ΕΕΤΤ: Στην Κομισιόν το μοντέλο Bottom-up LRIC+ για δίκτυα νέας γενιάς και χαλκού
ΕΕΤΤ: Στην Κομισιόν το μοντέλο Bottom-up LRIC+ για δίκτυα νέας γενιάς και χαλκού
Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Στροφή στο γρήγορο internet κάνουν οι χρήστες των τηλεπικοινωνιών, εξαιτίας και των απανωτών lockdown, καθώς οι νέες συνθήκες εργασίας απαιτούν πιο γρήγορο και αξιόπιστο σύστημα internet, ενώ απομακρύνονται από την απλή και παραδοσιακή σταθερή τηλεφωνική γραμμή.

Τα οικονομικά  αποτελέσματα του πιο ισχυρού παρόχου στην εγχώρια  αγορά του ΟΤΕ, μεταξύ άλλων, παρουσιάζουν και την κινητικότητα της τηλεπικοινωνιακή της βάση.

Πιο συγκεκριμένα, ο αριθμός των καταναλωτών του ΟΤΕ που διαθέτει οπτική ίνα που εξασφαλίζει υψηλές ταχύτητες internet στο  τρίτο  τρίμηνο Ιουλίου – Σεπτεμβρίου 2020 ανήλθε σε 886.178, ο οποίος ενισχύθηκε  κατά 45.000 χρήστες. Σε δωδεκάμηνη βάση το  τρίμηνο του 209 στο  αντίστοιχο τρίμηνο του 2020 , ο αριθμός των χρηστών ενισχύθηκε 191.330 καταναλωτές και ως ποσοστό σημειώθηκε αύξηση κατά 27,5%.

Αξίζει να σημειωθεί  ότι το μηνιαίο κόστος  που κυμαίνεται  στην ελεύθερη αγορά  για τη σύνδεση οπτικής ίνας διαμορφώνεται  άνω των 28 ευρώ.

Σημαντικό ενδιαφέρον υπήρξε και για ευρυζωνικές συνδέσεις που κινούνται ενδιάμεσα σε ταχύτητες internet από την απλή γραμμή  και  αυτή των οπτικών  ινών.  Στο  τρίτο τρίμηνο η πελατεία αυξήθηκε για τον ΟΤΕ κατά 24.000 και στο δωδεκάμηνο  ενισχύθηκε κατά 135.046.   

Αντίθετα, από τη σταθερή τηλεφωνία το ίδιο διάστημα αποχώρησαν από την παροχή υπηρεσίας 6.332 χρήστες και στο σύνολο της αγοράς  ξεπέρασε τους  7.000. Στον Οργανισμό μειώθηκε ο αριθμός των χρηστών της κινητής τηλεφωνίας  και σε  στο δωδεκάμηνο (Σεπτέμβριος 2019/2020) έκοψαν  τη γραμμή 420.305 χρήστες. ΟΙ   συνδρομητές τηλεόρασης  κινούνται σταθερά πάνω από τις 500.000  και στο τρίτο τρίμηνο ενισχύθηκε  μόλις κατά 146 συνδρομητές ενώ στο δωδεκάμηνο  αυξήθηκαν  κατά 14.405.              

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΟΤΕ, η διείσδυση των ευρυζωνικών υπηρεσιών ανέρχεται πλέον στο 79% της συνδρομητικής βάσης σταθερής.

Η διείσδυση των ευρυζωνικών υπηρεσιών οπτικής ίνας συνέχισε να σημειώνει πρόοδο, καθοδηγούμενη από την αυξανόμενη ζήτηση από τους οικιακούς πελάτες, προσελκύοντας46χιλιάδεςκαθαρές νέες συνδέσεις στο τρίμηνο.

 Στο τέλος του τριμήνου, οι υπηρεσίες οπτικών ινών είχαν υιοθετηθεί από886 χιλιάδες συνδρομητές, αυξημένους κατά 27,5% σε σχέση με έναν χρόνο πριν, χάρη στη συνεχή αναβάθμιση των ταχυτήτων του δικτύου.

Η διείσδυση των οπτικών ινών ανέρχεται πλέον στο 42% του συνόλου των συνδρομητών ευρυζωνικών υπηρεσιών σταθερής,μία αύξηση 7 ποσοστιαίων μονάδων σε ετήσια βάση, ενώ υπάρχει αρκετός χώρος για περαιτέρω ανάπτυξη. To ποσοστό των πελατών που απολαμβάνουν ταχύτητες 100Mbps ή μεγαλύτερες έχει αγγίξει το 12% καθώς οι πελάτες υιοθετούν πλέον υπηρεσίες FTTH ή Vectoring.

 Στο τέλος του τριμήνου, πάνω από 250 χιλιάδες νοικοκυριά και επιχειρήσεις είχαν πρόσβαση σε υπηρεσίες FTTHΗ αυξημένη διαθεσιμότητα των υπηρεσιών οπτικής ίνας και η σταθερά αυξανόμενη ζήτηση για μεγαλύτερες ταχύτητες υποστηρίζει τη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη του Ομίλου.