ή Φ.Δ.Χ.) ή πλωτά εφοδιαστικά (όπως δεξαμενόπλοια και σλέπια), ιδιόκτητα ή μισθωμένα, τα οποία δεν φέρουν:
α) σε εμφανές σημείο, κατά περίπτωση, το εμπορικό σήμα του κατόχου της άδειας εμπορίας, άδειας λιανικής εμπορίας ή συνεταιρισμού ή κοινοπραξίας αυτών, ή άδειας διάθεσης βιοκαυσίμων, ή το εμπορικό σήμα του μεταφορέα με τον οποίο έχουν συνάψει σύμβαση μεταφοράς και
β) ηλεκτρονικό σύστημα γεωγραφικού εντοπισμού (GPS).

 Φορολογική σήμανση υγρών καυσίμων και υγραερίων με ιχνηθέτες.

Τα υγρά καύσιμα και τα υγραέρια που διατίθενται στην κατανάλωση ή διακινούνται ή αποθηκεύονται εντός της Ελληνικής Επικράτειας, θα σημαίνονται με κατάλληλα μόρια τα οποία χρησιμοποιούνται ως εθνικοί δείκτες φορολογικής σήμανσης (εφεξής εθνικοί ιχνηθέτες). Σε περίπτωση παραβίασης της υποχρέωσης κατάλληλης σήμανσης των υγρών καυσίμων και των υγραερίων για τα οποία προβλέπεται η σήμανσή τους κατά τα ανωτέρω, αυτά θεωρούνται παράνομα, έστω και αν διαθέτουν σχετικά παραστατικά.
Στο νομοσχέδιο προβλέπονται διοικητικές κυρώσεις για βυτιοφόρα οχήματα και πλωτά εφοδιαστικά μέσα διακίνησης πετρελαιοειδών προϊόντων (κυρίως ναυτιλιακών καυσίμων) στα οποία εντοπίζονται παραβάσεις των διατάξεων περί εγκατάστασης ηλεκτρονικού συστήματος γεωγραφικού εντοπισμού (GPS).
α) Σε περίπτωση διακίνησης πετρελαιοειδών προϊόντων με βυτιοφόρα οχήματα και πλωτά εφοδιαστικά μέσα που δεν φέρουν ηλεκτρονικό σύστημα γεωγραφικού εντοπισμού (GPS), θα επιβάλλεται πρόστιμο από 25.000 έως 250.000 ευρώ για κάθε μεταφορικό μέσο.
β) Σε περίπτωση μη πλήρωσης των όρων και προδιαγραφών της εγκατάστασης και λειτουργίας των ηλεκτρονικών συστημάτων γεωγραφικού εντοπισμού (GPS) και της ηλεκτρονικής μετάδοσης δεδομένων, θα επιβάλλεται πρόστιμο από 1.000 έως 250.000 ευρώ.

Όσοι παρεμποδίζουν τον έλεγχο:

Την επιβολή προστίμων για την παρεμπόδιση του τελωνειακού ελέγχου. Θα επιβάλλεται πρόστιμο ύψους 2.500 ευρώ σε βάρος του ελεγχόμενου, σε περίπτωση που, στο πλαίσιο διενέργειας ελέγχου για τη διαπίστωση της τήρησης ή μη των διατάξεων της τελωνειακής νομοθεσίας, δεν συνεργαστεί με την τελωνειακή αρχή ή δεν προσκομίσει τα ζητούμενα στοιχεία και αρχεία. Το ίδιο πρόστιμο θα επιβάλλεται σε βάρος του ελεγχόμενου σε περίπτωση που, κατά τη διενέργεια ελέγχου, αυτός δεν επιτρέψει στην τελωνειακή αρχή την είσοδο σε οποιοδήποτε χώρο της επαγγελματικής εγκατάστασής του ή του μεταφορικού του μέσου.

 Η λαθρεμπορία θα τιμωρείται:

α) Με φυλάκιση τουλάχιστον 6 μηνών. Εάν όμως το αντικείμενο της λαθρεμπορίας δεν έχει σημαντική αξία και προορίζεται για ατομική χρήση ή ανάλωση του υπαίτιου, το ελάχιστο όριο της ποινής θα μειώνεται στο ένα έκτο.
β) Με φυλάκιση τουλάχιστον 2 ετών στις εξής περιπτώσεις:
– εάν διαπράχθηκε καθ’ υποτροπήν,
– εάν διαπράχθηκε ενόπλως ή υπό τριών ή περισσοτέρων μαζί,
– εάν οι δασμοί, φόροι και λοιπές επιβαρύνσεις που στερήθηκε το Δημόσιο ή η Ευρωπαϊκή Ένωση ανέρχονται τουλάχιστον στο ποσό των 30.000 ευρώ και άνω και
– εάν ο υπαίτιος μεταχειρίστηκε ιδιαίτερα τεχνάσματα,
γ) Με κάθειρξη, τουλάχιστον 10 ετών, εάν οι δασμοί, φόροι και λοιπές επιβαρύνσεις που στερήθηκε το Δημόσιο ή η Ευρωπαϊκή Ένωση υπερβαίνουν το ποσό των 150.000 ευρώ.