Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ξέμειναν από… τύχη οι λαχειοπώληδες. Πλέον το… τυχερό δελτίο το κρατά στα χέρια του το υπουργείο Οικονομικών και οι αρμόδιες υπηρεσίες, που τους ζητούν να πληρώσουν άμεσα και τοις μετρητοίς τις οφειλές τους, διότι σε άλλη περίπτωση θα τους βγάλουν στο σφυρί τα περιουσιακά τους στοιχεία.

Η Πανελλήνια Ένωση Πρακτόρων Εθνικών Λαχείων εκπέμπει S.O.S για τους 1.200 πλανόδιους λαχειοπώλες που κινδυνεύουν να βρεθούν από τη μία μέρα στην άλλη χωρίς δουλειά, καθώς δεν θα έχουν στα χέρια τους τα πολυπόθητα λαχεία για τους πελάτες τους, που κυνηγούν την τύχη τους για περισσότερες από 7 δεκαετίες, αφού η ιστορία το λαχείου ξεκίνησε το 1937.

Το υπουργείο Οικονομικών τερματίζει τη πίστωση στους βασικούς διανομείς των λαχείων και απαιτεί να εξοφληθεί άμεσα, σπάζοντας τον κρίκο της χρηματοδότησης δημιουργώντας  πλείστα προβλήματα και στην εταιρεία Ελληνικά Λαχεία ΑΕ που ελέγχεται από τον ΟΠΑΠ,  που συνεχίζει την τροφοδοσία της αγοράς μέσα από τους παραδοσιακούς λαχειοπώλες και τα δικά του πρακτορεία.

Η συνεργασία γίνεται με τον παραδοσιακό τρόπο της πίστωσης και των εγγυητικών επιστολών από τις τράπεζες. Οι 1200 λαχειοπώλες να έχουν οφειλές προς τους προμηθευτές τους και αυτοί εμφανίζονται ως εγγυητές έναντι της εταιρείας Ελληνικά Λαχεία ΑΕ και προς το υπουργείο Οικονομικών, που θέλει να κλείσει τους ταμειακούς  λογαριασμούς μαζί τους.

Το χρέος προς το υπουργείο Οικονομικών ανέρχεται σε 3.417.450,34 ευρώ, το οποίο καλύπτεται από εγγυήσεις επιστολές συνολικού ύψους 4.091.113,21 ευρώ και με εμπράγματες εξασφαλίσεις που περιλαμβάνει υποθήκες συνολικής  αξίας 21.097,59 ευρώ. Η Πανελλήνια Ένωση Πρακτόρων Εθνικών Λαχείων ζητάει παρέμβαση από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου, έτσι ώστε η εξόφληση να γίνει σε 120  δόσεις, κάτι που μέχρι σήμερα δεν φαίνεται εφικτό, καθώς η αρμόδια υπηρεσία Κρατικών Λαχείων κάνει αρνητική εισήγηση  στο θέμα, με αποτέλεσμα η εξόφληση να είναι απαιτητή και η υλοποίηση της θα οδηγήσει  άμεσα στην ανεργία 1200 λαχειοπώληδες, ενώ οι υπόχρεοι αποπληρωμής του χρέους  πιθανόν να χάσουν ακόμη και το σπίτι τους.

Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Πανελλήνιας Ένωσης Πρακτόρων Εθνικών Λαχείων κ. Κωνσταντίνο Ζύγουρα, η ρύθμιση των 120 δόσεων είναι η μόνη ενδεδειγμένη λύση του προβλήματος και διευκρινίζει ότι αν οι εγγυητικές επιστολές χρησιμοποιηθούν για την αποπληρωμή του χρέους προς το υπουργείο  Οικονομικών, θα είμαστε εκτεθειμένοι έναντι των τραπεζών που, κι αυτές με τη σειρά τους, θα ζητήσουν εκ νέου κεφάλαια ύψους 3,5 εκατ.  ευρώ για να  τη συνέχιση της λειτουργίας και διανομής των λαχείων. «Προς γκρεμός και πίσω Ρέμα» λέει ο ίδιος κρούοντας το κώδωνα του κινδύνου για μια αγορά που διαμορφώνεται σε 385 εκατ. ευρώ το χρόνο, όπως και για τα ετήσια έσοδα ύψους 50 εκατ. ευρώ που λαμβάνει από την πώληση των λαχείων το υπουργείο Οικονομικών.