Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας - ΑΠΕ
Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας - ΑΠΕ
Πηγή Εικόνας: Pixabay - Wikimedia Commons - Kenueone

Μπορεί η κυβέρνηση να διακηρύττει με κάθε τόνο το πράσινο προφίλ της, με αιχμή την απολιγνιτοποίηση – και παράλληλα να κάνει ό,τι μπορεί για την επιτάχυνση των αδειοδοτήσεων των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας – αλλά βρίσκεται μπροστά σε οικονομικές και ρυθμιστικές δυσκολίες που θα έχουν… θύματα!

Το λέει σχεδόν ευθέως ο Υπουργός ΠΕΝ και το υπαινίσσεται, δίνοντας και τη δική του διέξοδο, ο επικεφαλής της μεγαλύτερης ενεργειακής εταιρείας της χώρας, της ΔΕΗ. Και οι δύο, συμπτωματικά (;) με συνέντευξή τους στην εφημερίδα Καθημερινή της Κυριακής.

Από τη μία πλευρά, μέτρα για την κάλυψη του ελλείμματος του λογαριασμού των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας αναγγέλλει ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης.

Από την άλλη, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Γιώργος Στάσσης προτείνει κατάργηση των επιδοτήσεων για την παραγωγή ενέργειας από νέες επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές και μετοχοποίηση των φωτοβολταϊκών που θα κατασκευάσει η ΔΕΗ στις λιγνιτικές περιοχές, ώστε να δοθεί η δυνατότητα στους κατοίκους να συμμετάσχουν στις επενδύσεις

Χατζηδάκης για έλλειμμα ΕΛΑΠΕ: πρέπει όλοι να αντιληφθούμε ότι έχουμε ένα περιβάλλον κοινωνικής κρίσης

Αναφορικά με το λογαριασμό των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας ο κ. Χατζηδάκης επισημαίνει ότι το έλλειμμα που προβλέπεται για τη φετινή χρονιά οφείλεται στις επιπτώσεις του κορονοϊού και τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας, που περιόρισε τα έσοδα του ειδικού λογαριασμού. «Την ίδια στιγμή η βιομηχανία πιέζεται, ο απλός καταναλωτής πιέζεται και οι ιδιοκτήτες των ΑΠΕ, δεν λέω παρανόμως, νομίμως, με μέση χονδρεμπορική τιμή γύρω στα 40 ευρώ (ανά μεγαβατώρα) εισπράττουν μέση τιμή 144 ευρώ. Οι ιδιοκτήτες αιολικών γύρω στα 90 ευρώ και των φωτοβολταϊκών γύρω στα 280 ευρώ».

Ο υπουργός σημειώνει πως δεν είμαστε σε αντιπαράθεση με τις ΑΠΕ αλλά πρέπει όλοι να αντιληφθούμε ότι έχουμε ένα περιβάλλον κοινωνικής κρίσης υπογραμμίζοντας ιδιαίτερα το παράδειγμα των ιδιοκτητών ακινήτων που υποχρεώθηκαν να υποστούν μειώσεις στα ενοίκια για να μην πέσουν έξω οι επιχειρήσεις.

Στάσης: ανταγωνιστικές και χωρίς επιδότηση οι ΑΠΕ

«Σήμερα είναι πλέον φθηνότερο να κατασκευάσεις από την αρχή ένα αιολικό ή ένα φωτοβολταϊκό πάρκο από το να παράγεις ρεύμα από ορυκτά καύσιμα. Ο καταναλωτής δεν χρειάζεται να επιβαρύνεται με επιπλέον κόστος για να χρηματοδοτούνται νέες επενδύσεις φωτοβολταϊκών και αιολικών, οι οποίες είναι απολύτως ανταγωνιστικές», αναφέρει ο επικεφαλής της ΔΕΗ.

Σε σχέση με τις επενδύσεις στις λιγνιτικές περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας και της Μεγαλόπολης ο κ. Στάσσης αναφέρει ότι η ΔΕΗ θα κατασκευάσει και θα λειτουργήσει στις περιοχές αυτές φωτοβολταϊκά πάρκα ισχύος 2,5 GW. «Το σχέδιο μας είναι ένα ποσοστό της τάξεως του 5 % αυτών των πάρκων να μετοχοποιηθεί σε μερίδια των 1000 ευρώ και να δοθεί η ευκαιρία στους κατοίκους των περιοχών αυτών να επενδύσουν, εάν θέλουν, μαζί με την ΔΕΗ. Σημειώνει δε ότι οι ετήσιες αποδόσεις γιατί τις επενδύσεις αυτές κυμαίνονται στο 8 – 10 %, την ώρα που τα επιτόκια καταθέσεων είναι σχεδόν αρνητικά.

ΔΕΗ: δεν μπορεί να μηδενίσουμε τις ανεμογεννήτριες σε ένα νησί επειδή αντιδρούν οι κάτοικοι

Για τις αντιδράσεις που σημειώνονται σε περιοχές όπου προγραμματίζεται η εγκατάσταση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας ο κ. Στάσσης τονίζει: «Δεν μπορεί κάποιοι κάτοικοι νησιών τόσα χρόνια να απολαμβάνουν την φθηνή ηλεκτρική ενέργεια που παραγόταν στη Μεγαλόπολη και στην Πτολεμαίδα με κόστος στο περιβάλλον και στις ζωές των ανθρώπων και σήμερα που ο λιγνίτης είναι πανάκριβος και καταργείται να μην δέχονται να εγκατασταθούν στο νησί ανεμογεννήτριες για να παράγουν το ρεύμα που καταναλώνουν. Υπερβολές δεν θα γίνουν. ‘Αλλο, όμως, υπερβολή κι άλλο να μηδενίσουμε τις ανεμογεννήτριες σε ένα νησί επειδή αντιδρούν οι κάτοικοι».