Εθνική Τράπεζα
Εθνική Τράπεζα
Εθνική Τράπεζα
Εθνική Τράπεζα
Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Χριστούγεννα με τη δόση του στεγαστικού τους δανείου πληρωμένη και σε ποσοστό κατά 90% θα κάνουν φέτος οι δανειολήπτες που εντάχθηκαν στο «Πρόγραμμα Γέφυρα» και τα στεγαστικά τους δάνεια είναι «πράσινα», δηλαδή ενήμερα.

Οι τράπεζες εκτός της Alpha Bank δεν έτρεξαν το πρόγραμμα της κρατικής επιδότησης από το Σάββατο 14 Νοεμβρίου, καθώς την προηγούμενη ημέρα το υπουργείο Οικονομικών έλαβε την τυπική έγκριση από τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής γνωστή και ως DG Comp για τη διάθεση του ποσού των 665 εκατ. ευρώ για τη ενίσχυση των δανειοληπτών που επλήγησαν από τον COVID19.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Alpha Bank για τους δανειολήπτες που η δόση του στεγαστικού τους δανείου είχε ημερομηνία πληρωμής μετά τις 14 Νοεμβρίου, πήρε μόλις το 10% της μηνιαίας δόσης, ενώ οι υπόλοιπες τράπεζες δεν έκαναν χρήση της επιδότησης το Νοέμβριο, διότι δε είχαν προχωρήσει στις τεχνικές αλλαγές, αφού ανέμεναν πρώτα να … δουν το κρατικό χρήμα.   

 Παράδειγμα: Όταν ο δανειολήπτης έπρεπε να πληρώσει τη μηνιαία δόση του δανείου του  στις 15/11 και η έγκριση της επιδότησης από το πρόγραμμα «Γέφυρα» δόθηκε στις 16/11, τότε η τράπεζα «τράβηξε» αυτόματα, με πάγια εντολή (του δανειολήπτη), ολόκληρη τη δόση του μηνός Νοεμβρίου. Μία ημέρα μετά την έγκριση της επιδότησης, η Alpha Bank δεν «τραβάει» πλέον ολόκληρη τη δόση, αλλά μόνο το ποσό που αναλογεί στον πολίτη.

Η τεχνολογική παρέμβαση της διοίκησης της Alpha Bank έφερε τα Χριστούγεννα νωρίτερα, ενώ οι υπόλοιπες τράπεζες θα θέσουν σε εφαρμογή τη χρηματοδότηση των στεγαστικών δανείων από την Τρίτη 1 Δεκεμβρίου διότι τότε το υπουργείο Οικονομικών θα βάλει τα ποσά που αναλογεί σε κάθε τράπεζα για τους δικαιούχους δανειολήπτες  του  «Προγράμματος Γέφυρα»

Ειδικότερα το Δημόσιο θα καταβάλει την κρατική επιδότηση σε όλους όσοι έχουν λάβει έγκριση, στα τέλη Νοεμβρίου (διότι ο ΟΠΕΚΑ, που διενεργεί τις πληρωμές, το κάνει μόνο την τελευταία εργάσιμη ημέρα κάθε μήνα).Συνεπώς, το Υπουργείο Οικονομικών για όλους όσους έλαβε τα στοιχεία από τις τράπεζες και ήδη ενέκρινε την επιδότηση, ειδοποιεί τον ΟΠΕΚΑ για να καταβάλει την κρατική συνεισφορά στη δόση του επιδοτούμενου δανειολήπτη στο τέλος του μήνα. Οι υπόλοιποι θα πληρωθούν στα τέλη Δεκεμβρίου και θα λάβουν τόσο την επιδότηση για τον μήνα Νοέμβριο όσο και την επιδότηση για τον μήνα Δεκέμβριο.

Πάντως, για τους δανειολήπτες που τα δάνεια τους έχει χαρακτηριστεί κόκκινα ή είναι σε καθυστέρηση μικρότερη των 90 ημερών θα πρέπει πρώτα να εξασφαλίσουν μια βιώσιμη λύση από τον πιστωτή για να πάρουν την κρατική επιδότηση. Σύμφωνα με πληροφορίες από τις μεγάλες Εταιρείες Διαχείρισης Απαιτήσεων από  Δάνεια και Πιστώσεις και γνωστές και ως servicers, το 90%  των εγκρίσεων της κρατικής επιδότηση δίνεται σε ενήμερα στεγαστικά δάνεια.